Depremzede miniklere ‘renkli hayaller’ lazım

Depremzede miniklere ‘renkli hayaller’ lazım

Tiyatro Kooperatifi’nin depremin ardından hayata geçirdiği ‘Renkli Hayaller Sahnesi Projesi’ Kahramanmaraş’tan Antakya’ya 7 bin 500 depremzede çocuğu sanatla buluşturdu. Bölgedeki çalışmalarını belgeselle kayıt altına alan kooperatifin yönetim kurulu üyesi Mert Fırat: “Depremin yıldönümü yaklaşırken belgesel bölgedeki ihtiyaçlara tekrar dikkat çekecek. Gerekli kaynağı bulabilirsek Renkli Hayaller Sahnesi’ni tekrar bölgeye taşımayı umuyoruz.”

SALİHA SULTAN

Türkiye’nin önde gelen özel tiyatrolarını bir araya getiren Tiyatro Kooperatifi, 6 Şubat’ta meydana gelen yıkıcı depremin ardından hayata geçirdiği ‘Renkli Hayaller Projesi’ ile bölgedeki 7 bin 500 çocuğun yaralarını sanat ile sardı. Kahramanmaraş Avşar, Göksun, Elbistan, Afşin ve Hatay Antakya’daki çadır ve konteynır kentlerde 62 gün boyunca 200’ün üzerinde etkinlik gerçekleştiren kooperatif, 32 ekipten 123 sanatçı, 53 tiyatro oyunu, 32 atölye, 14 sokak performansı ve 18 konserle sahne aldı.

Ayrıca 84 film gösterimi gerçekleştirdi. Tiyatro Kooperatifi, deprem bölgesinde yürüttüğü bu çalışmaları yönetmenliğini Kaan Cansever’in yaptığı ‘Renkli Hayaller Sahnesi Belgeseli’ ile de kayıt altına aldı. Belgeselin gösterimi, dün Atlas Sinema ve Müzesi’nde gerçekleşti. Gösterim öncesinde ise Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Özsoy ve Yönetim Kurulu Üyesi tiyatro oyuncusu Mert Fırat proje hakkında izleyicilere bilgi verdi.

18kr02-yesim.jpg

Yeşim Özsoy

YEŞİM ÖZSOY: SANATIN GÜCÜYLE ÇOCUKLARIMIZIN HAYATLARINA RENK KATMAYA ÇALIŞTIK

Yeşim Özsoy, depremin hemen ertesinde yaşanan felaketle ve bölgeyle ilgili ne yapabiliriz konusunda tiyatrolarla bir araya geldiklerini aktararak, şunları söyledi:

“Ankara Birlik Tiyatrosu kurucu ve temsilcisi sevgili Gül Göker’in öncülüğünde hemen bir çalışma grubu kuruldu ve Yönetim Kurulu olarak da projenin gelişmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağımız konusunda anlaştık. Bu çalışma grubunun ertesinde birlikten güç doğdu ve Renkli Hayaller Sahnesi projesi çıktı.”

Özsoy, “Bu doğrultuda tiyatro, müzik, sinema gibi sanat dallarının ortak gücüyle elimizden geldiğince çocuklarımızın hayatlarına tekrar renk katmaya çalıştık” diyerek, projeye destek veren İhtiyaç Haritasına, TOBB Kreatif Endüstriler Meclisi ile Netflix Türkiye’ye, yönetmen Cansever’e, projede yer alan bütün tiyatro ekiplerine teşekkür etti.

mert.jpg

Mert Fırat

MERT FIRAT: 2 AYDA ÇOK ANLAMLI BİR İŞE İMZA ATTIK

Tiyatro Koope­ratifi Yönetim Kurulu Üyesi Mert Fırat da, projenin görev ve sorumluluk aldığı iki kurumu, Tiyatro Kooperatifi ve İhtiyaç Haritası’nı bir araya getirdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“70’in üzerinde özel tiyatro temsilcileriyle bir araya geldik, önce Sahneden Dayanışma kampanyamızı başlattık. Tiyatro temsilcilerinin görüşleriyle, çocukların iyi oluşu için bir proje gerçekleştirme kararı aldık. Bu süreçte İhtiyaç Haritası’nın saha deneyimiyle bölgedeki çocukların değişen hayatlarına şahit olmak, yaşadıkları travmaları birebir görmek, bizde onların yüzlerindeki gülümsemeyi belli bir süreliğine de olsa tekrar kazandırma isteği uyandırdı. Bu nedenle ortaya çıkan Renkli Hayaller Sahnesi kapsamında 2 aylık çok anlamlı ve değerli bir işe imza attık ve tarihe not düşecek bir belge ortaya çıkardık.”

Depremin yıldönümü yaklaşırken izleyiciye sunulan belgeselin deprem bölgesindeki ihtiyaçlara tekrar dikkat çekeceğini hem de dayanışmanın önemini hatırlatacağını kaydeden Fırat, “İhtiyaç Haritası olarak bölgedeki çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Tiyatro Kooperatifi olarak ise, gerekli kaynağı bulabilirsek Renkli Hayaller Sahnesi’ni tekrar bölgeye taşımayı, bölgedeki eğitmenleri de projemize katmayı umuyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından ‘Renkli Hayaller Belgeseli’ izleyiciyle buluştuğu etkinliğe projeye destek veren kurumların temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda tiyatro emekçisi ve izleyici katıldı.

ÇOCUKLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜREN EKİP

Tiyatro Kooperatifi’nin ‘Renkli Hayaller Sahnesi’ni Alper Baytekin, Burak Satıbol, Cemre Cemri, Erkan Uyanıksoy, Fisun Eşki, Gül Göker, Orçun Ucal tasarladı ve koordine etti. Depremin ardından 2 ay boyunca Hatay ve Kahramanmaraş’taki depremzedelerle birlikte yaşayan; sahadaki operasyonu yöneten prodüksiyon ve saha ekibinde Çetin Bayram, Emel Sevimli, Gaye Kızılışık, İlker Toğay, Kübra Nur Şahin, Murat Ersan, Kenan Kılavun, Mansur Destereci, Mehmet Şaker yer aldı. Yönetmenliğini Kaan Cansever’in üstlendiği belgeselin çekim ve kurgusu ise Açelya Zilan ve İbrahim Yazgan imzasını taşıyor.

İki aylık projede Tiyatro Kooperatifi’nden Asmalı Sahne, Atta Festival, Çocuk Genç Sanat Tiyatro, DerinArt, Fabrika Sanat, istanbulimpro, Mahşer-i Cümbüş, Mask Kara Tiyatrosu, Primat Atölye, QPerformans, Tatavla Tiyatro, Tiyatro BeReZe, Uygur Sanat Tiyatrosu, Wise Akademi, Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi’nden ise Adana Gösteri Sanatları Merkezi, Ekol Casting, Gülse Çocuk Tiyatrosu, Nar Sahne, Ortak Sahne, Reverans Sanat deprem bölgesindeki çocuklarla buluştu. Projeye katılan performans ekipleri ise Can Emre Uygan, Çadır Stüdyo, Gökçe ‘Çeçe’ Gürçay, Gönül Kazancı Yeprem, GOMYAP Atölye, Murat Evgin, Mustafa Çevik oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN