İbrahim Çanakcı: IMF'den aldığımız SDR tahsisi, dış borçlarımızı arttıracak

Bilgehan Uçak'ın sunduğu Karar Gündem'in konuğu DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakcı oldu. Çanakcı, Türkiye'nin IMF'den alınan 650 milyar dolarlık SDR (Special Drawing Rights) ,Türkçe değimiyle özel çekme hakkının, Türkiye'nin dış borçlarını arttıracağını belirtti.

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakcı, Türkiye Merkez Bankası'nın brüt rezervleri hakkında konuştu. Türkiye'nin IMF'den alınan 6,4 milyar dolarlık SDR tahsisiyle ilgili iktidardan yapılan açıklamaları değerlendiren Çanakçı, "SDR, her yerde kullanılamaz. IMF'den alınan SDR tahsisiyle, Türkiye'nin dış borçları artacak" dedi.

"SDR, IMF'NİN KENDİ PARASIDIR"

SDR sisteminin ne olduğu hakkında konuşan Çanakcı, "SDR, IMF'nin kendi parasıdır. Uluslararası Para Fon'u her 5 yılda bir, uluslararası sistemin, likidite ihtiyacı içinde olup olmadığına bakar ve ihtiyaç varsa SDR tahsisi dediğimiz hadiseyi gerçekleştirir. Türkiye'nin IMF payı 0.98 civarında" dedi.

Türkiye'nin IMF'de yaklaşık yüzde 1 payı bulunduğunu belirten Çanakcı, Türkiye'nin IMF'den 6.5 civarında rezerv sağlayabilmesinin sebebinin o dönemin Ekonomi Bakanı Ali Babacan olduğunu vurguladı.

"HER YERDE KULLANILAMAZ"

SDR'nin her yerde kullanılamayacağını belirten Çanakcı," SDR'yi dolar, euro gibi paralara dönüştürebilmeniz için, atmanız gereken adımlar var. SDR ile IMF'ye borcunuzu ödeyebilirsiniz. Bununla dolar cinsinden dış borcunuzu ödeyemezsiniz. IMF dışında kullanmak isterseniz bunu dolar, euro olarak elde etmek zorundasınız" dedi.

"ANLAŞMA SONUCU ELDE EDİLEN BİR KAYNAK DEĞİL"

Hükümetin şeffaf bir politika izlemediğini belirten Çanakcı, "Bu IMF'yle yapılmış anlaşma sonucu, elde edilen bir kaynak değil. Bütün IMF ülkelerine tahsis edilmekte. En büyük pay da Amerika Birleşik Devletlerine veriliyor. SDR ülkelerin rezervlerini güçlendirmek için yapılan bir tahsistir" diye ifade etti.

"MERKEZ BANKASI BRÜT REZERVLERİ ARTACAK"

Çanakcı, SDR tahsisatının rezervlere etkisi hakkında ise şunları kaydetti:

"Türkiye Merkez Bankası'nın brüt rezervleri artacak. Merkez Bankası'nın net rezervleri de değişmeyecek. Çünkü bu brüt rezervin karşılığında, brüt yükümlülükler de artacak. Bu SDR tahisisatı nedeniyle ,bizim Uluslararası Para Fon'una borcumuz artacak. Türkiye Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonunda değişiklik görmeyeceğiz. Hazinenin dış borcu artacak"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN