Komşunun mermerleri Stockholm sendromuna takıldı

Komşunun mermerleri Stockholm sendromuna takıldı

Yunanistan’ın Parthenon Mermerleri mücadelesi İngiltere’nin yeni başbakanı, Hint asıllı Rishi Sunak’a takıldı. Sunak, Yunanistan’ın eserini ülkeye iade etmeyi düşünmediğini açıklayarak, mermerlerin İngiltere için ‘büyük bir varlık’ olduğunu söyledi. Ülkesi yıllarca İngiltere sömürgesi olan Başbakanın çalıntı mermerler konusundaki hukuk dışı açıklaması ‘Stockholm sendromu’ benzetmesi yapılarak eleştirildi.

SALİHA SULTAN

Yunanistan’ın Parthenon Mermerleri mücadelesi İngiltere’nin yeni başbakanı, Hint asıllı Rishi Sunak’a takıldı. Sunak, son birkaç yıldır kamuoyunda tarihi esirin iade edileceği yönünde kanaat oluşturan gelişmelere imza atan Yunanistan’ın mermerlerini ülkeye iade etmeyi düşünmediğini söyledi. Sunak, Brithis Müzesi’nde sergilenen Parthenon Mermerlerinin Yunanistan’a iade edilme planlarının olmadığını belirterek, eseri ülke için ‘büyük bir varlık’ olarak nitelendirdi.

Sunak pazartesi günü ABD Başkanı Joe Biden ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile katılacağı bir zirvesi için Kaliforniya’ya giderken gazetecilere verdiği demeçte, “İngiltere nesiller boyu Elgin mermerleriyle ilgilendi, galerilerimiz ve müzelerimiz vergi mükellefleri tarafından finanse ediliyor çünkü onlar bu ülke için çok büyük bir varlık. Hazinelerini dünyayla paylaşıyoruz ve dünya onları görmek için İngiltere’ye geliyor. British Museum’un koleksiyonu yasalarca korunmaktadır ve değiştirme planımız yoktur” ifadelerini kullandı.

Sunak’ın açıklaması, Yunanistan’ın mermer heykellerin iadesi için yürüttüğü kampanyanın sonuç vermeye yaklaşmasına, British ile Atina’daki Akropolis müzeleri arasında aylarca süren iade görüşmelerin doğrulanmasına ve konuya ilişkin bir danışma kurulu oluşturulmasına rağmen geldi. British Müzesi, Ocak 2023’te Parthenon mermerlerinin iadesi konusunda tarihi bir anlaşma için Yunanistan ile gizli görüşmeler yaptığını doğrulamıştı.

Bir süredir UNESCO’nun yanı sıra İngiliz siyasetçilerin de baskısı altında olan müzenin, mermerlerin iadesi konusunda olumlu bir adım atması beklenirken Sunak’tan gelen açıklama hayal kırıklığı yarattı. Parthenon Mermerleri’nin iadesi Türkiye için de büyük önem taşıyordu. İngiltere’de yaşanacak olumlu gelişmenin Türkiye’nin Berlin Müzesi’yle süren Zeus Sunağı mücadelesine de emsal teşkil edecekti.

rrrr.jpg

SÖMÜRGE İŞBİRLİKÇİSİ BİR AİLENİN TORUNU

İngiltere’nin yeni başbakanı Sunak, 1960’larda Doğu Afrika’dan İngiltere’ye göç eden Hint asıllı bir ailenin üç çocuğunun en büyüğü olarak 1980’de Southampton’da doğdu. Sunak’ın Başbakanlık görevi, Hindistan’ın İngiliz sömürge yönetiminden kurtulup, 75 yıllık bağımsızlığını kutladığı döneme denk gelmişti. Ekim 2022’de İngiltere Başbakanı olan Sunak’ın, sömürge işbirlikçisi bir ailenin torunu olduğu ve İngiltere’nin en zengin 222’nci kişisi olduğu biliniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN