Kıyamet uçağı tekrar görevde! Avrupa'ya bombardıman eğitimine gönderildiler

Amerikan Hava Kuvvetlerine ait olan, soğuk savaş döneminin kıyamet uçaklarından olan 23. Bombardıman Filosuna bağlı iki B-52H Stratofortress bombardıman uçağı İngiltere'deki RAF Fairford Hava Üssüne eğitim görevine gönderildi. Görevlerine ilerlediği esnada ise o bombardıman uçaklarına Belçika Hava Kuvvetlerine ait olan F-16 savaş uçakları ve Alman Hava Kuvvetlerine ait olan Tornado'lar eşlik etti.

Soğuk savaş döneminden günümüze kadar korku salmaya devam eden ve birden fazla nükleer bombayı taşıması için geliştirilmiş olan B-52H Stratofortress'lar Avrupa'ya eğitim görevi için atandı.

Minot Hava Kuvvetleri Üssünde ABD Hava Kuvvetlerinin 5. Bombardıman Kanadına bağlı olan 23. Bombardıman Filosuna ait iki adet B-52H Stratofortress bombardıman uçağı, eskortları ile beraber İngiltere'de yer alan RAF Fairford Hava Üssüne görevini icra etmek adına iniş gerçekleştirdi.

Edinilen bilgilere göre bu uçaklar, müttefik güçler ile beraber Bombardıman Görev Gücü eğitimlerini yürütmek için bu göreve atandılar.

20 ADET NÜKLEER BOMBA TAŞIYABİLİYOR VE 2055'E KADAR GÖREVDE KALACAK

B-52H Stratofortress bombardıman uçağı ise uygun konfigürasyonlarda yaklaşık 20 adet nükleer bomba taşıma kapasitesine sahip olan, eşi benzeri olmayan bir bombardıman uçağıdır. Neredeyse 70 yıldır hizmette olan bu uçağın yerini alması için belli başlı projeler geliştirilmiş olsa da kamuoyuna ciddi bir şey yansımadı ve 1952-1962 yılları arasında üretilen B-52H'lerin 2055'e kadar görevde olması bekleniyor.

1672.jpg
"ABD'ye ait Dünyanın en büyük uçak 'Mezarlığı' olan 309. Uzay Bakım ve Yenileme Grubu"

70 YAŞINDA OLMASINA RAĞMEN 70'DEN FAZLA UÇAK HALA KULLANILABİLİR DURUMDA

Öte yandan bu uçaklardan ise yaklaşık olarak 750 adet üretilmiştir ve günümüzde bunlardan 70'den fazlasının aktif olarak görevde olduğu bilinirken geriye kalanların ise 309. Uzay Bakım ve Yenileme Grubu, diğer adıyla 'Mezarlık' olarak bilinen ABD'ye ait olan ünlü uçak mezarlığında bulunduğu tahmin ediliyor.