Sinovac aşısı araştırıldı: Yüzde 35'te kalıyor

Sinovac aşısı araştırıldı: Yüzde 35'te kalıyor

Koronavirüs salgınıyla mücadelede uzmanların en önemli silah dediği aşıyla ilgili çalışmalar devam ederken bir araştırma da Çin'de yapıldı. Bu araştırmada Türkiye'de de kullanılan Sinovac aşısının antikor seviyelerinin kilit eşiğin üzerinde olma oranı, aşıyı dört hafta arayla yaptıran kişilerde yüzde 35.2 olarak belirlendi.

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada hayat sekteye uğradı. Çok sayıda can kaybı yaşandı ve hala yeni vakalar tespit ediliyor. Bununla birlikte virüsün yeni varyantlarının ortaya çıkması ise aşıların etkinliği konusunda tartışmalara neden oldu. Ayrıca aşıların oluşturduğu antikor seviyesinin ise ne kadar sürdüğü merak konusu olmaya devam ediyor.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; konuya ilişkin Çin'de yapılan bir araştırma ise dikkat çekti. Jiangsu bölgesinde yapılan araştırmada Sinovac firmasının Türkiye'de de kullanılan Kovid-19 aşısının ikinci dozundan altı ay geçtikten sonra antikor seviyelerinde ciddi oranda düşüş yaşandığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, iki doz Sinovac üzerine üçüncü bir doz aşı yapılması ise Kovid-19'a karşı güçlü etki sağladı. Ayrıca antikor seviyelerinin kilit eşiğin üzerinde olma oranı ise aşıyı dört hafta arayla ve 2 doz şeklinde yaptıran kişilerde yüzde 35.2'ye yükseldi.

Araştırma 18-59 yaş grubu arasında, sağlıklı yetişkinlerin kan örnekleri üzerinde yapıldı. Sinovac aşısını farklı aralıklarla yaptıran yaklaşık 100 kişinin altı ay sonraki antikor seviyeleri ölçüldü.

Araştırmada şu sonuçlar ortaya çıktı:

  • Sinovac aşısının iki dozunu iki haftayla yaptıran kişilerin sadece yüzde 16.9'unun antikor seviyeleri kilit eşiğin üzerinde çıktı.
  • Antikor seviyelerinin kilit eşiğin üzerinde olma oranı, aşıyı dört hafta arayla yaptıran kişilerde yüzde 35.2'ye yükseldi.
  • Araştırmada, iki dozdan yaklaşık altı ay sonra üçüncü bir doz Sinovac yaptıran kişilerin antikor düzeyleri de ölçüldü. Buna göre, bu kişilerdeki antikor oranı üçüncü dozdan 28 gün sonra, ikinci dozdan bir ay sonra tespit edilen oranın üç ila beş kat üzerine çıktı.
  • Araştırmacılar, antikor seviyelerindeki azalmanın aşının Kovid-19'a karşı koruyuculuğunu nasıl etkilediğinin net olmadığını, zira herhangi bir aşının sağladığı antikor düzeyi ile hastalığa karşı koruma oranındaki eşiğin net olarak henüz bilinmediğini vurguladı. Araştırmada, ölçüşen antikorların daha bulaşıcı varyantlara karşı etkisinin test edilmediği ve üçüncü Sinovac dozundan sonra ortaya çıkan yeni antikorların süresinin de ölçülmediği belirtildi.
  • Türkiye geçtiğimiz haftalarda iki doz Sinovac aşısı yaptıran kişilere Pfizer/BioNTech aşısı ile üçüncü (rapel) bir doz hakkı tanımıştı. Aynı uygulama, pandeminin ilk döneminde Sinovac aşısının uygulandığı Tayland ve Endonezya'da da hem Pfizer/BioNTech hem Moderna aşıları ile yapılıyor. Sinovac kullanılan Filipinler'de ise henüz güçlendirici doz tavsiyesi gelmedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN