Ceviz Ağacı’nın ‘meyvesi’ ödül

Ceviz Ağacı’nın ‘meyvesi’ ödül

Beyazperdede bir başarı daha... Yönetmen Faysal Soysal’ın darbe sonrası travmalara ve kadına şiddete dikkati çeken ‘Ceviz Ağacı’ filmi Fransa’da düzenlenen Brittany Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ ödülünü kazandı. Festivalde Türk sinemasını temsil eden tek yapım olan ve bir Anadolu kasabasında yaşayan edebiyat öğretmeninin öyküsüne odaklanan filmin ödül sayısı 24’e yükseldi.

Yönetmen Faysal Soysal’ın ‘Ceviz Ağacı’ filmi Fransa’nın prestijli festivallerinden Brittany Film Festivali’nde ödüle layık görüldü. Ataerkil bir kasabada yaşayan edebiyat öğretmeni Hayati’nin yaşam hikayesi üzerinden darbe sonrası travmalara ve kadın cinayetlerine ışık tutan film, festivalde ‘En İyi Senaryo’ ödülüne layık görüldü. Fransa’nın Locranon bölgesindeki en önemli festivallerinden biri olan Brittany Uluslararası Film Festivali, 21-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşti.

Sinemacıları ve yerel halkı samimi ve sıcak bir atmosferde açık hava gösterimleriyle bir araya getiren festivalin bu yılki edisyonunda yirmiden fazla ülkeden gelen film Brittany, Fransa, Avrupa ve Dünya sineması başlıkları altında yarıştı. Festivlain ‘Dünya Sineması’ seçkisine seçilen ‘Ceviz Ağacı’ filmi festivalde Türk sinemasını temsil eden tek yapım oldu.

08kr02manset.jpg

Mayıs ayında İspanya’da düzenlenen Spain Film Connect Festivalinde de ‘En İyi Uluslararası Film’ ödülüne layık görülen ‘Ceviz Ağacı’ nın aldığı ödül sayısı, Fransa’dan aldığı ödülle birlikte 24 oldu. Festival maratonunda 11 kez ‘En İyi Film’ ödülüne layık görülen, başrol oyuncusu Serdar Orçin’e yurt içinde ve dışında üç kez ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü kazandıran 2020 yapımı film, pandemi nedeniyle 2022’de vizyona girebilmişti. ‘Ceviz Ağacı’ filmi yurt dışında hala ödüle layık görülen yönetmen Soysal, yeni projesi ‘Rahma’yı beyazperdeye taşımaya hazırlanıyor. Soysal’ın çocuk sahibi olmak isteyen bir aile hikayesini ele alan yeni projesi, geçen hafta düzenlenen TRT 12 Punto’da ‘TRT Ön Alım Ödülü’nü kazandı.

Yönetmen Faysal Soysal, 24-27 Eylül tarihlerinde de 44. Manaki Kardeşler Görüntü Yönetmenleri Festivali’nde Yüksek Lisans bitirme projesi olan ve 35mm çektiği ‘Kayıp Zaman Düşleri’ kısa filmi ile ülkemizi temsil edecek. Yönetmenliğinin yanı sıra şair kimliği ile de tanınan Soysal, 28-29 Eylül tarihlerinde ise İran’ın güzellikler harikası Kiş Ada’sında ‘Uluslararası Deniz ve Barış Şiirleri Festivali’nde üç şiiriyle modern Türk şiirini temsil edecek.

İlk uzun metrajı ‘Üç Yol’ ile dikkatleri üzerine çeken yönetmen Soysal’ın ikinci uzun metrajı ‘Ceviz Ağacı’, Türkiye’den Kültür Bakanlığı ve TRT’den ortak yapım desteği almasının yanı sıra, İran’ın en büyük sinema kurumu olan Farabi’nin desteklediği ilk Türkiye-İran ortak yapımı olma özelliğini de taşıyor.

Ataerkil bir kasabada yaşayan edebiyat öğretmeni Hayati’nin yaşam hikayesi üzerinden darbe sonrası travmalara ve kadın cinayetlerine ışık tutan filmin başrollerinde Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil, Murat Mahmut Yazıcıoğlu ve Rıza Akın yer alıyor. Filmin eşsiz görselliğinde görüntü yönetmeni Vedat Özdemir’in imzası var. ‘Ceviz Ağacı’nın aldığı 24 ödül arasında Almanya’da Bremen Festivalinde ilk kez verilen ‘En İyi Edebiyat Filmi’, Nepal’de ‘Don Kişot En İyi Film’ ödülü gibi dikkat çeken ödüller bulunan film, 1979’daki İslam Devrimi’nden sonra hiçbir yabancı yapımın sinema salonlarında gösterilmediği İran’da 43 yıl sonra vizyona giren ilk Türk filmi olmuştu.

BARBİE GİŞEDE 1 MİLYAR EŞİĞİNİ AŞTI

Hollywood’un yaz kozu olan Barbie filmi, dünya çapında bir milyar dolar hasılatı geçti. Warner Bros’un verilerine göre yapım dünya çapında 1.03 milyar dolarlık bilet satışı yaptı. Yönetmen Greta Gerwig, sinema tarihinde en yüksek gişe hasılatı elde eden kadın yönetmen olarak tarihe geçti. Margot Robbie’nin Barbie’yi ve Ryan Gosling’in ise Ken’i canlandırdığı film, şu ana kadar ABD’de 459 milyon dolar ve uluslararası alanda da 572 milyon dolar kazandı. Box Office Türkiye’nin verilerine göre film şu ana kadar Türkiye’de 101,6 milyon TL’lik gelir elde etti.

Gerwig’in rekoru tek bir kadın yönetmen tarafından çekilen filmleri kapsıyor. Jennifer Lee’nin ortak yönetmenleri arasında yer aldığı “Frozen” (1.3 milyar dolar) ve “Frozen 2” (1.45 milyar dolar) ve Anna Boden’in ortak yönetmeni olduğu “Captain Marvel” (1.1 milyar dolar) adlı üç film hala Barbie’nin önünde. Başrollerini Margot Robbie ve Ryan Gosling’in paylaştığı Barbie filmi, oyuncak bebeğin ve arkadaşı Ken’in gerçek dünyada kimliklerini keşfetmesini konu alıyor.

TAVURİ VİZYONA GÜN SAYIYOR

Yönetmen Derviş Zaim’in imza attığı “Tavuri” belgeseli, 15 Eylül’de vizyona girecek. Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, “Tavuri” lakaplı Kıbrıslı meşhur dolandırıcı ve hırsız Mustafa Serttaş’ın hayatını anlatan belgesel, 8 senelik titiz bir çalışma sonrasında ortaya çıktı. Uzun metraj biyografi tarzında hazırlanan belgeselde, Serttaş’ın hem hapishanede hem de dışarıdaki hayatı 5 sene takip edildi. Çekimler Serttaş’ın izinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile İngiltere’de gerçekleştirildi. Toplum, kötülük, suç ve ceza süreçleri üzerine de sorular soran belgeselde, Mustafa Serttaş’ın yanı sıra Şirin Gazi ve Yasin Coşkun yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN