Harvard Üniversitesi 4 yılda 10 bin yıllık 700 DNA'yı inceledi: İnsanlığın ilk çiftçileri Anadolu yerlileri

Harvard Üniversitesi 4 yılda 10 bin yıllık 700 DNA'yı inceledi: İnsanlığın ilk çiftçileri Anadolu yerlileri

Tarıma geçişin bugünkü Anadolu topraklarında gerçekleştiği bilinse de tarıma başlayan ilk çiftçilerin kesin kökenleri belirsizdi. Harvard Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü ve 4 yılda 10 bin yılık 700 DNA kalıntısının incelendiği yeni araştırmayla Anadolu'nun ilk yerleşimcilerinin kökenlerine ulaşıldı. Araştırmaya göre, ilk çiftçilerin, Mardin, Urfa, Diyarbakır ve Kuzey Mezopotamya'dan göç edenlerle birlikte Anadolu yerlileri olduğu ortaya çıktı.

Tarıma geçişin bugünkü Anadolu topraklarında gerçekleştiği bilinse de tarıma başlayan ilk çiftçilerin kesin kökenleri belirsizdi. Harvard Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü proje kapsamında yapılan DNA araştırmaları sonucunda Anadolu'da tarımı başlatanların kökenlerine ulaşıldı.

Yapılan yeni araştırmada genetikçiler, Hırvatistan'dan İran'a uzanan bir coğrafyada bulunan, 10 bin yıl önce yaşamış 700 kişinin DNA'sını inceledi. Araştırmaya göre, ilk çiftçilerin, Mardin, Urfa, Diyarbakır (Kuzey Mezopotamya) ve Kafkaslardan göç edenlerle birlikte Anadolu yerlileri olduğu ortaya çıktı. Sciences'ın aktardığı habere göre, insanlık, 10 ila 12 bin yıl önce avcı-toplayıcılıktan tarıma ve yerleşik hayata geçti.

'İLK ÇİFTÇİLER ANADOLU YERLİLERİ'

Harvard Üniversitesi'nden David Reich ve Iosif Lazaridis liderliğindeki araştırma ekibi, çalışmada kullanılan binlerce iskelet örneğini yaklaşık 4 yıl boyunca arkeologlar ve dilbilimcilerle birlikte çalışarak topladı. Bulgular, tarımı başlatanların yalnızca Anadolu'da yaşayan avcı-toplayıcılar olmadığını, Anadolu'nun 10 bin ila 6 bin 500 yıl önce en az iki büyük göç aldığını ve dışarıdan gelen insanların bu dönüşümde rol oynadığını ortaya koydu.

Bu göçlerin ilki, bugünkü Suriye ve Irak'tan gelirken diğeri Doğu Akdeniz kıyılarından geldi. Göçmenler, Anadolu'da birbirleriyle ve yerlilerle karıştı.

İLK ÇİFTÇİLERİ ANADOLU, MEZOPOTAMYA VE KAFKASLARDAN GELEN ATALARA SAHİP

Anadolu'nun genetik havuzuna bir diğer katkı ise yaklaşık 6 bin 500 yıl önce Kafkaslarda yaşayan avcı-toplayıcıların Anadolu'ya gelmesiyle oldu. Yaklaşık 5 bin yıl önce ise Karadeniz'in kuzeyindeki bozkırlardan bir grup göçebe Anadolu'ya ulaştı. Araştırmacılar, Anadolu'nun ilk çiftçilerinin büyük oranda Anadolu, Mezopotamya ve Kafkaslardan gelen üç farklı avcı-toplayıcı atalara sahip olduğu, Karadeniz'in kuzeyinden gelen grubun etkisinin daha az olduğu sonucuna ulaştı.

David Reich, "Aslında muhtemelen daha karmaşık ama temelde Anadolu'nun ilk çiftçilerini bu üç kaynak popülasyonun karışımı olarak tanımlayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN