19. yüzyıldan kalma kot pantolon rekor fiyata satıldı

19. yüzyıldan kalma kot pantolon rekor fiyata satıldı

ABD'de bir maden kuyusunda bulunan, 1880'lerden kalma Levi's kot pantolon, açık artırmada 87 bin 400 dolara satıldı. Bir kot tamirhanesi işleten alıcı, daha önce böylesini görmediği belirtti.

ABD'nin New Mexico eyaletindeki küçük bir kasabada, bir "kot arkeoloğu" tarafından terk edilmiş bir maden kuyusunda bulunan 1880'lerden kalma Levi's kot pantolon, açık artırmada 87 bin 400 dolara satıldı. Pantolon, 23 yaşındaki Kyle Hautner ve vintage kot pazarının emektarı Zip Stevenson tarafından satın alındı.

Stevenson CNN'e verdiği demeçte, "Açık artırma başlayana kadar kot pantolon satın almak gibi bir planımız yoktu, ki bu biraz delice bir şey" dedi.

'BÖYLESİNİ GÖRMEDİM'

Kot pantolon, yüzde 15 alıcı primi de dahil olmak üzere, bir kot için şimdiye kadar ödenen en yüksek fiyatlardan biri olan 87 bin 400 dolara satıldı. Hautner yüzde 90 öderken Stevenson, kalan yüzde 10'u ödedi. Stevenson yaklaşık otuz yıldır Los Angeles'ta bir kot tamirhanesi işletiyor, ama söylediğine göre, hiç böyle bir tane bulamadı.

1-003.jpg

'JOHNNY DEPP'İN GİYDİĞİNİ HAYAL EDEBİLİYORUM'

Stevenson, satın aldığı pantolonla ilgili "Bu kot pantolon son derece nadir, özellikle bu kadar eski ve bu boyutta olanlar. Şaşırtıcı derecede dayanıklı, bu yüzden kesinlikle giyilebilir. Biraz takviye kullanılabilecek birkaç yumuşak nokta var ancak onun haricinde iyi durumda. Johnny Depp veya Jason Momoa'nın bunları giydiğini kolayca hayal edebiliyorum" diye konuştu.

'MÜZEDE SERGİLENMESİNİ İSTERİZ'

Stevenson kot pantolonla ne yapmayı düşündüğü sorusunda ise "Onu son derece ilgili bir özel alıcıya satmayı düşünüyoruz" dedi, ancak "Smithsonian veya Metropolitan Sanat Müzesi gibi" bir müzede satın alınmasını ve sergilenmesini tercih edeceklerini de sözlerine ekledi.

Kot pantolonu şimdilik, Los Angeles'taki Stevenson's Denim Doctors mağazasının yakınında bir emanet kasasında tutan yeni sahipleri, onu randevu ile görüntülenmeye hazır olduklarını da ekledi.

1-002.jpg

KOT PANTOLONUN KARANLIK TARİHİ

Şu anda dünyanın her yerinde popüler olan ve şık giyimde de kullanılan kot pantolon, aslında ABD tarihinde karanlık bir bölüme tanıklık ediyor. Pantolonların bir iç cebinde "Beyaz işçi tarafından yapılan tek tür" ifadesi bulunur. Wall Street Journal, bir Levi's sözcüsünün, şirketin bu sloganı 1882'de Çinli işçilerin ABD'ye girmesini engelleyen Çin Dışlama Yasası'nın yürürlüğe girmesinden sonra kullandığını açıkladığını aktardı. Levi's'in 1890'larda hem bu politikayı hem de sloganı bıraktığını bildirdi. Kanun 1943'te yürürlükten kaldırıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN