Atina Akroplisi'ne dökülen beton yol ülkeyi ikiye böldü

Atina Akroplisi'ne dökülen beton yol ülkeyi ikiye böldü

Yunanistan, Atina Akroplis'ine beton dökerek yol çalışması gerçekleştirdi. Halkın çoğunluğu bunun estetik olmadığı ve orijinal yapısının bozulduğunu belirterek tepki gösterdi. Kültür Bakanlığı ise bunun engelliler için erişim kolaylığı sağladığını belirtiyor.

Yunanistan Kültür Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma kapsamında, başkent Atina'daki tarihi Akropolis'e beton yol döşeniyor. Beton kararına halkın tepkisi ise sürüyor. Arkeologlar, turizm devlerinin baskısıyla kültürel mirasa ihanet edildiğini belirtiyor.

Bazı eleştirmenler ise beton yerine ahşap, cam veya taş gibi başka malzemeler kullanılmasının daha estetik olacağını belirtti.

Ülkede 3 bin 500 kişinin imzasının yer aldığı bir mektupta, beton yolun kaldırılması ve diğer çalışmaların hayata geçirilmemesi talep edildi.

'SANKİ BETON KALDIRIMLA DONATILMIŞ'

Yunan Arkeologlar Birliği Başkanı Despoina Koutsoumba da, "Sanki Parthenon modern bir sokak seviyesine indirilmiş ve beton kaldırımla donatılmış gibi. Özellikle kruvaziyer turizmi sektöründen, buradaki ziyaretçi kapasitesinin artırılması için çok büyük bir baskı vardı" dedi.

2-001.jpg

'KÜLTÜREL MİRASIMIZI SÖMÜRMEKTEN VAZGEÇİN'

Muahlefet lideri Aleksis Çipras ise Kiryakos Miçotakis hükümetine "Kültürel miraslarımızı sömürmekten vazgeçin" çağrısında bulundu. Çipras, yapılan değişikliklerin bir dünya mirasının görüntüsünü değiştirdiğinin altını çizdi.

'ENGELLİLER ULAŞIM SAĞLAYABİLİYOR'

Kültür Bakanlığı ise Akropolis'in engelliler ve yaşlılar için daha erişilebilir hale getirildiğini savunuyor.

Yunanistan Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni, "Akropolis'in imajı ülkenin imajıdır" diyerek, "Batı medeniyetinin simgesi olan bir anıt herkes tarafından erişilebilir hale geliyor. İlk defa tekerlekli sandalyeli insanları Akropolis ziyaretinde gördüm ve çok mutlulardı" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, engelli kişilerin erişimini kolaylaştırmak için 2 golf arabası da Akropolis yolunda bulunacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN