İlk yerli aşıda son adım: Turkovac artık uygulanıyor

İlk yerli aşıda son adım: Turkovac artık uygulanıyor

Sağlık Bakanlığı'nın E-Nabız sisteminde Turkovac aşısı için randevular açıldı. Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu tarafından acil kullanım onayı verilen yerli Kovid-19 aşısı Turkovac, ülke genelindeki şehir hastanelerinde uygulanmaya başlandı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu‘nun (TİTCK), geçtiğimiz hafta acil kullanım onayı verdiği yerli Kovid-19 aşısı Turkovac, ülke genelindeki şehir hastanelerinde uygulanmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Bilim Kurulu üyeleriyle gittiği Ankara Şehir Hastanesi‘nde hatırlatma dozu olarak yerli aşıyı yaptırdı.

kkk.jpgSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Turkovac aşısı oldu

Dünya Sağlık Örgütü‘nden (WHO) henüz acil kullanım onayı alınmayan Turkovac için Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, örgüt nezdinde 'gerekli girişimlerin başlatıldığını' açıkladı.

TTB'DEN HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE SORULAR

Tür Tabipleri Birliği (TTB) geçen gün Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bir yazı ile ilettiği Turkovac ile ilgili sorularını ve uyarılarını kamuoyu ile paylaşmış; aşının bilimsel bilgi ve verileri yeterli düzeyde paylaşılmadığına, bilimsel dergilerde Faz-3 çalışmalarına dair herhangi bir makale yayımlanmadığına dikkat çekmişti.

İNTERAKTİF AŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haziran ayında Faz-3 çalışmalarının başladığını açıkladığı Turkovac, Çin menşeili Sinovac'la inaktif olması yönünden benzerlik taşıyor. Erciyes Üniversitesi ile TÜSEB işbirliğiyle geliştirilen aşının, hazirandan bu yana binlerce kişi üzerinde test edildiği açıklanmıştı.

Geleneksel yöntemlerle üretilen inaktif aşılar, öldürülmüş virüs ihtiva ettiği için diğer aşılara göre daha güvenli olarak kabul ediliyor. Bu aşılar düşük sıcaklıklarda da korunabiliyor. Ancak inaktif aşıların, Kovid-19’a karşı etkinliği en fazla yüzde 50 olarak belirtiliyor. Son aylarda bütün dünyayı saran Omicron varyantına karşı etkinliği ise henüz bilinmiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN