Dünyaca ünlü müzisyen Mikis Theodorakis hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü müzisyen Mikis Theodorakis hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü Yunan sanatçı, müzisyen ve besteci Mikis Theodorakis, 96 yaşında hayatını kaybetti.

Söz yazarı, besteci, aktivist, siyasetçi Mikis Theodorakis 96 yaşında hayatını kaybetti. Binden fazla eser besteleyen sanatçı, "Zorba" (1964), "Z" (1969) ve "Serpico" (1973) filmleri için bestelediği şarkılarla da tanınıyordu.

Klasik müzik alanında yaptığı başarılı çalışmaların ardından geleneksel ve ulusal çalgılara, ritimlere ve ezgilere yönelen Theodorakis, çok sayıda senfoni, bale, opera ve oratoryo besteledi. Birçok tragedya ve modern tiyatro oyununun müziğini yazdı.

ZÜLFÜ LİVANELİ İLE BİRLİKTE DERNEK KURDU

Bianet'te yer alan habere göre; Türk ve Yunan anlaşmazlığı için çözüm arayışı içinde, 1986'da Zülfü Livaneli ile birlikte Türk Yunan Dostluk Derneği'ni kurdu. Theodorakis ve Zülfü Livaneli arasındaki dostluk, ikilinin verdiği konserler ve albümlere de yansıdı.

MIKIS THEODORAKIS KİMDİR?

Lenin Barış Ödülü'nün sahibi sanatçı, 29 Temmuz 1925'te Yunanistan'ın Sakız Adası'nda, Giritli bir baba ve Çeşme, İzmirli Yunan bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi.

Çocuk yaşlarda müziğe başlayan Theodorakis, kurduğu bir koro ile birlikte Bizans dinsel müzikleriyle ilk konserlerini verdiğinde 17 yaşındaydı. İtalya'nın Yunanistan'a savaş açmasıyla birlikte Theodorakis de 17 yaşında direniş hareketine katıldı. Esir düşen Theodorakis bir süre sonra serbest bırakıldı. Ancak Yunanistan'ın Naziler tarafından işgal edilmesiyle birlikte yeniden direnişçilerin saflarına katıldı.

1945-1949 yıllarında Yunanistan'da çıkan iç savaşta hep Yunanistan'ın sol partileriyle birlikte yer aldı. Birçok kez hapse girip çıktı ve bu dönemin sonunda ülkeden sürgün edildi. Paris'e giden Mikis burada burslu olarak müzik eğitimine devam etti. 1953 yılında Myrto Altınoğlu ile evlendi ve bir yıl sonra müzik eğitimine devam etmek için Paris'e yerleşti. Sonraki yıllarda Yunanistan halkını ifade etmek için en güzel şiirlerden bazılarını kullanarak sürekli beste yaptı.

Theodorakis 1961 yılında Yunanistan'a döndü ve kurduğu Lambrakis Gençlik Örgütü'nün başkanlığına seçildi. Kısa bir süre sonra da Pire'den milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN