Gelirler yüzde 64 azaldı, İstanbul'da 300 kırtasiye kapandı

Gelirler yüzde 64 azaldı, İstanbul'da 300 kırtasiye kapandı

Koronavirüs salgınından dolayı eğitimin 1 yılı aşkın süredir evden devam etmesi kırtasiyecileri vurdu. Gelirlerinde yüzde 64 kayıp yaşayan kırtasiyeciler zor zamanlar yaşamaya devam ederken, bu dönemde sadece İstanbul'da 300 kırtasiyeci kepenk indirdi.

Türkiye'de eğitim öğretimin 1 yılı aşkın süredir evden devam etmesi pek çok sektörde olduğu gibi kırtasiye sektöründe de ciddi kayıplara neden oldu. Bu süreçte kırtasiye ürünlerine olan ihtiyaç azalınca, esnaf ciddi zarar etti.

GELİRLER YÜZDE 64 DÜŞTÜ

İstanbul İstatistik Ofisinin yayınladığı 'İstanbul’da Pandemi Döneminde Mahalle Esnafı Araştırması'na göre pandemi döneminde kırtasiyelerin günlük müşteri sayısı yüzde 76 azalırken ortalama gelirleri de yüzde 64 oranında düştü.

NTV'nin haberine göre; İstanbul Kırtasiyeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yavuz Tekçe, "Odamıza bağlı 300 esnaf dükkanını kapattı. Hala her ay kapatmalar oluyor. Bazı esnaflarımız da çözüm olarak ellerinde kalan malzemeleri e-ticaret siteleri üzerinden satmaya başladı" dedi.

Bu süreçte kırtasiyecilerin büyük ekonomik  problemler yaşadığının altını çizen Tekçe, "Bizim odamıza bağlı 300 esnaf dükkanını kapattı. Hala her ay kapatmalar oluyor. Bazı esnaflarımız da çözüm olarak ellerinde kalan malzemeleri e-ticaret siteleri üzerinden satmaya başladı. Esnafın ayakta kalması lazım ki ekonomi dönsün" değerlendirmesinde bulundu.

Araştırma sonuçlarına göre kırtasiyecilerin yüzde 35,7'si pandemi döneminde hobi malzemeleri, puzzle ve kutu oyunları gibi ürünlere daha fazla talep olduğu görüldü.

Ancak bu ürünlerin satışlarının uzun vadede esnafa çok katkısı olmadığını kaydeden Yavuz Tekçe, "Salgının ilk başladığı dönemde genellikle kutu oyunları, çocukların evde kullanabileceği hobi malzemeleri gibi ürünler satıyorduk. Ancak sonra bunların satışları da azaldı" ifadelerini kullandı.

MARKETLERİN KIRTASİYE ÜRÜNÜ SATMASI BÜYÜK PROBLEM

Kira, fatura, işçi ücreti gibi sabit işletme giderlerini karşılamakta sıkıntı yaşadığını söyleyen kırtasiyeciler, bu dönemde en büyük iki zorluğun uzaktan eğitim sebebiyle 'kırtasiye ihtiyaçlarının azalması' ve 'zincir marketlerin kırtasiye ürünü satışı yapması' olduğunu belirtti. 

'E-TİCARET SİTELERİ ESNAFA RAKİP OLDU'

"Marketlerin kırtasiye ürünü satmasının büyük bir problem" diyen Tekçe, büyük marketlerin sadece gıda ruhsatları olmasına rağmen kırtasiye ürünleri satmalarıyla ilgili de Ticaret Bakanlığı'na dilekçe verdiklerini bildirdi. E-ticareti konusuna da değinen Tekçe, "Veliler orayı tercih ediyor, o da esnaf için ayrı bir rakip oldu" dedi.

Kademeli normalleşme süreciyle birlikte bazı sınıfların yüz yüze eğitime başlamasının da şimdilik bir yararı olmadığını belirten Tekçe, "En fazla yüzde 10 fark getirdi. Bir de artık iş bilgisi, resim dersi gibi uygulamalı dersler olmadığı için bunlar için olan malzemeleri de satamıyoruz. Ben de artık esnaflarımıza müşteri beklemeyin diyorum. Eylül ayına hazırlanıyoruz" açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN