Ali Öztunç : THK devreden çıktı daha çok orman yandı |Bi' Karar Ver

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un gündemin nabzını tuttuğu Bi' Karar Ver programına, haftanın üçüncü günü CHP'li Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç konuk oldu. Öztunç, CHP'nin orman yangını raporuna dair dikkat çeken bilgiler paylaştı. Türkiye'de bu yıl 170 bin hektar alan yandığını söyleyen Öztunç, yangın konusunda hükümeti sudan çıkmış balığa benzetti.

DEMET İLCE | KARAR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, haftanın ilk 3 günü Bi'Karar Ver'de yazılı, görsel ve dijital medyada öne çıkan haberleri yorumladı. Konuk, CHP Genel Başkan Yardımcısı-Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç oldu. Öztunç, CHP'nin yangın raporunu paylaştı.

"170 BİN HEKTAR ALAN YANDI"

2018 yılında Türkiye'de 5 bin hektar orman yandığını ve THK'nın uçakları en son 2018 yılında kullanıldığını söyleyen Öztunç, CHP'nin orman yangını sonrası hazırladığı raporu paylaştı. Öztunç, şöyle konuştu:

"2019 yılında hangarlara atıldı. 2019'da 11 bin hektar, 2020'de 23 bin hektar, şu ana kadar Türkiye'de bu yıl 170 bin hektar alan yandı. Muğla'da Köyceğiz hariç 66 bin hektar alan yanıyor. Antalya'da 75 bin hektar orman alanı yandı. 48 bin hektar da tarım alanı yandı.

dd.jpg2002 yılında Türkiye'nin 20 tane yangın söndürme uçağı vardı. 2009-2011 döneminde Türkiye'nin yangın başına düşen yanan alan miktarı 2.07 hektar. Başkanlık sistemine geçtiğimiz 2018-2020 arası 5 hektar. 2 buçuk katı. Hani başkanlık sistemi erken müdahaleyi beraberinde getirecekti?"

Yangın söndürme ve müdahale konusunda hükümetin başarısızlığının altındaki sebebi Öztunç, "Pakdemirli beceriksiz ve kötü bürokratlar var. Tayyip beyden haber gelmeden hiçbir şey yapamıyorlar" sözleriyle yorumladı. Öztunç hükümeti, yangın konusunda sudan çıkmış balığa benzetti.

CHP'li Öztunç, orman yangınlarının başında Rusya'dan 2'si arızalı 3 kiralık uçağımız olduğunu söyledi. Öztunç, "Hemen uçak arayışına girselerdi biz yangınlara müdahale edebilirdik. 14 gündür bir yangın söndüremedik böyle ülke olur mu?" diyerek isyan etti.

"VATANDAŞ YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI BEKLERKEN ERDOĞAN'IN UÇAĞI GELDİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Manavgat'taki yangını gözlem amacıyla yaptığı ziyareti değerlendiren Öztunç, şunları söyledi:

"Manavgat'ta Erdoğan uçakla değil helikopterle gözlem yaptı. Ama yangın alanlarının üzerinde uçarken yangın söndürme helikopterleri güvenlik açısından çalıştırılmadı. Manavgat'ta vatandaş 'uçak,uçak,uçak' diye bağırıyordu. Geldi ama Cumhurbaşkanının uçağı geldi. 'Helikopter, helikopter su dökün' diye bekliyordu. Sayın Cumhurbaşkanının helikopteri geldi. "

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN