Beyoğlu’nun kalbine vurulan kilit açıldı

Beyoğlu’nun kalbine vurulan kilit açıldı

Geçen yıl kapanacağının açıklanmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işletmesini devraldığı Beyoğlu Sineması yeniden açıldı. İBB Miras tarafından yenilenen sinemanın açılışına Türkan Şoray, Rıza Sönmez, Güven Kıraç, Özcan Alper, Süleyman Saim Tekcan gibi isimler de katıldı. 1989’da Şahin Kaygun’un ‘Dolunay’ filmi ile açılan sinema, 34 yıl sonra izleyicilere Metin Erksan’ın ‘Sevmek Zamanı’ ile yeniden merhaba dedi.

SALİHA SULTAN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2022 yılında kapısına kilit vuracağını duyuran Beyoğlu Sineması’nı yenileyerek, kentin kültür-sanat yaşamına yeniden kazandırdı. Yenilenme çalışmaları İBB Miras tarafından gerçekleştirilen Beyoğlu Sineması’nın açılışına sanat dünyasından Türkan Şoray, Rıza Sönmez, Güven Kıraç, Özcan Alper, Süleyman Saim Tekcan gibi isimler de katıldı.

Açılışta konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’u, ‘çok renkli, ele avuca sığmaz bir şehir’ olarak niteleyerek, şehrin ihmal edilen noktalarına sahip çıkmak gibi çok önemli bir görevlerinin olduğuna vurgu yaptı. İmamoğlu, “İstanbul’un geçmişten bugüne taşıdığı değerleri ve güzellikleri, hiçbir ayrım yapmadan, saygıyla ve titizlikle sahipleniyoruz. Hiçbir güzelliğin yok olup gitmesine asla izin vermiyoruz. Buna tahammülümüz yok” diye konuştu.

yyyyyyyy.jpg

Çalışmayı yürüten İBB Miras ekibine özel teşekkür eden Başkan İmamoğlu, “4 yıl önce kurumsallaştırdığımız bu kavramla, İstanbul’un ne yazık ki bazen yok olmuş bir köşesini hayata tekrar kavuşturduk, Bazen yok olmaya yüz tutmuş ve ne yazık ki kaybolmak üzere olan eserlerini, anılarını tekrar İstanbulluyla buluşturduk. Bir kez daha çok doğru ve güzel bir işin ortaya çıktığını görüyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRKAN ŞORAY: YEŞİLÇAM’I İNSANLARA BURASI TANITTI

Açılış etkinliğinde tiyatro sanatçısı Rıza Sönmez’in moderatörlüğünde Türk Sineması’nın ‘Sultan’ı olarak anılan usta oyuncu Türkan Şoray da salonu dolduran katılımcıların alkışları eşliğinde sahneye çıktı. “Ülkemizde sinemalar tek tek kapanırken Beyoğlu Sineması’nın tekrar açılması mutluluk verici, burası Yeşilçam’ı insanlara tanıttı” ifadelerini kullanan Şoray, sinemanın yenilenmesinde ve yeniden açılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

07kr02man3.jpg

1885’te inşa edilen tarihi Halep Pasajı’nda yer alan salon Beyoğlu’nun simge mekanları arasında yer alıyor. 2022 yılında alınan kapatılma kararın ardından kurtarılan sinemanın yeni tabelasında artık İBB logosu yer alıyor.

ÖZCAN ALPER: BAĞIMSIZ SİNEMA İÇİN ÖNEMLİ BİR MEKAN

Ödüllü yönetmen Özcan Alper de konuşmasında Beyoğlu Sineması’nın bağımsız sinema için önemine dikkat çekti. Alper, “Beyoğlu Sineması uzun zamandır ekonomik nedenlerden ve başka nedenlerden dolayı kapalıydı. O yüzden bir belediyenin burayı alması ve bağımsız bir salon olarak şehre kazandırması önemli. Belediyeler sadece kaldırım ve su yolları yapmamalı, kente birçok kültür alanı kazandırmalı. Umarım buranın açılması iyi bir örnek olur” dedi.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Güven Kıraç da Beyoğlu Sineması ile ilgili anılarını katılımcılarla paylaştı. Sahne alan sanatçılardan ressam, sinema oyuncusu, heykeltıraş, baskı, grafik, gravür sanatçısı ve öğretim üyesi Süleyman Saim Tekcan ise, açılış filmi olarak seçilen merhum Metin Erksan’ın ‘Sevmek Zamanı’nın beyaz perdede ilk defa izlenmesi ve izleyici ile buluşması anıları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

Sinema eleştirmeni, yazar, gazeteci, mimar Atilla Dorsay da Türk Sineması tarihinin kısa bir özetini, kendine has üslubuyla katılımcılarla paylaştı. Renkli ve doyurucu söyleşilerin ardından ise Beyoğlu Sineması, ‘Sevmek Zamanı’yla birlikte hem Beyoğlu’na hem de seyircilerine kavuştu.

qaaa.jpg

BİR YILDA YENİLENDİ

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat’ın açılışta verdiği bilgilere göre; Beyoğlu Sineması, 1989 yılında, yönetmen Şahin Kaygun’un ‘Dolunay’ filmi ile kapılarını sinemaseverlere açtı. Halepli M. Hacar tarafından 1885’te inşa ettirilen tarihi Halep Pasajı’ndaki simge salon, geçirdiği zor günlerin ardından 2017 yılında seferber olan sinemaseverlerin gönüllü çabalarıyla ayakta kalmayı başardı. Ancak 2022 yılında yapılan açıklamayla, beklenen destek sağlanamazsa Beyoğlu Sineması’nın kapılarını kapatmak zorunda kalacağı, kamuoyuyla paylaşıldı. Bu açıklama üzerine, Başkan İmamoğlu’nun talimatıyla harekete geçen İBB Miras, Beyoğlu Sineması’nın yeniden yapımı üstlendi. Yaklaşık 1 yıllık yenileme sürecinin ardından da Beyoğlu Sineması, İstanbullu sanatseverlerle bir kez daha buluştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN