Prof. Dr. Kemal Gözler'den İstanbul Sözleşmesi tepkisi: Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez

Prof. Dr. Kemal Gözler'den İstanbul Sözleşmesi tepkisi: Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez

Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi tepki ile karşılandı. Sözleşmenin tarihini de hatırlatan Anayasa Profesörü Kemal Gözler "İstanbul Sözleşmesi, TBMM tarafından 24 Kasım 2011 tarih ve 6251 sayılı kanunla uygun bulunduğuna göre, feshedilmesine ilişkin bir kanun çıkarılmadıkça sadece Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez" açıklaması yaptı.

Anayasa Profesörü Kemal Gözler, Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilen İstanbul Sözleşmesi ile ilgili dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleşmeyi feshetme yetkisinin olmadığını aktaran Gözler "İstanbul Sözleşmesi, TBMM tarafından 24 Kasım 2011 tarih ve 6251 sayılı kanunla uygun bulunduğuna göre feshedilmesine ilişkin bir kanun çıkarılmadıkça sadece Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez" ifadelerini kullandı.

01.jpg

"İLGA DA TBMM KARARIYLA OLMALI"

Prof. Dr. Hüseyin Hatemi de İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Twitter'dan paylaşımda bulundu:

"Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kişi dokunulmazlığına ilişkin konularda düzenleme yapılamaz (Anayasa m.104/17) Anayasa madde 90 gereğince kanun hükmüne gelen uluslararası sözleşme, kanun hükmünde olduğu için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilga edilemez. İlgası da TBMM kararıyla olmalı."

"YETKİ GASPIYLA TBMM DEVRE DIŞI BIRAKILAMAZ"

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına ilişkin Anayasa’nın 90. maddesine işaret ederek "İstanbul Sözleşmesi yürütme tasarrufuyla feshedilemez. Yetki gaspıyla TBMM devre dışı bırakılamaz" dedi.

Prof. Dr. Sözüer, Twitter'dan şu paylaşımda bulundu:

"CUMHURBAŞKANI KARARIYLA SÖZLEŞMEDEN ÇIKILAMAZ"

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nden Prof. Dr. İzzet Özgenç de Twitter yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılamayacağını vurguladı.

Twitter'dan paylaşımda Özgenç, şunları kaydetti: "Usulde paralellik ilkesi gereğince, onaylanması Kanunla uygun bulunan bir milletlerarası sözleşmeden, Cumhurbaşkanı Kararıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti taraf olmaktan çıkarılamaz. 19 Mart 2021 tarihli ve 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, hukuki sonuç doğurmaz ise de, bir iradenin ortaya konması bakımından siyaseten ve özellikle Türkiye'nin uluslararası ilişkileri bakımından önemlidir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN