Ekonomist Emrah Lafçı: Türk Lirası yabancı paralar karşısında en büyük tarihi düşüşü yaşıyor

Bilgehan Uçak'ın sunduğu Karar Gündem'in konukları Dünya Gazetesi Yazarı ve Ekonomist Emrah Lafçı ve CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz oldu. Programda, 23 Eylül'de yapılacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı (PPK) ve CHP heyetinin Erbil ziyareti konuşuldu. Ekonomist Emrah Lafçı, Türk Lirası'nın 94 yılından bu yana en büyük tarihi düşüşünü yaşadığını söyledi.

Programın ilk konuğu olan Dünya Gazetesi Yazarı ve Ekonomist Emrah Lafçı, yapılacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası PPK toplantısından çıkabilecek olan kararları değerlendirdi. Lafçı, "Toplantıdan faiz indirimi kararı çıkmayacak. Faiz yine sabit tutulacak" dedi.

"TÜRK LİRASI TARİHİ DÜŞÜŞ YAŞIYOR"

Uzun süredir faizi sabit tutan Merkez Bankası'nın 2021 eylül ayında yeni bir karar alıp almayacağı PPK toplantısı ile ortaya çıkacak. Gözler toplantıdan çıkacak olan karar çevrilirken, Dünya Gazetesi Yazarı ve Ekonomist Emrah Lafçı, Merkez Bankası'nın faiz indirme ya da artırma gibi bir lüksünün olmadığını ve toplantıdan çıkacak olan faiz kararının yine sabit olacağını belirtti.

Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybına değinen Lafçı, "Türk parası 94 yılından bu yana yabancı paralar karşısında en büyük tarihi düşüşü yaşıyor" dedi. Vergi oranlarındaki adaletsizliğe değinen Lafçı, en az vergilerin kurum vergileri olduğunu ifade etti.

"BU FAİZ ORANI DÜNYADA YOK"

Türkiye'deki faiz oranlarının çok yüksek seviyelerde olduğunu söyleyen Lafçı, "Bütçe rakamlarımızın kötü olma gibi bir lüksü yok. Çünkü borçlanma faizlerimiz çok yüksek. Ve bir süre sonra devlet bunları artık döndüremez hale gelebilir. Bütçenin sıkı olması olumlu bir sonuç değil. Bir sürü olumsuzlukların sonucu. Kendimizde tasarruf edemezsek ekonomi duvara toslar. Cumhuriyet Halk Partisi iktidara gelirse iyi bir ekonomi devralmayacak. Devlet, TL cinsinden yüzde 18 ile 19'la borçlanıyor. Dolar cinsinden ise yüzde 6'lar civarında. Dünyada böyle bir faiz oranı yok" dedi.

Türkiye'nin yönetim anlayışından dolayı ekonomide sorunlar yaşadığını belirten Lafçı şunları kaydetti:

"Türkiye'de yalpalayan bir yönetim anlayışı var. TÜİK Başkanı ve Merkez Başkanı değişimleriyle bunu görebilirsiniz. İşsizlik pandemiden dolayı değil, 2018'de başımıza bela oldu"

"KÜRDİSTAN BÖLGESEL YÖNETİMİ, TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIR"

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz ise CHP heyetinin Erbil ziyaretini değerlendirdi. Bölgede tüm siyasi kesimlerle görüştüklerini kaydeden Çeviköz, ziyaretlerinin devam edeceğini söyledi. Çeviköz, "Bölge, terörden bizim gibi şikayetçi. Bu anlamda Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Türkiye ile işbirliğine hazır" diye ifade etti.

AK Parti iktidarının göçmen politikasını iyi yönetemediğini söyleyen Çeviköz şunları kaydetti:

"Türkiye'de 3 milyona yakın Suriyelinin yüzde 1 buçuğu sadece çadırlarda yaşıyor. Suriye sorunumuzun temel nedeni Şam Yönetimi ile konuşulamaması"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kişisel hırsları yüzünden Türkiye'nin dış politikada yalnızlaştığını vurgulayan Çeviköz, "AK Parti iktidarı, 20 yıl sonra Türkiye'yi uluslararası kamuoyunda yalnızlaştırdı, itibarsızlaştırdı" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN