Evde oturan iki kişi kabusu yaşadı! 600 binde bir yaşanacak olay başlarına geldi

Şiddetli yağmurlu havada evde oturan iki kişi, hayatının şokunu yaşadı. Bir anda büyük gürültüyle irkilen şahıslardan biri el ve ayaklarında yaralanmış halde kendini buldu. İşte, korkunç olayın görüntüleri...

Iğdır, iki günden beri yağmurlu bir havanın etkisi altında. Bugün de kapalı havayla uyanan kentte yağmur öncesi Emek Mahallesi'nde bir kişi, evinin penceresinden cep telefonuyla görüntü alırken birden karşıdaki tek katlı, bahçeli eve yıldırım düştü. Alevlerden korkan vatandaşın bağırarak cep telefonunu bırakması görüntülere yansıdı.

yildirim-dusme-ani-1.jpg

600 BİNDE BİR YAŞANACAK OLAY BAŞLARINA GELDİ

Bu arada yıldırımın düştüğü Emek Mahallesi'ndeki evde bulunan bir kişinin yaralandığı öğrenildi. El ve ayaklarında yaralanma olan kişinin Iğdır Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne (MGM) göre, bir insana yıldırım çarpma olasılığı 600 binde bir. Yıldırım çarpmış bir kazazedeye dokunmak tehlikeli değil, dokunulduğu zaman çarpılma tehlikesi bulunmuyor.

yildirim-dusme-ani-2.jpg

YILDIRIMDAN NASIL KORUNULUR?

Yıldırım oluşmasında meteorolojik şartların yanı sıra yer yüzeyinin durumu da çok önemli. Yüksek binalar, ağaçlar ve metalik eşyalar gibi iyonlaştırıcı malzemeler yıldırım oluşumu için uygun koşullar hazırlar. Can ve mal kaybını en aza indirebilmek için aşağıda belirtilen hususlar dikkate alınmalı:

yildirim-dusme-ani-3.jpg

* Yüksek bina ve yapılarda (minare gibi) paratoner (yıldırımsavar) kullanılmalı.

* Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalı.

* Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir.

* Açık arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın.

* Su üzerinde iseniz derhal karaya çıkmaya çalışın.

* Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmayın.

* Açık arazide gruplar halinde durulmamalı.

* Elektrikli eşyaları fişlerinden çekin mümkün olduğunca kullanmayın.

yildirim-dusme-ani-4.jpg

İlgili Haberler