Uzmanlar uyardı! Delta varyantı yayılırsa dördüncü pik kapıda

Uzmanlar uyardı! Delta varyantı yayılırsa dördüncü pik kapıda

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre, koronavirüsün mutasyona uğramasıyla ilk olarak Hindistan'da görülen 'Delta' varyantı 74 ülkeye yayılarak baskın tür olmaya başladı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Delta varyantının Türkiye’de yayılmasının hızlanabileceğine dikkat çekerek, "Bu süreçten virüs galip çıkarsa dördüncü pikten söz etmeye başlayabiliriz" uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından 'Delta' varyantına ilişkin, ''Şu ana kadar sekansı yapılmış olan, adı konan 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. Giderek illerdeki dağılımı artmaya başladı. Ülkemizde çok ciddi oranın olmadığını bilmiyoruz ama artabileceğinden şüphe ediyoruz'' açıklamasında bulunmuştu.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Delta varyantının Türkiye’de yayılmasının hızlanabileceğini belirtti.

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, Ertuğrul, bu varyanta ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"İŞİN KÖTÜSÜ BİZ HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA NORMALLEŞİYORUZ"

"Ben şu an bu durumu virüsle soluk soluğa bir yarışa benzetiyorum. Son dönemde aşılama hızını artırsak da hala ikinci doz aşısını olmayan büyük bir kesim var. Bu nedenle de toplumsal bağışıklığımız henüz yeterli seviyede değil. Aynı zamanda da Delta varyantı toplumda yayılmaya devam ediyor. İşin kötüsü biz her geçen gün biraz daha fazla normalleşiyoruz.

''VİRÜS GALİP ÇIKARSA BİZ DE DÖRDÜNCÜ PİK’TEN SÖZ ETMEYE BAŞLAYABİLECEĞİZ''

Türkiye, vakaların yüzde 90’ının Delta varyantı olan Rusya’dan gelecek turistlere kapılarını açtı. Bu anlamda da bir tehlike riski var. Dünyada bazı ülkeler için Türkiye hala kırmızı listede. Biz kapılarımızı biraz fazla ve kontrolsüz açtık gibi geliyor. Hızla ikinci doz aşıları yapmamız ve toplumsal bağışıklığımızı bir an önce kazanmamız gerekiyor. Temmuz- Ağustos ayları çok kritik; özellikle Temmuz ayı. Çünkü bir taraftan virüs yayılmaya çalışacak, bir taraftan da birinci doz aşı olanların ikinci doz aşılarını yapmaya başlayacağız. Bu süreçten virüs galip çıkarsa biz de dördüncü pik’ten söz etmeye başlayabileceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN