Durup ince şeyleri anlamaya vakti olanlara...

Durup ince şeyleri anlamaya vakti olanlara...

Gazeteci yazar Emine Uçak Erdoğan’ın hikâyelerinin yer aldığı ‘Keje’ kitabı ve Cumhuriyetin ilk röntgen profesörü Mehmet Salahaddin Erk’in mektupları yayınlandı. Sloven filozof, sosyolog ve hukuk teorisyene Renata Salecl’in ‘Neyi neden bilmek istemeyiz?’ sorusuna cevap aradığı ‘Cehalet Tutkusu’ kitabı Türkçeye kazandırıldı. Şair Gülten Akın’ın anısına ‘İncelikler Tarihi’ sempozyumu Duygu Kankaytsın ve Asuman Susam tarafından kitaplaştırdılar.

SALİHA SULTAN

Şair Gülten Akın’ın anısına Mart 2020’de İzmir’de yapılması planlanan ‘İncelikler Tarihi’ sempozyumu pandemi nedeniyle gerçekleşememişti. Ancak, Duygu Kankaytsın ve Asuman Susam, pandemiye rağmen sempozyumu kitaplaştırdılar. ‘İncelikler Tarihi’ bu iki şair ve editörün imzasıyla Yapı Kredi Yayınları tarafından Şubat 2022’de yayımlandı. Akın’ın şiirine ve yaşamına ilişkin yakın okumaların yer aldığı kitap, ‘Gülten Akın’da Şair Oluş’, ‘Gülten Akın’ı Okumak’, ‘Gülten Akın Şiirinin Yüzleri’ adlı üç bölümden oluşuyor. Ömer Erdem, Saliha Paker, Haydar Ergülen, Ruken Alp gibi 21 yazarın katkısıyla ortaya çıkan kitapta, edebiyat dostluklarının, tanıklıklarının, hatıralarının yanında, Akın’ın modern şiirdeki yerine ilişkin yeni okumalar da okura sunuluyor.

f25.jpg

BİR GECEDE BÜYÜYEN O ESMER ÇOCUKLARIN HİKÂYESİ

Gazeteci yazar Emine Uçak Erdoğan’ın hikâyelerinin yer aldığı ‘Keje’ Lejant Kitap tarafından yayımlandı. Çocukluğunu 80’li yıllarda Güneydoğu’da geçiren Erdoğan, kitabında iki ateş arasında sıkışan bölge halkının hayatının bir yaz gecesi ansızın alt üst oluşunu anlatıyor. Kitabın ilk sözüne Ahmet Kaya’nın seslendirdi ‘Yüreğim Kanıyor’ şarkısının sözleriyle başlayan yazar, öykülerindeki karakterlerin ve kahramanların tek bir adı olmadığını, bu nedenle kitabın adının ‘bir gecede büyüyen’ bütün çocukları temsilen ‘Keje’ olduğunu söylüyor.

f27.jpg

CUMHURİYETİN İLK RÖNTGEN PROFESÖRÜNÜN ANILARI TARİHE IŞIK TUTUYOR

Cumhuriyetin ilk röntgen profesörü Mehmet Salahaddin Erk’in mektupları yayınlandı. Mehmet Salahaddin Erk’in torunu Cem Kozlu yazdığı Bir Tıp Şehidi Mehmet Salahaddin Erk adlı kitapta dedesinin hayatını yazdı. Remzi Kitabevi tarafından resimli baskıyla okura sunulan kitapta, Erk’in görevi gereği sık sık ayrı kalmak zorunda olduğu eşi Sabahat Hanım’a yazdığı mektuplar ve kartpostallar yer alıyor. Erk’in Trakya, Balkanlar ve Filistin, Viyana ve Almanya gibi çeşitli kentlerden yazdığı mektuplar dönemin Anadolu ve Avrupa’sına tanıklık ederken, bir hekimin vatan sevgisine de ışık tutuyor.

f29.jpg

'ÖĞRENMEME' AYIBININ PERDE ARKASI

Sloven filozof, sosyolog ve hukuk teorisyene Renata Salecl’in ‘Neyi neden bilmek istemeyiz?’ sorusuna cevap aradığı ‘Cehalet Tutkusu’ kitabı Timaş Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı. Salecl kitabında insandık durumunun dairma bir parçası olduğunu savunduğu ‘cehaleti’ ve onunla bağlantılı ‘inkar’ kavramlarını masaya yatırıyor. Travmatik bilgiye ulaşmaktan kaçınan insan doğasını, ideolojik mekanizmaları sekteye uğratacak bilgiyi inkar yollarını insanlık durumu üzerinden açıklayan yazar, kasıtlı cehaletin bilhassa kriz anlarında olumlu bir yanının da olabileceği fikrini de dile getiriyor.

f30.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN