‘Müzik dersine branş öğretmeni girsin’

‘Müzik dersine branş öğretmeni girsin’

İstanbul Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi’nin düzenlediği ‘İstanbul Türk Müziği Festivali’ 30’uncu yaşını Cumhuriyet’in Kuruluşunun 100’üncü Yılı ile birlikte kutluyor. Festivalde eğitim sisteminde müzik dersi sorunu da sempozyumla masaya yatırıldı. Sonuçları KARAR’a değerlendiren MÜZDAK Başkanı Göktan Ay, “Okullarda Türk müziğine ve çalgılarına yer verilmesini, müzik derslerine branş öğretmenlerinin girmesini, çok sayıda müzik öğretmen atanmasını bekliyoruz” dedi.

SALİHA SULTAN

İstanbul Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi (MÜZDAK) tarafından düzenlenen ‘İstanbul Türk Müziği Festivali’ Cumhuriyet’in Kuruluşunun 100’üncü Yılı’nı ve 30’uncu yaşını birlikte kutluyor. 30 Aralık’a kadar sürecek festivalde bu yıl konserlerin yanı sıra, ‘Türk Müzik Kültüründe Kurumsallaşma ve İcra-Terminoloji-Metot-Sistem Sorunlarının Çözüm Yolları Uluslararası Sempozyumu’na da imza atılıyor.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın katkıları, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Ev Sahipliğinde Ankara’da gerçekleşen sempozyumu KARAR’a değerlendiren MÜZDAK Başkanı, Doç. Dr. Göktan Ay, ilk olarak ülkemizin eğitim sisteminde müzik dersinin geç başladığını, müfredatta sürekli değişerek bir yıl seçmeli, bir yıl zorunlu olduğunu hatırlattı.

Ay, şu görüşlerini aktardı:

“Türk müziği, ayrıca insani ve sosyal değerlerdeki kayıplar ve yozlaşmalar sebebiyle de tabii gelişim sürecini yerine tam olarak getiremedi. Özellikle ‘yeni eser üretiminde’, ‘metot yazımında’ sıkıntılar söz konusu. Nitelikli yeni eserlerin üretilemediği bir sanat dalının varlığını devam ettirebilmesi zordur. ‘Müziğin problemlerini yine müzik insanları çözmelidir’ düşüncesinden hareketle bu sempozyumu düzenledik. 21 yerli ve yabancı ismin sunduğu bildiriler bu konuda ufuk açıcı oldu.”

MÜZDAK Başkanı Ay, dernek olarak 30 yıldır ‘müzik sanatına’ yapılan her türlü pozitif ayrımcılığı desteklediklerinin altını çizerek, mevcut sorunların çözümüne yönelik şunları sıraladı: “Yükseköğretim ve Teknoloji Bakanlığı kurulmasını, MEB Müzik, Güzel Sanatlar ve Spor Genel Müdürlüğü’nün ihdasını, MEB’e bağlı okullarımızda Türk müziğine ve çalgılarına da yer verilmesini, müzik ders saatlerinin artırılmasını, okul öncesi eğitimde müzik derslerine branş öğretmenlerinin girmesini, çok sayıda müzik öğretmeni atamasının yapılmasını, müzik kurumlarının revize edilmesini, MEB Güzel Sanatlar Liseleri’nin ve MEB BİL-SEM’lerin sorunlarının giderilmesini canı gönülden istiyor ve bekliyoruz.” Ay, son olarak ‘İstanbul Türk Müziği Festivali’ni 1993 yılında bir Türk müziği festivali yapma düşüncesiyle hayata geçirdiğini kaydederek, “Alanında özgün ve tek olan festivalimizin 30’uncusunu Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Bu yıl Gebze’den İstanbul’a birçok noktada etkinliklere imza atılan festival, 30 Aralık’ta sona erecek.

12kr02man1.jpg

ORKESTRALARA BİRÇOK SOLİST EŞLİK EDİYOR

Festivalde bu akşam saat 18.00’da Bakırköy Halk Eğitimi Merkezi Türk Müziği Korosu Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde ‘Yeşilçam Şarkıları’ konseri verecek. 16 Aralık’ta İBB Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde ‘Deniz Güneş Sanat Akademisi Müzik ve Dans Sunumu’ gerçekleşecek. 23 Aralık’ta Sarkuysan Türk Müziği Korosu ve solist Mine Geçili Gebze Belediyesi Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde ‘Cumhuriyet Marşları ve Şarkıları’ konserine, 24 Aralık’ta da Zafer Albayrak, Dünya Tekin ve Gökhan Karakaya solistliğinde Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde ‘Mavi Mavi Nota Türk Halk Müziği Topluluğu Konseri’ne imza atılacak.

26 Aralık’ta yine Bakırköy Cem Karaca’da ‘Bakırköy Göksel Baktagir Güzel Sanatlar Lisesi Dalga Dalga Doğu Karadeniz’ konserinde Hüseyin Turan solist olacak. Festivalin son etkinliği Sinem Sevindik, Hüseyin Kıyak ve Çiğdem Gürdal’ın solist olarak sahne alacağı ‘Eyüp Musıki Vakfı Konseri’ olacak. Konser 28 Aralık’ta Eyüpsultan Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Konserleri dileyen herkes ücretsiz takip edebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN