6 Şubat felaketinin birinci yılı: Unutmadık, unutmayacağız

6 Şubat felaketinin birinci yılı: Unutmadık, unutmayacağız

Türkiye, 11 ilimizi etkileyen ve 50 binden fazla canımızı yitirdiğimiz 6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümünde yeniden tek yürek oldu. Kederini sosyal medyada dile getiren milyonlara sanat dünyasından Haluk Levent’ten Hayko Cepkin’e, Yılmaz Erdoğan’dan Şahan Gökbakar’a birçok isim de eşlik etti. Paylaşımlarda, ‘Unutmadık, unutmayacağız’ mesajları öne çıktı. Öte yandan zor zamanlarda birlik ve beraberliğin gücünü anlatan sergiler, tiyatro oyunları izleyiciyle buluştu.

SALİHA SULTAN

İTALYA’DAN NORVEÇ’E DÜNYA KARİKATÜRİSTLERİ ACIMIZI ÇİZDİ

Esenler Belediyesi, 6 Şubat’ 2023’te meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde ‘Uluslararası Çizgilerle Deprem’ adlı karikatür sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Esenler Belediyesinin, Dünya Karikatüristler Birliği ortaklığıyla hazırladığı sergi Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde ziyarete açıldı.

07kr02-gobek1.jpg

MICHEL MORO GOBEZ-KÜBA

İtalya’dan Norveç’e, İran’dan Çin’e kadar 27 ülkeden karikatür sanatçısının 45 eserinin yer aldığı serginin açılış törenine, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Dünya Karikatüristler Birliği Başkanı Ahmet Altay ve sanat dünyasından birçok isim katıldı.

07kr02-gobek.jpg

AHMET ALTAY-TÜRKİYE

Sergi açılışının ardından ise Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV) öğrencileri tarafından sahnelenen deprem konulu ‘Sessizlik’ adlı tiyatro oyunu da izleyiciyle buluştu. 4 farklı hikâyenin sahneye taşındığı oyunun sonunda ESEV tarafından yazıp bestelenen ‘İnsanlık Enkaz Altında’ adlı şarkı seslendirildi. Sergi, 9 Şubat’a kadar görülebilecek.

07kr02-gobek5.jpg

MAHAFUJ ALİ-HİNDİSTAN

DEPREMZEDELERİN GÜÇLÜ DURUŞUNUN SEMBOLÜ: ‘SENTOR’

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan metal heykel sanatçısı ve mozaik ustası Mervan Altınorak, atık 10 bin metal parçadan mitolojide ‘sentor’ adı verilen ‘yarı insan, yarı at’ heykeli yaptı. İlçeye bağlı Yeni Mahalle’deki atölyesinde çalışmalarını sürdüren 53 yaşındaki Altınorak, 1 metre 50 santimetre yüksekliğindeki heykeli bir aylık sürede araba parçaları ve mutfak gereçlerini kullanarak yaptı. Anadolu Ajansı’na konuşan Altınorak, depremin birinci yılına özel hazırladığı eserin satışından elde edeceği geliri depremzedelere bağışlayacağını açıkladı.

07kr02-sol.jpg

Altınorak, şöyle konuştu:

“Depremin acısını hem biz hem de hemşehrilerimiz yaşadı. Ben de herkesin sabırla güçlü durması gerektiği mesajını vermek istedim. Yunan mitolojisinde gücü simgeleyen sentor heykeli yaptım. Gelirini depremzedelere bağışlayacağım. Yaklaşık bir aydır bu projeyle uğraşıyorum. Yarı insan, yarı at olan bu sentor, güçlü durmayı temsil ediyor. Acıyı herkesle beraber yaşasak da daha güçlü durmalıyız. Bir yıl geçse de yaralarımızı sarmaya devam ediyoruz.”

07kr02-son.jpg

‘ALLAH ÜLKEMİZE BİR DAHA BÖYLE BİR ACI YAŞATMASIN’

Sanat dünyasından birçok isim, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde sosyal medya hesaplarından mesajlar paylaştı:

Şahan Gökbakar: 6 Şubat depreminde kaybettiğimiz tüm canlarımıza Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun. Geride kalan sevdiklerine, ailelerine sabır diliyorum. Başımız sağolsun... Unutmadık, unutmayacağız.

Ezhel: Tam bir sene önce kaybettiğimiz canlarımızı saygıyla anıyorum. Güzel ülkemize ve insanımıza sabır ve baş sağlığı diliyorum.

Hayko Cepkin: Geçen sene bugün bu saatlerde Ankara yolundayım. 2-3 saat içinde otele ulaşmış olacağım. Yol yorgunu hemen yatacağım. Saat 04:17 de sarsıntıya uyanıp, İstanbul depremini yaşamış biri olarak sarsıntının uzunluğunu aklım almayacak. Sabah yola çıkacak ekibi hemen bilgilendireceğim. Buraya da şunları yazacağım. Ülkemizin ve halkımızın yaşadığı bu büyük acıyı dindirebilecek tek bir söz yoktur. Başımız sağolsun. Hayatını kaybedenlerin toprağı bol olsun, acılı ailelerimize yürekten sabırlar dilerim.

Yılmaz Erdoğan: 6 Şubat 2023’te yaşadığımız deprem felaketinde hayatını kaybedenleri saygı ve rahmetle anıyoruz. Unutmayacağız... Meltem Cumbul: 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizde gerçekleşen depremin üzerinden 1 yıl geçti. Yardım konserlerinin devamı dileğiyle.

Mustafa Sandal: Unutmadık, unutmayacağız! Kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır dilerim. Allah, ülkemize bir daha böyle bir acı yaşatmasın.

Melek Mosso: Tarifsiz bir yıkım ve acı… 6 şubat depreminde kaybettiğimiz canlara rahmet kalan yakınlarına sonsuz sabır diliyorum. Yaşanan her şeyi hatırlıyoruz, unutmak mümkün değil!

07kr02-kadin.jpg

17 AKRABASINI KAYBEDEN KARSU’DANHATAY’A MÜZİK OKULU

Adını Hatay’ın Karsu köyünden alan ve depremde 17 akrabasını kaybeden sanatçı Karsu Dönmez de, depremlerin birinci yıl dönümünde Hatay’a gitti. Depremin ardından Hollanda’da düzenlediği konserde bölge için önemli bağışlar toplayan sanatçı, sonraki süreçte de bütün çalışmalarını bölgeye destek için gerçekleştirmişti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan sanatçı, “Birkaç gün Hatay’da olacağım. Biraz duygusal olacak. Ama size buranın nasıl olduğunu göstermek istiyorum” ifadesini kullandı.

Depremlerin ardından büyük bir yıkımın meydana geldiği Hatay’a katkıda bulunmayı amaçlayan Karsu, kurduğu Karsu Vakfı aracılığıyla Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Serinyol Mahallesi’nde herkesin kullanımına sunulacak olan bir müzik okulu açacaklarını da duyurdu. Sanatçı kompleks içerisinde müzik atölyeleri, spor alanları ve yaratıcılık atölyelerinin yer alacağını açıkladı. Hatay’da açacağı müzik okulu için kapı kapı dolaşarak müzik enstrümanları topladığını belirten sanatçı, bir paylaşımında da enstrümanların da Hatay’a geldiğini belirtti.

07kr02-haluk.jpg

HALUK LEVENT: DAYANIŞMAYI BIRAKMAYALIM

Deprem sürecinde yardım çalışmalarıyla sanat dünyasına örnek olan müzisyen ve Ahbap Derneği Kurucusu Haluk Levent, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Kaybettiklerimizi unutmayalım, afetten etkilenen insanlarımızla dayanışmayı hiç bırakmayalım” dedi.

Levent, sosyal hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Acımız hala taze! Onları bugün anmak, sadece adlarını saygıyla yad etmek olmamalı, onların hayallerini sürdürmemiz, onlardan kalanlarla dayanışmayı hiçbir zaman bırakmamız, onlar için, birbirimizin kıymetini bilerek ve birbirimize daha çok bağlanarak yaşamamamız gerek.”

Depremlerin ardından yardıma koşan kurumlara, kuruluşlara, sağlık çalışanlarına, arama kurtarma ekiplerine ve gönüllülere teşekkür eden Levent, bölgede ihtiyaçların devam ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“İçimizdeki yardımlaşma, dayanışma ruhunu bugüne dek defalarca sahada görmüş, yaşamış biri olarak inanıyorum ki hep birlikte yeniden yuvalar inşa edeceğiz, parklarımızda, okullarımızda çocuk sesleri yankılanacak, yıkıntıların içinden büyük umutlar yeşerteceğiz. Türkiye olarak en zor zamanlarda bile umudumuzu kaybetmedik. Tarih boyunca nice zorlukların üstesinden birlikte geldik. Yeter ki bu afeti, afetlerdeki kırılganlıklarımızı, kaybettiklerimizi unutmayalım, afetten etkilenen tüm insanlarımızla dayanışmayı hiç bırakmayalım.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN