Bilim insanları Kovid-19'un tüm varyantlarına karşı etkili yeni bir antikor keşfetti

Bilim insanları Kovid-19'un tüm varyantlarına karşı etkili yeni bir antikor keşfetti

Bilim insanları, Kovid-19 salgınında yeni bir araştırmaya imza attı. İnsan vücudunda bulunan, Kovid-19 ve mutasyona uğrayarak ortaya çıkan diğer varyantlarda etkili koronavirüslerden koruyan 'DH1047' isimli yeni bir antikor keşfetti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün (Kovid-19) bugüne kadar ortaya çıkan mutasyonları içinde 4'ünü "endişe verici", 8'ini "izlenmesi gereken" varyant olarak tanımlamıştı. 'Endişe Verici Varyant' olarak belirlenen 4 varyanta Alfa, Beta, Gamma ve Delta; 'İzlenmesi Gereken Varyant' olarak kategorize edilen 8 varyanta ise Epsilon (2 varyant), Zeta, Eta, Teta, Iota, Kappa ve Lambda adları verildi.

Daily Mail'de yer alan habere göre; koronavirüs salgınına karşı araştırmalarda bulunan bilim insanları, insan vücudunda Kovid-19 ve diğer varyantları dahil tüm koronavirüslerden koruyan 'DH1047' isimli bir antikor tespit etti.

HEM HASTALIĞI ÖNLEMEDE HEM DE TEDAVİDE ETKİLİ

DH1047 antikoru, hücrelere bağlanarak virüsü etkisiz hale getiriyor ve çoğalmalarına engel oluyor. Araştırmada antikorun, hem hastalığı önlemede hem de Kovid-19 tedavisinde etkili olduğu ortaya çıktı. Kuzey Carolina Üniversitesi ve Duke Üniversitesi'nde araştırma ekibi, bunun şu an devam eden pandemi ve gelecekteki salgınlarla mücadelede önemli bir rol oynayacak bir bulgu olduğunu söyledi.

Duke Aşı Enstitüsü Başkanı Dr. Barton Haynes, yaptığı açıklamada, "Bu antikor mevcut salgın için terapötik olma potansiyeline sahip" dedi.

1700'DEN FAZLA KORONAVİRÜS ANTİKORU TESPİT EDİLDİ

Science Translational Medicine dergisinde bulgularını yayınlayan araştırmacılar, 1700'den fazla koronavirüs antikoru tespit etti. Hem Kovid-19 hem de 2000'lerin başında Asya'da salgına neden olan SARS virüsüne bağlanabilen 50 hücre tespit edildi.

DH1047, özellikle etkiliydi; hem hayvan hem de insan kaynaklı her türlü virüse bağlanabiliyordu. Haynes, "Bu antikor, koronavirüsün sayısız mutasyon ve varyasyon boyunca korunan bir yerine bağlanıyor" ifadelerini kullandı. Haynes, "Netice olarak, çok çeşitli koronavirüsleri etkisiz hale getirebilir" diye konuştu.

FARELER ÜZERİNDE TEST EDİLDİ

Antikor fareler üzerinde test edildi ve kemirgenleri virüse maruz kaldıktan sonra hastalıktan koruyabildiği fark edildi. Antikor, son derece bulaşıcı Delta varyantı da dahil olmak üzere her tür suşa karşı da etkili oldu.Gelecekte insanları enfekte etme potansiyeline sahip olduğuna inanılan diğer koronavirüs türleri de test edildi ve antikor tarafından etkisiz hale getirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN