Müzede Türk başarısına Avrupa’dan üç ödül

Müzede Türk başarısına Avrupa’dan üç ödül

Dünyanın en saygın müzecilik ödülleri Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri’nde Türkiye üç ödül birden aldı. Dünyadan 88 müzenin yarıştığı ödüllerde Troya ve Odunpazarı EMYA Avrupa Yılın Müzesi Özel ödüllerine, Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ise müzeciliğin toplumsal kalitesini artırmada en başarılı olan kurumlara verilen EMYA 2021 Silletto Ödülü’ne layık görüldü.

SALİHA SULTAN | KARAR

Avrupa Müzeler Forumu (EMF) tarafından verilen ve dünyanın en saygın müzecilik ödüllerinden olan ‘Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri’nde (EMYA) Türkiye bu yıl üç ödüle birden layık görüldü. Salgın nedeniyle geçen yıl verilemeyen, bu yıl 2020-2021 aynı anda açıklanan ve dünya genelinde 88 müzenin aday olduğu ödüllerde, Troya, Odunpazarı ve Bayburt Kenan Yavuz müzeleri büyük ödüllere layık görüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Avrupa Konseyi’nin himayesinde EMF tarafından her yıl verilen en uzun soluklu ve en saygın müzecilik ödüllerinde Troya Müzesi, Avrupa’daki müzelerin yeni ve gelişmiş bir hizmet anlayışını öğrenebilecekleri, örnek müzelere verilen EMYA 2020 Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’nün sahibi oldu.

Aynı kategoride EMYA 2021 ödülü de Odunpazarı Modern Müzesi’nin oldu. Müzeciliğin toplumsal kalitesini artırmak amacıyla gönüllülük girişimlerini en iyi başaran müzeye verilen EMYA 2021 Silletto Ödülü ise Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ne layık görüldü. Türkiye’den ilk kez üç müzenin yer aldığı ödüllerde daha önce İstanbul Modern Sanat Müzesi 2007 yılında özel ödüle layık görülmüştü. 

Ödüllerin açıklandığı çevrimiçi törende müzelerin 4 dakikalık tanıtım videoları izleyicilerle paylaşıldı. Videolar ayrıca European Museum Forum’un YouTube hesabından paylaşıldı. EMF ödülleri bu yıl iki yıllık verildiğinden, ödüle layık görülen müzeler ödül heykelciklerini 6 aylık bir süre boyunca ağırlayacaklar. EMYA2020 kazananları, Mayıs 2021’den Kasım 2021’e kadar EMYA heykelciklerine ev sahipliği yapacak. Ardından heykelcikler, Kasım 2021’den Mayıs 2022’ye kadar onları ağırlayacak olan EMYA2021 kazananlarına devredilecek.

muze.jpg 

‘TROYA, SAVAŞ HAKKINDA EVRENSEL SORULAR SORUYOR’ 

EMF ödül gerekçelerinde Kenan Yavuz Etnografya Müzesi için “Yerel topluluğun katılımını sağlamada da çok başarılı olan müze, köy mirasının zenginliği üzerine inşa edilen kültürel projelerin kırsal sosyal ve ekonomik yaşamı nasıl yeniden canlandırabileceğini göstermeye güçlü bir örnek” ifadeleri kullanıldı.  

Troya Müzesi için “Müzenin parlak mimarisi, ışık ve gölgeyle oynuyor, geçen zaman duygusu veriyor, yenilikçi sergisi çağdaş meseleleri ele alıyor, geçmişi ve bugünü birbirine bağlıyor ve savaşın anlamı hakkında evrensel sorular soruyor” ifadeleri kullanılırken, Odunpazarı Modern Müze’nin ödül gerekçesi şu cümlelerle aktarıldı: “Faaliyet gösterdiği ülkeden ve ötesinden çağdaş sanatçılar için dünya çapında bir kültürler arası platformdur. Geleneksel biçimlerden esinlenen dikkate değer bir modern mimari örneği olan müze, herkese açık, demokratik ve kapsayıcı bir ortam yaratmayı başarmıştır.”
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN