Bonnie ve Clyde tarzı bir suç romantizmi

Bonnie ve Clyde tarzı  bir suç romantizmi

Sinema salonlarında bugün 5’i yerli 10 yapım vizyonda. Yönetmen Gani Rüzgar Şavata’nın çekim aşamasından beri sanatçı Ahmet Kaya’nın ailesiyle yaşadığı dava ve tartışmalarla gündeme gelen ‘İki Gözüm Ahmet’ yeniden izleyicinin takdirine sunuluyor. Yerli yapımlarda ayrıca yeni yerli polisiye ‘Karanlık Şehir Hikayeleri: Kilit’ ve ödüllü yönetmen Atalay Taşdiken’in ‘Kar Kırmızı’ filmleri öne çıkıyor.

Türkiye’de sinema salonlarında bugün 5’i yerli 10 film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. 2 Temmuz normalleşmesinden beri vizyona çekinceli duran yerli yapımlar ise bu hafta biraz daha cesaretlenmiş görünüyor.

Yerli filmlerde uzun süredir yönetmeni Gani Rüzgar Şavata ile sanatçının eşi Gülten Kaya arasında dava konusu olan Ahmet Kaya filmi ‘İki Gözüm Ahmet’ öne çıkıyor.

Film, geçen yıl Ahmet Kaya’nın vefatının 20’nci yılı nedeniyle kasımda vizyona girmiş ancak pandemi kısıtlamalarının sektesine uğrayarak ancak dört gün gösterilebilmişti. Sanatçının eşinin X Yapım’a açtığı davaları kaybetmesinin ardından yeniden vizyonda şansını deneyecek olan filmde Ahmet Kaya’nın yaşamına ve 1999’da Türkiye’den Almanya’ya gitmesine neden olan olaylı ödül törenine odaklanılırken, telif hakkı nedeniyle sesine ise yer verilmedi.

ahmetkayat.jpg

Filmde Ahmet Kaya’nın ‘Metris’, ‘Şu Dağlarda Kar Olsaydım’ gibi şarkılarını aynı zamanda sanatçıyı canlandıran Özgür Tüzer seslendiriyor. Eşinin izin vermemesi sebebiyle sanatçının özel hayatına da yer verilmeyen filmin devam filmi ‘İki Gözüm Sürgün’ün ise 2022’de vizyona girmesi planlanıyor. Temmuz 2020’de vizyona giren ancak Kovid kısıtlamasına denk gelen Türkiye, ABD ve Fransa ortak yapımı ‘Kızım Gibi Kokuyorsun’ filmi de ikinci kez vizyonda şansını deneyecek. Olgun Özdemir’in yazıp yönettiği filmde, Çağlar Ertuğrul, Yılşen Özdemir, Clemence Verniau, Şerif Sezer ve Tolga Güleç rol aldı. Yurt içinde ve dışında birçok ödül alan dram türündeki film, geçmişlerinde kayıplar yaşayan Beatrice, Hevi ve İbrahim’in Samandağ’da bulunan bir motelde tanışmaları sonrası yaşananları konu ediniyor. Haftanın son yerli filmi 2016’dan beri Türkiye’de yaşayan İranlı ünlü yönetmen Mohsen Raiei’nin oturduğu ‘Yıl Dönümü’ dramseverler için beyazperdede. Senem Ön, Emre Ön, Cansu Öztekin ve Caner Şimşek’in rol aldığı film, yeni evli bir çift olan Eda ve Tekin’in hikayesi üzerinden evlilik yaşamındaki monotonlaşmaya odaklanıyor.

KORKU TUTKUNLARINA 9 YÖNETMENLİ ‘ŞEYTAN OYUNU’:

Haftanın öne çıkan yabancı yapımı, Margot Robbie ile Finn Cole’un rol aldığı ‘Düşler Ülkesi’ filminin yönetmenliğini Miles Joris Peyrafitte üstlendi. 1930’ların Büyük Buhran döneminde Teksas’ta annesi ve üvey babasıyla bir çiftlik evinde yaşayan ve küçük suçlar işleyen genç Eugene Evans ile kasabada gerçekleşen bir banka soygunu sonrası kaçan faillerden biri olan Allison Wells’in yollarının kesişmesiyle yaşananları izleyiciye aktarıyor. Kendisini ve arkadaşlarını korumak için zorlu bir mücadeleye girişen genç bir kızın hikayesini konu edinen ABD yapımı aksiyon ‘Koş Saklan Dövüş’ filminde Isabel May, Thomas Jane ve Radha Mitchell rol alıyor. Yeni Fransız sinemasının öne çıkan yönetmenlerinden Celine Sciamma’nın 2021 yapımı ‘Küçük Anne’ filminde, Josephine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse rol alırken, izleyiciye annesinin çocukluğunun geçtiği evde ağaç ev yapmakla uğraşan bir kızla tanışan 8 yaşındaki Nelly’nin yaşadıkları aktarılıyor. Haftanın son iki yabancı yapımı ise korku türünde beyazperdede.

Victor Catala, Brian Deane, Oliver Lee Garland, Guillermo Lockhart, Tony Morales, Nicolas Onetti, Nicholas Peterson, Daniel Rübesam ve Christopher West olmak üzere 9 kişinin yönettiği ‘Şeytan Oyunu’ adlı Yeni Zelanda yapımı film 100 mumdan oluşan bir daireden aldıkları her mumla bir hikaye anlatmak zorunda olan bir grup arkadaşın yaşadığı tüyler ürpertici geceyi seyirciye aktarıyor. Nia DaCosta’nın yönettiği ABD yapımı ‘Şeker Adam’ın Laneti’ adlı film ise ayna karşısında adı 5 kez tekrar edildiğinde geldiğine inanılan şehir efsanesi Şeker Adam’ı bu kez modern bir hikayenin odağına alıyor.

karkirmizijpg.jpg

DOĞAYLA UYUMLU BİR ‘ERKEKLİK’ ELEŞTİRİSİ

30’un üstünde ödül alan ‘Mommo-Kız Kardeşim’ filminin yönetmeni Atalay Taşdiken’in son filmi ‘Kar Kırmızı’ da bugün vizyonda. Dram türündeki filmde Mehmet Usta, Özge Gürel, Ahmet Mümtaz Taylan, Baran Seyhan ve Rıza Sönmez gibi oyuncular rol aldı. Çekimleri Kars’ta yapılan film, 9 yıl kaldığı hapisten çıkıp memleketine geri dönen Yusuf’un yaşadığı olayları ele alıyor. Yönetmen filmde haksız yere uzun süre tutuklu kalan ve çıktığında bir ‘intikam’ın peşinde koşan Yusuf’un hikayesi üzerinden ‘erkeklik’ eleştirisi yaparken, filmde yer alan doğa görüntülerini ustalıkla hikayeyle bütünleştiriyor.

kilitt.jpg

YENİ YERLİ POLİSİYE İLE TANIŞIN

Türk polisiye edebiyatı son yıllarda her ne kadar ivme kazanmış olsa da yerli sinemanın buna ayak uydurabildiğini söylemek pek mümkün değil. Bugün vizyona giren ‘Karanlık Şehir Hikayeleri: Kilit’ filmi tam da bu sebeple dikkat çekiyor. Filmin yönetmen koltuğunda da Adil Oğuz Valizade oturuyor. Mert Fırat’ın cinayet masası başkomiserini, Melisa Aslı Pamuk’un bir istihbarat ajanını canlandırdığı filmde usta oyuncu Mustafa Alabora da rol alıyor. Film, sabah hapishanede ölü bulunan 10 mahkumun ölüm nedenlerini aydınlatmaya çalışan istihbarat ve cinayet büroları polislerinin zorlu sorgu sürecini beyazperdeye taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN