4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

KARAR yazarı hukukçu Figen Çalıkuşu’nun ‘101 Soruda 15 Temmuz Yargısı’ kitabı çıktı. Tarık Buğra'nın ‘Vitrinlerin Zaferi’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından basıldı. Gündüz Vassaf, ‘Ressamın İsyanı: Caravaggio’ romanı Everest Yayınları’ndan çıktı. Sosyolog Besim F. Dellaloğlu, ‘İkondan Kanona: Kültür ile Medeniyet Arasında’ kitabı Timaş Yayınları’nca okura sunuldu.

SALİHA SULTAN

HUKUKÇUNUN GÖZÜNDEN ‘15 TEMMUZ YARGISI’

KARAR okurlarının köşe yazılarından tanıdığı hukukçu Figen Çalıkuşu’nun, 15 Temmuz’un ardından yaşanan hukuksuzluğu, yargının paramparça edilmesini ve cezasız kalan şiddetti kaleme aldığı ‘101 Soruda 15 Temmuz Yargısı’ kitabı çıktı. Çalıkuşu kitabında girdiği davaların ışığında raporladığı dosyalardan 15 Temmuz’un ardından yargıda yaşanan süreci hukukçu gözünden değerlendiriyor. ZOE Kitap tarafından okura sunulan kitapta yer alan metinler ‘Darbe girişimi, siyasi iktidarın kendi vatandaşlarına uyguladığı hukuk dışı eylemlere nasıl dönüştü?’, ‘İktidar medyası yaratılarak 15 Temmuz sonrası hukuksuzluk ve yaydığı şiddet, dalga dalga yayılarak toplumsal çürümeye nasıl yol açtı?’ gibi sorulara cevap arıyor.

16kr02sol3.jpg

1950’LERİN KÜLTÜR SANAT DÜNYASINA IŞIK TUTAN YAZILAR

Türk edebiyatının usta ismi Tarık Buğra’nın sanat, edebiyat ve dil üzerine deneme ve makalelerinin bir araya geldiği ‘Vitrinlerin Zaferi’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından basıldı. Yazarın çiçeği burnunda bir gazeteci ve köşe yazarı olduğu yıllarda Milliyet gazetesinde yazdığı yazıların bir kısmı daha önce ‘Düşman Kazanmak Sanatı’ kitabında okurla buluşmuştu. Yeni kitapta ise yazarın ilk yazılarından itibaren ortaya koyduğu ve bütün yazı hayatı boyunca değişmeyen sanat, edebiyat ve gazetecilik anlayışının örnekleri yer alıyor. Buğra, sanat ve edebiyattaki ilkelerini ve Türkçe hassasiyetini göstermesi bakımından çok kıymetli olan yazılarında 1952-53 yılları içerisinde tiyatrodan, sinemaya, kitaplardan, yeni çıkan edebiyat dergilerine kadar farklı konuları ele alıyor.

16kr02sol1.jpg

GÜNDÜZ VASSAF’TAN YEDİ YIL ARADAN SONRA YENİ ROMAN

Usta yazar Gündüz Vassaf, yedi yıllık aranın ardından Everest Yayınları’ndan çıkan ‘Ressamın İsyanı: Caravaggio’ romanıyla yeniden okurlarının karşısında. Yazar, insan olmaya ve insanın ürettiklerine dair sorgulamalarla dolu romanında, özünde sanata ve özgürlüğe yazılmış bir aşk mektubu kaleme alıyor. Vassaf, kendine has üslubu ile sanata, savaşlara, siyasete, dinlere, devletlere dair yeni sorular sordurmaya devam ediyor. Kurmacanın denemeyle, anının biyografiyle buluştuğu, yazarın tabiriyle bu ‘formülsüz’ metinde okur, bir arayış ve aşk hikâyesine tanıklık edecek. Okur bu yolculukta, Vassaf’ın kitabı kaleme alırken dinlediği müziklere ve ona yoldaşlık eden Caravaggio eserlerine ulaşma imkânı da bulacak.Kitabın sonunda ise okuru sürpriz bir imza kampanyası bekliyor... Kurmacanın gerçeğe taştığı noktada, Caravaggio ve Giordano Bruno için adalet arayışı sürecek.

16kr02sol.jpg

İÇ İÇE GEÇMİŞ KAVRAMLAR İÇİN BİR AYRAÇ

Sosyolog Besim F. Dellaloğlu, Timaş Yayınları’nca okura sunulan ‘İkondan Kanona: Kültür ile Medeniyet Arasında’ kitabında üzerinde çok durulan fakat çözülemeyen kavramlar üzerinden bir Türkiye panoraması çiziyor. Kültür ve medeniyet ekseninde Türkiye’de neden kanon oluşmadığını okurla birlikte sorguluyor. Kanon, ikon, modernlik, modernleşme, aydın, entelektüel, akademi, sosyal medya, laiklik, muhafazakârlık gibi ihtilaflı meselelere Türkiye merkezli karşılaştırmalı yorumlar ve tespitler getirerek meselelerin nasıl yanlı/ş yorumladıklarını örnekleriyle anlatıyor, iç içe geçmiş kavramların röntgenini çekiyor. Yazar ayrıca ‘okuryazar’ların zihin masasında yer bulması elzem yol haritalarına bir yenisini ekliyor.

1.jpeg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN