‘Kesme’yi bırakın dili İngilizce’den koruyun

‘Kesme’yi bırakın dili İngilizce’den koruyun

Kesme işaretinin kaldırılmasını geç bir adım olarak gören dil bilimci Feyza Hepçilingirler, ‘Önemli olan Türkçe’yi İngilizce saldırısından korumak’ dedi. Yazar Beşir Ayvazoğlu ise teknolojinin dili daralttığını vurguladı.

HABER MERKEZİ - KARAR

Türk Dil Kurumu, imla kurallarında tırnak işaretinin kullanımıyla ilgili değişikliklik yaptı. Yeni kuralla kesme işaretinin kullanım alanı sınırlandırıldı. Buna göre, kurum ve kuruluş adlarının ardına gelen takılar kesme işareti ile ayrılmayacak. TDK’nın internet sitesinde konuya ilişkin yapılan uyarıda, “Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz” denildi. Değişiklik “Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan vb.” şeklinde örneklendirildi. TDK’nın kararı geç kalmış bir adım olarak değerlendirildi. Kesme işaretinin zaten bir kaç yıldır çoğu kimse tarafından uygulanmadığını belirten dil bilimci ve yazar Feyza Hepçilingir, TDK’nın imla kurallarıyla uğraşmak yerine dildeki yozlaşmaya eğilmesi ve Türkçe’yi İngilizce saldırısından korumak için adım atması gerektiğini söyledi.

ASIL SORUN İNTERNETTE

Yazar Beşir Ayvazoğlu da, Türk Dil  Kurumu’nun yaptığı her değişikliğin dili daha karmaşık hale getirmekten başka sonuç vermediğine dikkat çekerek televizyon ve internette kullanılan Türkçe’nin dili iyice daralttığını ifade etti.

TÜRKÇE'NİN İMLASI YOK

Beşir Ayvazoğlu: İmla konusu öyle bir hale geldi ki, artık ne yaparlarsa yapsınlar biraz daha karmaşık hale getirmekten başka bir şeye yaramıyor. Türkçe’nin artık bir imlası yok bana sorarsanız. Televizyonda, internette, cep telefonu mesajlarında kullanılan Türkçe, dili daralttıkça daraltıyor. Bir kelime bazen 10 tane, 20 tane kelimenin yerine geçiyor. Mesela, TV haber dilinde her şeyi aktarıyorlar. Söylemiyor aktarıyor, nakletmiyor aktarıyor. TDK, bunlarla mücadele etsin. Ama son uygulama biraz daha mantıklı gibi geliyor. 

DOĞRU KARAR AMA KARMAŞA OLABİLİR

Feyza Hepçilingirler: Kurum isimlerinde kesme işaretinin kaldırılması zaten birkaç yıldır uygulanmaktaydı. TDK çok geri kalıyor. İşaretin kaldırılması iyi. Burada şöyle bir tehlike söz konusu olabilir. Kesme işareti tamamen kalktı gibi algılanırsa, özel adlara gelen eklere de kesme konmazsa o zaman bir karmaşa yaşanabilir. Bu noktaya dikkat edilmeli. Her gün Türkçe’ye onlarca yeni İngilizce sözcük giriyor. Önemli olan İngilizce saldırısına karşı bir direnç göstermek ve toplumda Türkçe sevgisi ile bilincini canlandırmaktır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN