Halid Ziya’nın mâtemi Ahmet Haşim’in hüznü

Halid Ziya’nın mâtemi Ahmet Haşim’in hüznü

Halid Ziya Uşaklıgil’in oğlu Vedad’ın intiharının ardından ıstırabını kaleme aldığı ‘Bir Acı Hikâye’ Necati Tonga tarafından yazarın özgün dili ve üslubu korunarak okura sunuldu. Ahmet Haşim’in daha önce kitaplarına girmeyen şiirlerinin de yer aldığı ‘Karanlıkta Beyaz Kuşlar’ kitabı ise Tahsin Yıldırım’ın nefis notlandırmasıyla şiirseverleri bekliyor.

TANER AY

Tahsin Yıldırım, Ketebe Yayınları için Ahmet Haşim’in bütün şiirlerini ‘Karanlıkta Beyaz Kuşlar’ ismiyle yayıma hazırlamış. Haşim’in şiirindeki mûsikîye ve ahenge bayıldığım için, kitabı geldiği gün hemen okudum. ‘Karanlıkta Beyaz Kuşlar’a Haşim’in kitaplarına girmemiş şiirler de alındığı için, Yıldırım ve Ketebe Yayınları çok değerli bir iş yapmışlar.

Bu kitabı herkesin kitaplığında bulundurması gerektiğini düşünüyorum. Siz de bazen uykunuzda kulağınıza Yahya Kemal’in veya Ahmet Haşim’in dizelerinin fısıldandığı kişilerdenseniz, yatağınızdan kalktığınızda ‘Karanlıkta Beyaz Kuşlar’ın herhangi bir sayfasını açıp okumaya başlayabilirsiniz. Benim Haşim’den en çok hangi şiiri sevdiğimi merâk edenlere, tereddütsüz ‘Merdiven’ yanıtını veririm. Bir zamanlar İlyas Yazar’ın ‘Merdiven Şiiri Üzerine Bir Tahlil Denemesi’ni okumuştum. Aklımda kaldığı kadarıyla, aruz kalıbıyla yazılan bu şiirde Haşim’e özgü mûsikî ve ahengin oluşmasında bilhassa ‘r’ sesinin büyük rol oynadığını, kafiyelerin çok güçlü olduğunu ve rediflerinse mûsikînin devamlılığını sağlamakta işlevsel olduğunu yazmıştı.

Sayın Yazar’ın bu tesbitlerine aynen katıldığımdan, Haşim için ilk başa hep ‘Merdiven’ şiirini yazıyorum. Haşim’in dili günümüzün okurlarından pek çoğuna ağır gelebilir. Ancak, Yıldırım, kitabın sonuna bir lûgat koyduğu gibi, okura kolaylık sağlayacak nefis bir notlandırma da yapmış.

CESUR OKURLARA ‘BİR ACI HİKÂYE’

Halid Ziya Uşaklıgil’in ‘Bir Acı Hikâye’si hakkında epey şey biliyordum ama, okumamıştım. ‘Bir Acı Hikâye’yi, iki üç defa Bayezid Kütüphânesi’nde çıkarttırdığım hâlde, Halid Ziya’nın evlat acısını okumak bana zor geldiğinden kitabın kapağını bile açmadan geri verdiğimi anımsıyorum. Tahsin Yıldırım gibi Necati Tonga kardeşim de çok çalışkan. Tonga’nın yayıma hazırladığı ve Can Yayınları’ndan çıkan ‘Bir Acı Hikâye’ gelince, uzun bir süre okuyup okumamakta tereddüt yaşadığımı belirtmeliyim. Ancak, kitabı şöyle bir karıştırınca, Tonga’nın ‘sadeleştirme’ yoluna gitmeyip, eseri özgün dili ve üslûbu ile yayıma hazırladığını görünce, dayanamadım.

Çünkü, ‘sadeleştirme’ işi beni hep rahatsız etmiştir. Hüseyin Rahmi’nin ve Refik Halid’in o güzelim Türkçelerinin ne hâle getirildiklerinin tanığıyım. Halid Ziya’nın ‘Bir Acı Hikâye’si müthiş bir metin ama, herkesin kaldıracağı bir kitap değil. Necati’nin de kitabı yayıma hazırlarken rûhunun çok acıdığını biliyorum. Cesursanız ve sinirleriniz sağlamsa, sizlere tavsiye edeceğim ilk kitaptır ‘Bir Acı Hikâye’...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN