Kur’an ve tarihsellik tartışmaları masada

Kur’an ve tarihsellik tartışmaları masada

Yetkin Düşünce dergisi günümüzün önemli tartışmalarından Kur’an ve tarihsellik konusunu kavramlar üzerine hazırladığı bir dosya ile masaya yatırdı. Ahmet Keleş, Burhanettin Tatar, İlhami Güler, Mustafa Aydın, Nihat Uzun ve Mevlüt Uyanık dosyaya görüşleri ile katkı sağlıyor.

SALİHA SULTAN

İlimyurdu Yayıncılık tarafından üç ayda bir yayımlanan Yetkin Düşünce dergisinin Ekim-Kasım-Aralık 2022 dönemini kapsayan 20’nci sayısı okurla buluştu. Dergi, son sayısında günümüzün önemli tartışmalarından Kur’an ve tarihsellik konusunu kavramlar etrafında hazırladığı bir dosya ile masaya yatırdı. Dosyada, tarihselcilik, tarihsicilik, evrensellik, yerellik, tarih üstü ve tarih dışılık, hermenötik gibi çokça kullanılan kavramların vahy, Kur’an, ayet, nesh, esbab-ı nüzul gibi kavramlarla ilişkilerini inceleyen dergi, genellikle birbiriyle karıştırılan, zihin dünyasında muğlaklığını koruyan ve yaftalama mekanizmasına dönüştürülen bu kavramların akademik düzlemde hakkıyla tartışılması gerektiği düşüncesinden yola çıktı. ‘Kur`an ve Tarihsellik Tartışmaları: Kur`an`ı tarihe gömmek ya da günümüze taşımak’ başlığı altındaki dosya yazılarıyla, söyleşileriyle, soruşturmamalarıyla ve kitap kritikleriyle konuya yaklaşan dergide, Mustafa Tekin, Muhammet Özdemir, Kadir Canatan, Ahmet Keleş, Recep Demir, Emrah Dindi, Mehmet Yaşar Soyalan, Esat Arslan, Yusuf Yavuzyılmaz, Şevket Kotan ve Burhanettin Tatar’ın konu üzerine kaleme aldığı makaleler yer alıyor. Dergide ayrıca, Ocak 2023’te Katar’da düzenlenen, 2 milyon dolar ödül dağıtılan ‘Şeyh Hamad Çeviri Ödülleri’ ile ilgili de bir yazıya da yer veriliyor. Muhammet Çelik’in kaleme aldığı yazıda Katar’ın Tercüme hareketlerine katkısı ele alınıyor. 1 Şubat’ta KARAR’ın gündeme getirdiği çeviri ödülleri kapsamında, Mana Yayınları da yayıncılık kategorisinde başarı ödülüne layık görülmüştü.

12kr02-alt.jpg

İLHAMİ GÜLER’DEN ÖMER ÖZSOY’A

Derginin son sayısında dosya kapsamında iki de söyleşi yer alıyor. Prof. Dr. Ömer Özsoy, Kur’an ve Tarihsellik tartışmalarına yönelik söyleşisinde ‘Kur’an Vahyini Bir İkiz Doğum Olarak Görmek Mümkündür’ derken, Prof. Dr. Mehmet Paçacı da ‘Her yerel aslında bize evrensel bir yükle, içerikle gelebilir, gelme özelliğine sahiptir ve nitekim geliyor da’ diyor. Ahmet Keleş, Burhanettin Tatar, İlhami Güler, Mustafa Aydın, Nihat Uzun ve Mevlüt Uyanık ise dosyanın soruşturma dosyasına görüşleri ile katkı sağlayan isimler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN