Kırgızistan’da ne oluyor? Cumhurbaşkanlığı Sarayı işgal edildi, Atambayev hapisten çıkarıldı

Kırgızistan’da ne oluyor? Cumhurbaşkanlığı Sarayı işgal edildi, Atambayev hapisten çıkarıldı

Kırgızistan’da yapılan seçimlerin ardından protestocular Cumhurbaşkanlığı Sarayını, parlamento binasını ve cezaevini işgal etti. Göstericiler, eski Cumhurbaşkanı Atambayev’i cezaevinden çıkardı. Peki Kırgızistan’da ne oluyor? İşte son dakika gelişmeleri.

 

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te başlayan gösteriler yayılıyor. Kırgızistan’dan gelen son dakika haberlerine göre; seçimi kazanan Birimdik Partisi'nden ‘seçimler tekrarlanabilir' açıklaması geldi. Ülkede yaşanan gösterilerde çok sayıda kişi yaralandı. Öte yandan Türkiye Büyükelçiliğinden de vatandaşlara ‘mecburi kalmadıkça evden çıkılmaması’ uyarısı yapıldı…
 

KIRGIZİSTAN’DA NE OLUYOR?
 

Kırgızistan'da 4 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde barajı geçemediği bildirilen partilerin lider, üye ve seçmenleri, sonuçları protesto etmek adına başkent Bişkek'teki Ala-Too Meydanı'nda protesto gösterisi yaptı.

Gösteriler sırasında, polisin attığı plastik mermiden Ata Meken partisi lideri Canar Akayev ve ses bombasının isabet ettiği parti üyesi Eldar Abakirov yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

1.jpg

TAŞLI SOPALI ARBEDE
 

Cumhurbaşkanlığı Sarayının bulunduğu Çuy caddesindeki Şopokova, Sovyetskaya ve Manas caddeleri ile Ala-Too Meydanı'nda göstericiler ile polis arasında taşlı sopalı çatışma yaşandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayından uzaklaştırılan ve üç saat aranın ardından tekrardan dönen göstericiler, bir trafik polisi aracını ateşe verdi.


2-001.jpg

65 KİŞİ YARALANDI
 

Polis, göstericilere ses ve gaz bombası kullanarak dağıtmaya çalışırken, olaylarda aralarında polislerin olduğu 65 kişinin yaralandığı bildirildi.

3-002.jpg

TÜRK VATANDAŞLARINA BÜYÜKELÇİLİKTEN UYARI
 

Bu esnada, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinden paylaşılan duyuruda, Kırgızistan’ın değişik kentlerinde iç karışıklığın yaşandığı anımsatılarak, Türk vatandaşlarının mecburi olmadığı müddetçe evlerinden çıkmaması uyarısı yapıldı. Çalışmaların ve çocukların eğitimlerini evden devam ettirmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Bunun dışında, seçimi kazanan Birimdik Partisi'nden paylaşılan açıklamada, 'milletvekili seçimlerinin tekrarlanmasına' hazır oldukları belirtildi.
 

4.jpg

HAPİSTEKİ ATAMBAYEV'İ ÇIKARDILAR
 

Eski cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, göstericiler tarafından işgal edilen cezaevinden çıkarıldı.

7.jpg

GÖZALTINA ALINACAKKEN ÇATIŞMALAR YAŞANMIŞTI
 

Kırgızistan'ın bir önceki cumhurbaşkanı olan Atambayev'in 2019’da gözaltına alındığı operasyonda polis ve Atambayev yanlısı gruplar arasında çıkan çatışmalarda 1 kişi yaşamını yitirmiş, 45 kişi de yaralanmıştı.

6-001.jpg

DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILMIŞTI
 

Kırgızistan’da önceki dönem cumhurbaşkanlığı görevini devam ettiren, arkasından koltuğunu Sooronbay Ceenbekov’a devreden Atambayev‘in dokunulmazlığı 20 Haziran 2019 yılında Kırgızistan parlamentosunca kaldırılmıştı. Hakkında organize suç örgütü liderliği ve yolsuzluk gibi çeşitli suçlamalar olan Almazbek Atambayev, Kırgızistan savcılığınca ifade vermesi için çağırılmış ancak eski cumhurbaşkanı ifade vermeyi kabul etmemişti.
 

FETÖ OKULLARINI KORUMUŞTU
 

Ülkesinin Türkiye'ye bulunan 50 milyon dolarlık borcu silinince, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ‘Tayyip abi’ diyen Almazbek Atambayev, FETÖ okullarının kapatılmasına karşı çıkmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN