Ocaktan: Ekonomi kurallarının doğru işletildiği bir ortam yok

Ahmet Taşgetiren ve Mehmet Ocaktan, Türkiye gündemine dair konuları KARAR TV'de değerlendi. Programda TÜİK'in yeni yayınladığı enflasyon rakamları ve AK Parti iktidarının yeni ekonomi modelinin Türkiye'ye etkileri konuşuldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz odaklı "yeni ekonomi modeli"ne geçtiklerini açıklamasının ardından, dolar rekor seviyeye yükselirken, Türk lirası da hızla değer kaybetmeye başladı. Kurdaki dalgalanma vatandaşın da alım gücünü etkiledi. Resmi Gazete'de yayınlanan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın yerine Nureddin Nebat'nin getirilmesiyle de, yeni ekonomi modeli tartışılmaya başlandı. Ocaktan, uygulanan politikanın akıl dışı olduğunu vurgulayarak, "Her gece bakan değiştirerek yaptığınız modelin adını ''yeni ekonomik model ''koyabilirsiniz ama bunun gerçekliğe dayanması lazım" dedi.

"TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPACAK BİR GÜVEN YOK"

Mehmet Ocaktan, "Yeni modelle üretim yatırım ve istihdam artacak faiz ve enflasyon düşecek deniyor, bu modelin özetti bu bunu hepimiz isteriz. Türkiye'de bir gerçek var ki ne dışarıdan gelecek ne de Türkiye'de yatırım yapacak bir güven ortam var. Ekonominin rasyonel gerçekleriyle uymayan kararlar var, gece yarısı verilen değişim kararları var, böyle bir ortamda kimse parasını getirip yatırım yapmaz. Ekonomik kuralların, piyasa kurallarının uygulandığı işlendiği bir ortam ve beklenti yok" dedi.

Ocaktan sözlerine şöyle devam etti.

"Hukukun üstünlüğünün olmadığı, hukuk devleti nosyonunun kaybolduğu bir ülkeye dışarıdan yatırım gelmesi çok zor. Akıldışı yöntemlerle, her gece bakan değiştirerek yaptığınız modelin adını ''yeni ekonomik model ''koyabilirsiniz ama bunun gerçekliğe dayanması lazım. Faizin %4'lerde olduğu zamanlarda oldu, bunu bu hükümet başardı şimdi 19 yıl sonra gelinen noktada yeni modelle dış güçleri kovuyoruz, mandacılara fırsat vermiyor demekle faiz düşmüyor. Eski kadroların başarısı ve birikimi göz ardı ederek bu noktaya gelindi"

LİDERLİK MAHARETİ HER ŞEYİ BİLMEK DEĞİL DOĞRU EKİPLE ÇALIŞMAKTIR

Ekonomik politikaların bulunduğu bir mutfağın olması gerekliliğine vurgu yapan Taşgetiren, "Yeni modelin mutfağında yeni Bakan Nureddin Nebati var mıydı, Lütfi Elvan bunun neresinde duruyordu diye sorarak son bir yıl içinde bu değişikleri imzalamakta bir yanlışlık var" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomistim söyleminin altında psikolojik bir durum olduğunu ifade eden Taşgetiren, "Sayın Cumhurbaşkanı her şeyi bilemez, ben ekonomistim demesinin ardında psikolojik bir durum var, bunun okumasını iyi yapmak lazım. İnsanlar buna inanmıyor, bu tarz söylemlerle inandıracağını sanıyor ama memleket ödüyor bedelini dedi. Halkın gerçeğiyle bağını koparınca ekonomi bize uyacak gibi bir yaklaşım sergileniyor" diye konuştu.

Taşgetiren, "Başkanlık sisteminde başkan seçilen kişinin her şeyi bilmesi gerekmiyor" diyerek "Ekonomiyi, dış politikayı, eğitimi, kültürü her şeyi biliyorum iddiasına girince anormallik başlıyor, tüm bu işleri bilen kadrolarla çalışmak gerek dedi. Tayip beyle ilgili iyi kadrolarla çalışır kanaati vardı. Şimdi ben her şeyi iyi bilirim psikolojisine girdi. Çevresi ona siz her şeyin en iyisini bilirsiniz psikolojisini veriyor. İyi lider olmanın mahareti iyi kadrolarla çalışmasıdır" dedi.

KILIÇDAROĞLU TÜİK'E ALINMADI

TÜİK'in enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP yetkililerinin kendilerine randevu vermeyen TÜİK'e alınmaması üzerine konuşan
Taşgetiren, "Kılıçdaroğlu daha önce Merkez Bankasına da gitmişti bir görüşme sağlamıştı, olumlu bir şeydi bu devletin kurumları sadece iktidarın kurumları değildir. Bir muhalefet partisinin liderini içeri almamak ayıptır" dedi.

Ocaktan da bu konuda, "Bundan sonra iktidarın bu tarz yanlışlarını daha çok göreceğiz çünkü telaşa düştüler" dedi. Ocaktan," Bu yüzden akla ve mantığa ters gelen şeyleri yapmakta beis görmüyor. Ana muhalefet partisi liderinin TÜİK'e gitmesinde bir sakınca yoktur. Fikir alışverişin de bulunur, önerilerde bulunmak normal ve doğaldır. Bu iktidar artık birilerinin konuşmasından, bir kuruma girmesinden rahatsızlık duyuyor. Bu tutumla iktidar kendi ayağına kurşun sıkan bir tavır sergiliyor" diye ekledi.

TÜRKİYE'YE OSMAN KAVALA YAPTIRIMLARI YOLDA!

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verilen hak ihlali kararını görüşmek üzere toplandı. Komite'nin AİHM'nin "Kavala derhal tahliye edilmeli" kararını yerine getirmeyen Türkiye hakkında "ihlal prosedürü" başlatacağı ihtarında bulundu.
Taşgetiren, "Bunun Türkiye'nin ekonomisiyle de bağlantısı var. Bunun Türkiye'nin ekonomisiyle de bağlantısı var. Türkiye'nin ekonomik problemlerinin bir boyutunun da hukuk özürlü olmasıyla ilişkisi biliniyor" diye belirtti Taşgetiren, "Türkiye kurucu üye bunları elimizin tersiyle itmemiz, üyeliğin askıya alınması mı yoksa ilişkileri düzeltmeli miyiz ikilemini çözmemiz gerek" dedi.

Ocaktan ise konuya ilişkin, "Türkiye'nin başladığı yerle geldiği yer yanlış, Avrupa'nın aldığı karar sadece Türkiye'ye aldığı bir karar değil evrensel karar uygulanıyor. Türkiye açısından bunları konuşmak bile ızdırap verici, ekonomi de hukuk da kimlerle kıyaslanıyoruz dönüp bakmak lazım bunca yol kat ettikten sonra bu geriye dönüşü çok acı" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN