Kadına şiddete karşı sanatsal manifesto

Kadına şiddete  karşı sanatsal manifesto

25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında hazırlanan ‘Kadın’ temalı birçok sergi sanatseverlerle buluşuyor.

SALİHA SULTAN

70’ten fazla bağımsız sanatçının 100’dan fazla eserinin yer alacağı sergilerde sanatçıların eserleri ve manifestoları hakkında bilgiler de yer alacak. En büyük çalışma ise seramik sanatçısı Seçil Nebioğlu’nun ‘Toprakla Ağıt’ projesi. “Toprağa verdiğimizi toprakla anıyoruz” diyen Nebioğlu yaptıkları maskelerin ve kuru dallara asılı elbiselerin yitirilen kadınların ‘yokluğunu’ ve ‘boşluğunu’ ifade ederek ağıt niteliği taşıdığını söyledi.

Sanatın her alanından farklı sesleri ve ifade biçimlerini sergilemek üzere herkes için ulaşılabilir sanat ortamı sunan UNIQ Expo, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde ‘Kadın’ temalı birçok sergiyi sanatseverlerle buluşturacak. Resim, heykel, seramik, illüstrasyon, enstalasyon, duvar sanatı ve video-art gibi farklı disiplinlerden 70’den fazla bağımsız genç sanatçının 100’den fazla eserinin sergileneceği karma sergi ile birlikte seramik sanatçısı Seçil Nebioğlu’nun ağıttan umuda uzanan ‘Toprakla Ağıt’ sergisi ve Erhan Us’un önceki yıllarda 5 kıta, 26 ülkede sergilenmiş enstalasyonlarından oluşan ‘Ataerkilled’ isimli 11. kişisel sergisine de ev sahipliği yapıyor.

sanat.jpg

31 Aralık tarihine kadar açık kalacak sergilerde, sanatçılar, eserleri ve manifestoları hakkında bilgiler de yer alacak.

KADIN ÖLÜMLERİNE TOPRAKLA AĞIT:

Seramik sanatçısı Seçil Nebioğlu, Türkiye’de ve dünyadaki kadına şiddete ile kadın cinayetlerine sanatın sesi ile yakarış amacı taşıyan projesi için atölyesini tüm sanatçıların ve gönüllülerin katılımına açtı. Sanatçının bu yakarışı, çok kısa sürede dayanışma, ortak emek ve sorumluluk projesine dönüştü. Sanatçının seramikten üretimini başlattığı çeşit çeşit masklar ve kuru dallara asılı seramikten askıda elbiseler, yitirilen kadınların ‘yokluğunu’ ve ‘boşluğu’ ifade ederek ağıt niteliği taşıyor. Bununla birlikte kuru kafa görünümündeki maskları, ölüme inat, renk renk, desen desen üreterek, kadınların anısına saygı ve yaşamın dirimliğine, dişil enerjinin önemine dikkat çekiyor. Özellikle son dönemde artan kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla Nebioğlu’nun hazırlanan sergi, dişil enerjinin gücünü ön plana çıkartmayı amaçlıyor.

TOPRAĞA VERDİĞİMİZİ TOPRAKLA ANIYORUZ:

Serginin çıkış noktasının kadına şiddet konusu olduğunu belirten Seçil Nebioğlu “’Toprakla Ağıt’; ülkeler üstü, milletler üstü, siyaset üstü, tüm dünyanın ortak sorunundan besleniyor. Kadın formundaki dişil enerjiye yapılan zulmün, aslında kişinin öz varlığına yapılan zulüm olduğunu her geçen gün bir kez daha hatırlatmak istiyor. Aslında kadın sorunu, tamamen bir varlık sorununa dönüşüyor. Bu sorunu aşabilmek için dişil enerjinin önce bireyde, sonra toplumda hak ettiği değer ve dengeye ulaşması gerekiyor. Serginin ortaya çıkış fikri bu farkındalığı kazandırma çabasıyla, ilhamını önce kadın sonra doğadan alıyor. Bu nedenle de dilimizde sanat, elimizde toprak, toprağa verdiklerimizi toprakla anıyoruz” dedi.

AĞITTAN UMUDA UZANAN DÖNÜŞÜM:

Nebioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“‘Toprakla Ağıt’, kaybedişten kazanıma, ağıttan umuda uzanan bir dönüşüm yolculuğu... Kadının, dişil enerjinin, merhametin ve yaratıcılığın yok edilmesine karşı bir ağıt niteliğinde olan bu sergi, aynı zamanda ağıta karşı devam eden birlikte üretmenin gücü, dayanışma ve emek ile birleşerek, umudumuzu yeşertmeye, yeniden dişil gücün canlılığını, şefkatini sanat yoluyla hatırlatmayı amaçlıyor. Bu ağıtın, bu yakarışın içindeki umut; doğanın, rengin, sevgiyle verilen emeğin harmanlanmasıyla bir araya geliyor, o sessiz çığlığı herkesin duymasını sağlamak için var gücüyle çabalıyor.”

Nebioğlu’nun sanatın sesiyle yakarış amacı taşıyan projesi için 126 gönüllü sanatçı yer aldı. Projede kısa sürede, tüm kadınların bu meseleyi içselleştirerek yarattığı 460 adet maske ve 560 adet içi boş kadın elbisesi üretildi. “Her gün çoğalarak üretiyoruz” diyen Nebioğlu “Ürettiklerimizi önce Türkiye’de daha sonra farklı ülkelerde sergileyeceğiz” ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN