'Beyaz yaka’dan bakan bir sistem eleştirisi

'Beyaz yaka’dan bakan bir sistem eleştirisi

Sinema salonlarında bugün 5’i yerli 9 film vizyonda. Filmlerde yerli yapımlar öne çıkıyor. Türk sinemasına iz bırakan yönetmenlerden Mesut Uçakan 15 yıl aradan sonra yeni filmi ‘Suveyda’ ile hafızlık öğrenen bir çocuğun hikayesini beyazperdeye taşıyor. Sadık Yalsızuçanlar’ın ‘Vefa’ romanından uyarlanan ‘Elli Kelimelik Mektuplar’ 1960 darbesinin karanlık günlerine ışık tutarken, ‘İnsanlar İkiye Ayrılır’ filmi kapitalist sistemin borç-alacak meselesine bu kez beyaz yakalıların dünyasından bakıyor.

SALİHA SULTAN

Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta 5’i yerli 9 film vizyona girecek. Haftalardır vizyona çekinceli duran yerli yapımlar sonbaharla birlikte salonlarda boy göstermeye başladı. Yerli filmlerde Türk sinemasında iz bırakan yönetmen, senarist ve yapımcı Mesut Uçakan’ın 15 yıl aradan sonra vizyonda yeniden görünmesini sağlayan ‘Suveyda’ öne çıkıyor.

sinemac.jpg

‘Reis Bey’, ‘Kavanozdaki Adam’, ‘Yalnız Değilsiniz’ gibi önemli yapımlara imza atan yönetmenin yeni filmi, hafız olmak isteyen 11 yaşındaki bir çocuğun hikayesini odağına alıyor. Filmde hafız olma çabasındaki ‘Hadim’ karakterini canlandıran başrol Necip Fazıl Belge’ye; tiyatro ve dizi oyuncusu Fatih Küçük, Yusuf Duru, Mehmet Kefli, Sıla Naz Akça, Seda Kement Aydın, Kıvılcım Kaya, Hülya Akyol, Mehmet Fatih Yıldız ve Ahmet Şahin gibi oyuncular eşlik ediyor. Borç-alacak meselesine bu kez alacaklı tarafından bakan dram türündeki ‘İnsanlar İkiye Ayrılır’ filminin yönetmen koltuğunda ise Tunç Şahin oturuyor.

Burcu Biricik, Pınar Deniz, Aras Aydın, Başak Daşman ve Erdem Akakçe’nin başrollerinde oynadığı film, bankaların çeşitli sebeplerden peşine düşemedikleri borçları satın alıp, tahsil etmeyi kendine misyon edinmiş bir şirkette çalışan Duygu ve Bahadır’ın yollarının Ceren’le kesişmesiyle değişen hikayelerini anlatıyor. Sinemada komedi izlemek isteyenler Gökhan Aksu’nun yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Baturalp’ filmini tercih edebilir. Gürkan Arıkboğa, Yakup Yavru, Erdem Çömlek ve Oğuz Serin’in rol aldığı yapım yakın arkadaşı ile birlikte kahvehane işleten bir adamın, mahallede bir silahlı çatışmaya denk gelmesiyle gelişen olaylar etrafında dönüyor. Son yıllarda yükselen yerli korku türünde beyazperdeye gelen ‘Sir-Ayet: Ölü Doğan’ da beş yıl önce kaybettiği annesini sürekli rüyalarında görmeye başlayan bir genç kızın başından geçenleri konu ediniyor. Günay Günaydın’ın yönettiği filmin oyuncuları ise Efsun Akkurt, Sebahat Adalar, Betül Ceyhan, Şehnaz Dilan ve Ceysu Yetkin.

karakutufilm.jpg

Bugün vizyona giren yabancı yapımlarda gerilim meraklılarının ilgisini çekmeye aday olan Yann Gozlan’ın yönettiği ‘Kara Kutu’ filminin başrollerinde de Pierre Niney, Lou de Laage, Andre Dussollier ve Olivier Rabourdin’in rol alıyor. Film, adından da anlaşılacağı gibi yeni bir uçağın içerisinde yer aldığı ölümcül bir kazanın arkasındaki sır perdesini aralamaya çalışan genç ve yetenekli bir kara kutu analistinin hayatını odağına alıyor. Lina Roessler’ın yönettiği ‘Çok Satanlar’ filmi de, babasının butik yayınevini devralan hırslı bir editörün, zamanında yayınevine ün getirmiş olan ve şimdilerde inzivaya çekilmiş olan yazar Harris Shaw’un sözleşme gereği kendilerine bir kitap borcu olduğunu fark etmesiyle gelişen olayları anlatıyor.

Senaryosu Anthony Grieco imzası taşıyan filmin başrollerinde usta oyuncu Michael Caine, Cary Elwes, Aubrey Plaza, Scott Speedman ve Ellen Wong oynuyor. Haftanın son yabancı yapımı korku türünde beyazperdeye gelen ‘Z’. 8 yaşındaki oğullarının hayali arkadaşı tarafından musallat olunan bir ailenin gerilim dolu hikayesini izleyiciye aktaran filmde Keegan Connor Tracy, Jett Klyne, Sean Rogerson, Sara Canning ve Stephen McHattie rol alıyor, Brandon Christensen yönetmenliğini üstleniyor.

ALTMIŞ DARBESİNİN KARA GÜNLERİ

Yönetmenliğini Emir Khalilzadeh’in üstlendiği biyografi türündeki yerli yapım ‘Elli Kelimelik Mektuplar’ filmi de bugün vizyonda. 27 Mayıs darbesi sonrası Yassıada’ya sürgüne gönderilen dönemin Bayındırlık Bakanı Ahmet Tevfik İleri’nin sadece elli kelime yazma hakkı verilen mektuplarla hayata tutunmasını izleyiciye aktaran film, darbe döneminin perde arkasına da ışık tutuyor. Sadık Yalsızuçanlar’ın ‘Vefa Apartmanı’ kitabından serbest uyarlanan film, dönemin acıları ve haksızlıkları üzerinden Türkiye’nin 1950 ve 1960’lı yıllarını bir kez daha gündeme getiriyor. Filmde Gizem Karaca Ekmekçi, İlker Kızmaz, Tekin Temel, İlhan Şeşen ve Derya Alabora rol alıyor.

durgunsu-001.jpg

ŞÖYLE SAĞLAM BİR BABAN OLACAK HAYATTA...

Yabancı yapımlarda bu hafta aksiyon yapımların sevilen oyuncusu Oscar ödüllü Matt Damon’ın başrolde olduğu ‘Durgun Su’ filmi öne çıkıyor. Oyuncu, dünya prömiyerin Cannes’da yapan ve performansı büyük beğeni toplayan filmde Marsilya’da okuyan kızının işlemediğini iddia ettiği bir cinayetten tutuklanması sonrası onu hapisten çıkarmak adına soluğu Fransa’da alan bir babayı oynuyor. Film, 2007’de İtalya’nın Perugia kentinde, oda arkadaşı öldürülen Amerikalı üniversite öğrencisi Amanda Knox’un hayat öyküsünden esinlenilerek beyazperde aktarıldı. Knox işlemediği bir suçtan dört yıl hapis yattıktan sonra, suçsuzluğu ispat edilince tahliye edilmişti. Oscarlı Tom McCarthy’nin yönettiği dram, gerilim türündeki suç filminde Damon’a Abigail Breslin, Camille Cottin, Deanna Dunagan ve Robert Peters eşlik ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN