Gelecek Partili Kerim Rota: Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi yarattığı enflasyona aşık olmuş

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sunduğu Bi'KARAR Ver'in konuğu oldu. Programda faiz indirimi için toplanacak olan Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak olan karar ve AK Parti iktidarının ekonomi politikaları konuşuldu. Rota, Eski Merkez Başkanı Erdem Başçı dönemini AK Parti'nin kuşatma dönemi olarak değerlendirdi.

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtlayan Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, Türkiye'deki enflasyon oranlarının dünya genelinde en yüksek seviyelerde olduğunu belirterek, "Erdoğan kendi yarattığı enflasyona aşık olmuş" diye konuştu.

"ERDEM BAŞÇI DÖNEMİ AK PARTİ'NİN KUŞATMA DÖNEMİYDİ"

Türkiye Merkez Bankası Başkanları'nın dönemlerini, 3 bölümden oluşan 'Yasak elmayı ilk kim ısırdı?' başlıklı yazısına taşıyan Rota, Berat Albayrak'ın 2018 yılında Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı olarak göreve başladığından sonra Merkez Bankası rezervlerinin siyasi amaçla kullanılmaya başlandığını söyledi.

Erdoğan'ın 2016 yılında Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı'ndan almasına değinen Rota, Başçı dönemini 'siyasetin Merkez Bankası'nı kuşatma' dönemi diye nitelendirdi. Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanları üzerindeki etkisini kronolojik olarak değerlendiren Rota şunları kaydetti:

"Erdem Başçı'yı AK Parti başkan olarak göreve getirdi ama siyasi otoritesini uygulayamadığı için görevden aldı. Erbaş dönemi kuşatma, Murat Çetinkaya dönemi saldırı dönemi, Murat Uysal dönemi arka kapı, Naci Ağbal dönemi ise vekalet dönemiydi."

Eski Merkez Başkanları Süreyya Serdengeçti ve Durmuş Yılmaz'ın AK Parti'nin istemediği başkanları olduğunu ifade eden Rota, bu dönemi gözaltı dönemi olarak değerlendirdi.

"FAİZ İNDİRİMİNİN HİÇBİR ŞEYE ETKİSİ OLMAZ"

2002- 2023 dönemleri arasında 7 Merkez Başkanı değiştiren AK Parti'nin Merkez Bankası Başkanları'nı siyaset aracı olarak kullandığına dair tartışmalar devam ederken, gözler PPK'dan çıkacak olan faiz indirimi kararına çevrildi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyon vurgusu değerlendiren Rota, "O dönemden bu döneme bir arpa boyu yol alınmamış. Merkez Bankası PPK toplantısında faiz indirmeyeceğini düşünüyorum. Faiz indirimi olursa da bu 1 puan civarında olur. Bununda ne kredi faizlerine ne mevduat faizlerine hiçbir etkisi olmaz. Göstermelik olur" dedi.

"ALBAYRAK DÖNEMİNDE KREDİLER FAZLASIYLA KULLANILDI"

Merkez Bankası'nın faiz indirme kararından sonra kredilerin rahatlayacağı konusu gündemdeyken, Rota kredi rahatlatma hikayesinin 2020'de bittiğini söyledi. Berat Albayrak döneminde kredilerin fazlasıyla kullanıldığını vurgulayan Rota," Faizler suni olarak baskılandı. Çok büyük bir dolarizasyon oldu. Bunu baskılamak için döviz satıldı. Bu da bir Merkez Başkanı ve bir bakanın kariyerine neden oldu. Bunun artık çok küçük bir deneyi bile yapılamaz" diye konuştu.

Türkiye'deki enflasyonun dünya enflasyonu rakamlarının üzerinde olduğuna değinen Rota, bu dönemden sonra da enflasyonla ciddi bir mücadelenin olmayacağını belirtti. Rota, "15- 20 enflasyon sürdürülebilir bir enflasyon değil. 50 milyonu nüfusu olup da enflasyonu en yüksek olan 3. ülkeyiz. Çin'de bir inşaat firması battığında bile bizim dövizimiz etkileniyor" ifadelerini kullandı.

"ERDOĞAN YARATTIĞI ENFLASYONA AŞIK OLMUŞ"

Erdoğan'ın 'Üniversite öğrencilerinin aldığı burs 45 liraydı. Bursları 650 TL'ye çıkardık. Harçları kim kaldırdı, biz kaldırdık' sözleri içinse Erdoğan, kendi yarattığı enflasyona aşık diye değerlendirdi.

"45 lirayı 650 lira yaptık demek yaklaşık 20 yıllık enflasyonla bunun 12 katına çıkmasıyla övünmekten başka bir şey değil. Enflasyon artışları ile bu rakama geldi" diyen rota Rota, Erdoğan'ın asgari ücreti 15 kat arttırdık sözünü ise "Bu konularda övmeler yapacaksa Erdoğan, kendinden önceki iktidarlar rekorlar kırdı. Tansu Çiller hükümetinden sonra asgari ücret 6 senede 30 katına çıkmıştı." ifadelerini kullandı.

Portekiz'in ortalama gelirinin Türkiye'de en yüksek geliri alan kesimle aynı seviyede olduğunu belirten Rota, "Türkiye'deki gelirin yüzde 47'sini en tepedeki yüzde 20 kazanıyor. Yani 17 milyon insan gelirin yüzde 47'sini alıyor. Bunların ortalama geliri 23 bin dolar. Bu da Portekiz'in ortalama gelirine denk geliyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN