Mustafa Sarıgül: 4-5 aya kadar erken seçim olabilir

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Elif Çakır ve Taha Akyol'un KARAR TV'de sunduğu 'Gündem Özel' programına konuk oldu ve çok önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Elif Çakır ve Taha Akyol'un sorularını Gündem Özel programında cevapladı. Mustafa Sarıgül, 'Türkiye Değişim Partisi olarak, Millet İttifakı'na yakın mısınız?' sorusuna, 'Onlar bize yakınlar' cevabı verdi. Sarıgül, 4 gün öncesine kadar erken seçim söylentilerine inanmadığını ancak yeni ekonomik hamleler sonrası görüştüğü ekonomistlerin görüşleri sonrası 4-5 aya kadar erken seçim olabileceğini açıkladı. Sarıgül ayrıca, TDP'nin iktidara geldiğinde yeniden parlamenter sistemi tesis edeceğini, Millet İttifakı'ndan liderlerle görüştüğünü ve görüşmeye de devam ettiğini açıkladı.

İşte Mustafa Sarıgül'ün Gündem Özel programında yaptığı açıklamalar;

İKİ YÜZ 50 BİN, ÜÇ YÜZ BİN KİŞİ DE PARA VAR

Mustafa Sarıgül: Bizim ölçümüz, Almanya, Fransa, İsviçre olmalıdır. Hiç bir ülkede bizdeki gibi uygulama yok, DÇM'de 'Ben hazineyi koruyamadım' sistemi vardır. Kapalı Çarşı'daki esnaf, Avrupa'daki yatırımcı bunu gerçek görmüyorsa ben neler olacağından korkuyorum. Biz DTP olarak 'iktidar yansın, ülke batsın' anlayışında değiliz. Keşke yoksulluk olmasa ama giderek bu noktaya gidiyoruz. Ekmek kuyruğunda bir babamız 'hakkımı helal etmiyorum' dedi, bizim görevimiz o babamızın helalliğini almaktır. Köprülere, otoyollara garanti veriyorsun. Şimdi mevduatlara da garanti veriyorsun. Burada zaten iki yüz 50 bin, üç yüz bin kişinin parası var, başka kimde para var?

24 LİRADAN HESAP EDİP TÜRKİYE'YE DÖVİZ VERİYORLAR

Elif Çakır: Bu ekonomik bir model midir?

Sarıgül: Yeni yılın ilk günlerinde biz gölge maliye bakanımızı açıklayacağız. Dr. Aziz Murat Hatiağaoğlu, bölge bakan olarak kendisini açıklayacağız. Bizim partimizde 'genel başkan her şeyi bilecek' diye bir şey yok. Genel başkanın görevi, ne yaptığını iyi bilenlerle çalışmak. BAE'den gelen bilgi ve rakamlar var, 24 liradan hesap edip Türkiye'ye veriyorlar diye. Bunlar vahim bilgiler. Ekonomiyi güvenli ellere verip oraya müdahale etmemek lazım.

Elif Çakır: Bakan da aslında 'ekonomi güven, istikrar' diyor

Sarıgül: 19 yıldır ülkeyi yöneten iktidar bunu söylüyorsa, geriye baktığımız zaman son zamanlarda gece yarısı operasyonlarıyla görevden alıyorlar. TDP'de bakanlar teşkilatlarımızdan yetişmiş insanlar olacak. Bakan olacak insanların şehri, piyasayı, kasabayı tanıması lazım.

DÜNYADA 'BEN BİLİYORUM' DEVRİ BİTMİŞTİR

Elif Çakır: Bu aslında Başkanlık Sistemi'ne karşıyız demek mi?

Sarıgül: Bizim amacımız ve fikrimiz parlamenter sistem, artık dünyada 'ben biliyorum' devri bitmiştir. 'Biz biliyoruz' devri var. Artık insanlar kendilerini güncelleyemediği süre içerisinde başarı elde etmeleri söz konusu değil, tek adam yönetimi Türkiye'de de doğru bir yöntem olmamıştır.

Elif Çakır: Sorun dışarıdan atama olduğu için mi böyle?

Sarıgül: Bakanlar ne söylerse söylesin şuan ki sistem şu, söyledikleri geçerli değil. Tek adam sistemi olduğu için külliye ne derse ona uymak zorundalar. Dışarıdan atanan bakan yeteri kadar verimli olamaz, Mevlüt Çavuşoğlu'nu tenzih ediyorum, Dışişleri Bakanları diplomattır aynı zamanda. Diğer bakanlarımız parlamentonun içinden olursa daha keyifli olur, daha verimli olur.

TÜRKİYE'NİN KURTULUŞU '5D' FORMÜLÜDÜR

Taha Akyol: Doların 18 liradan 12 liraya düşmesi durumu var, bugün 11 lira civarlarında. Bu düşüş neden oldu? Ben düşüşten memnun oldum, benim evimin ısınmasını, arabamın yakıtını, hepimizi etkiliyor ama nereye gidecek?

Sarıgül: Madem bu tedbirler alınıyordu da şimdiye kadar neden alınmadı? Bunun için ekonomide 'mucize model' ve 'mucize adam' formülleri fazla yok. Gelir, gider dengelerini iyi ayarlamak ve piyasalara güven vermek gerekiyor. Türkiye'nin kurtuluşu, üretim, üretim, üretim. Bizim '5D' formülümüz var.

1- Tarım

2- Turizm

3- Teknoloji

4- Tasarruf ve Ticaret

5 - Markalaşma

Beyin göçü ve teknoloji. Biz araştırma imkanı verseydik, dünya insanlığına büyük bir saygı olurdu ve Türkiye için ekonomik girdi olurdu. Bizim markalaşmaya önem vermemiz gerekiyor.

Tek adam imajı doğru değil. Ben şahıslar için söylemiyorum, bu sistem doğru değildir. Demokratik parlamenter sistemi getirmemiz gerek, tarafsız bir Cumhurbaşkanı olması lazım. Bu makam sığınma limanıdır, o nedenle bu sistem doğru olsa biz destekleriz. Biz DTP olarak karalamak, kötülemek için değil talip olmak için yoldayız. Biz partimizi kurarken ana fikrimiz, 'Tarafsız Cumhurbaşkanı', Güçlü Parlamento, Bağımsız yargı.

FIRTINA ESTİRE ESTİRE ANKARA'YA GELİYORUZ

Çakır: 6 parti birleşti ve güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda anlaştılar. Siz de burada mısınız?

Sarıgül: Biz partiyi kurmadan onların bir çalışması vardı. Türkiye'de parti kurma konusunda bir rahatlık var. Ülkenin 4 bir yerinde teşkilatımız var bizim, 1 yıllık süre içerisinde 240 bin kilometre yol yaptım ben. Biz söke söke, fırtına estire estire Ankara'ya geliyoruz.

Putin'e ben en iyi şekilde mesaj vereceğim. Putin'in içişlerine karışmasını doğru bulmam. Biz Türkiye'de iktidara eleştiri yaparız ama dışarıdan bir eleştiri ve müdahaleye asla izin vermeyiz. Bu içişlerine karışmaktır ve çok ayıptır. Biz çıkıp 'Almanya'da şu oluyor, bu oluyor' dersek ayıptır.

Taha Akyol: 6 parti aşağı yukarı Millet İttifakı'nı oluşturacak. Haziran 2023'te olacaksa seçim, Türkiye'de iktidar cephesi 2 parti ve muhalefet cephesi olacak. Sizin tavrınız ne olacak?

Sarıgül: Demokratik parlamenter yapıyı savunan cepheye biz her zaman destek veririz. Ama bunun üzerine detayları konuşmak lazım.

MİLLET İTTİFAKI BİZE YAKIN

Elif Çakır: Siz parlamenter sistemi savunuyorsunuz, siz millet ittifakına yakınsınız.

Sarıgül: Geçenlerde ben Temel Karamollaoğlu ile konuştum, Babacan ile görüştüm, Davutoğlu ile randevumuz var. Partilerle temasımız var. Biz ona değil, onlar bize yakınlar. TDP'yi biz herkesle konuşuruz, Cumhurbaşkanlığından ya da MHP'den davet gelir onlarla da konuşuruz. Günde maddemizi yazarız, kamuoyu ile paylaşır ve öyle görüşürüz.

Belediye başkanıyken sokak açılışı için referandum yapan biriyim. Halkın fikrini almadan hareket etmem. Parlamenter sistemi destekleyen tarafa yakın oluruz. Bizim görüşlerimiz Millet İttifakı'yla örtüşüyor. Liderlerle temas halindeyim.

Taha Akyol: Temel bey ile ne konuştunuz?

Sarıgül: Bağdaşmaz görüş ayrılıklarımız yok. Bu konuları konuştuk genel olarak, Meral hanım ile de seçim sistemi, barajlar, parlamenter sistem bunları konuştuk. Anlaşamadığımız bir konu olmadı.

HALKIN YASTIK ALTINDA PARASI KALMADI

Elif Çakır: Döviz endeksli mevduat modeline ilgi gösterir mi halk sizce?

Sarıgül: Yastık altında parası olan kalmadı ki. O eskidendi. Kuyrukta bekleyen, ekmek alamayan, işçimizin, memurumuzun, emeklimizin parası kalmadı. Böyle bir şeyi güvence altına alıyorsanız, dolar tekrar 18 lira oldu Allah korusun bu parayı kim ödeyecek? Yeni vergiler koyacaksın, para basacaksın. Parayı bastığında da enflasyon uçacak.

4-5 AY SONRA SEÇİM OLABİLİR

Elif Çakır: Erken seçim bekliyor musunuz?

Sarıgül: Ben 4 gün öncesine kadar seçim beklemiyordum ama ekonomistlerle konuştum, bunlar yapılarak en fazla 4-5 ay gidilebilir diyorlar. Bu görüşten sonra bende buna inanmaya başladı. Bugün 4 milyon metrekareye çiftçi ekin ekemiyor, mazot pahalı, bu iktidar bizim ata tohumumuzu bile yok etti. Bugün açlık sınırı aşağı yukarı 5 bin liranın üzerinde. Asgari ücreti belirlemek için biz 3 tane yabancı yeminli araştırma kuruluşuna başvuracağız, 3 kuruluş araştırmasını yapacak, sendikalar da yapacak. Ekonomik sosyal konsey olacak, o raporlar orada açılacak o raporlar yeminli raporlar olacak ve o veriler dikkate alınacak. Bir siyasi parti diyor ki 7 bin lira olsun, diğeri başka rakam söylüyor biz bunu da doğru bulamıyoruz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN