Mehmet Ceyhan'dan Türkiye'de Omicron varyantı uyarısı

Mehmet Ceyhan'dan Türkiye'de Omicron varyantı uyarısı

Dünyada Omicron varyantı saptanan ülkeler belli oldu. Buna göre; Omicron varyantı, 12 ülkede 156 kişide görüldü. Varyantın en çok görüldüğü ülke ise 109 vaka ile Güney Afrika oldu. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Güney Afrika yeni sonuçları henüz bildirmedi. Kısıtlamalar gelince durdular. Kaynak vakanın bulaştırıcılık kat sayısı (R) şimdiye kadar görülen pandemilerden çok daha yüksek demektir. Vakit geçirmeden girişlerde ve ülke içinde önlemler alınmalıdır." uyarısında bulundu.

Omicron varyantı şimdiye kadar Güney Afrika’da 109, Botswana’da 19, Hollanda’da 13, Avusturalya’da 2, Kanada’da 2, Danimarka’da 2, Almanya’da 2, Hong Kong’da 2, Birleşik Krallık’ta 2, İsrail’de 1, İtalya’da 1 ve Belçika’da 1 olmak üzere 12 ülkede 156 kişide görüldü. Sağlık Bakanı Koca, Türkiye'de Omicron varyantına rastlanmadığını duyurmuştu.

omicron.jpg

"ÜLKE GİRİŞ ÇIKIŞLARINDA ÖNLEM ALINMALI"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'Omicron' mutasyonuna ilişkin, "Kaynak vaka bir süper bulaştırıcı değilse, bulaştırıcılık kat sayısı (R) şimdiye kadar görülen pandemilerden çok daha yüksek demektir. Vakit geçirmeden girişlerde ve ülke içinde önlemler alınmalıdır" dedi.

ceyhan.jpg

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Güney Afrika'dan yayılan ve B.1.1.529 olarak isimlendirilen 'Omicron' mutasyonuna ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Prof. Dr. Ceyhan, virüsün çok yüksek bulaşıcılıkla yayıldığını belirterek, "Portekiz’de bir oyuncunun Güney Afrika’dan geçen hafta dönmesi sonucu takımda 13 oyuncuda Omicron mutantı pozitif bulunuyor.

"VİRÜS BULAŞTIRICILIĞI ÇOK YÜKSEK"

Bu da virüsün çok yüksek bir bulaştırıcılıkla yayıldığını gösteriyor. Kaynak vaka bir süper bulaştırıcı değilse, bulaştırıcılık kat sayısı (R) şimdiye kadar görülen pandemilerden çok daha yüksek demektir. Ülkemizde bu varyantın bulunmadığını söylemek mümkün değil. Son bir haftada pozitif bulunan örneklerin Omicron varyantı için test edilmesi sonucu durum belli olabilir. Vakit geçirmeden girişlerde ve ülke içinde önlemler alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA: YAKINDAN İZLİYORUZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 27 Kasım Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Türkiye'de Nu varyantına rastlanmamıştır. Gelişmeleri yakında takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Koca şunları kaydetmişti:

Türkiye'de 23 bin 759 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 192 kişi hayatını kaybetti:

Image

"Farklı ülkelerde ortaya çıkan varyantlara bağlı gelişmeleri izliyor ve ülkemizin dışarıyla teması konusunda önlem alıyoruz. Gündemde olan Nu (omicron) varyantına karşı en erken önlem alan ülkelerdeniz. Türkiye'de en yaygın varyant Delta varyantıdır. Nu varyantına rastlanmamıştır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN