Oscar’ın ayak sesi duyuldu: Sinemanın efsanesine çifte Altın Küre geldi

Oscar’ın ayak sesi duyuldu: Sinemanın efsanesine çifte Altın Küre geldi

Oscar’ın habercisi Altın Küre Ödülleri Los Angeles’ta düzenlene törende sahiplerini buldu. Bu yıl 80’incisi verilen ödüllere Martin McDonagh imzalı ‘The Banshees of Inisherin’ ve Quinta Brunson imzalı ‘Abbott Elementary’ üçer ödül, Steven Spielberg imzalı ‘The Fabelmans’ ise iki ödülle damga vurdu. Spielberg bu yılki ödülüyle üçüncü kez Altın Küre sahibi oldu.

SALİHA SULTAN

Oscar’ın habercisi olarak bilinen Golden Globes (Altın Küre) ödülleri sahiplerini buldu. Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA) tarafından bu yıl 80’inci kez düzenlenen ve her yıl televizyon ve sinema dünyasının en iyilerine verilen ödüllere Martin McDonagh imzalı ‘The Banshees of Inisherin’ ve Quinta Brunson imzalı ‘Abbott Elementary’ üçer ödül, Steven Spielberg imzalı ‘The Fabelmans’ ise iki ödülle damga vurdu.

Kişisel hikayesini ilk kez beyazperdeye aktardığı ‘The Fabelmans’ filmi ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ ödüllerine layık görülen ve yönetmenlik dalında üçüncü kez ‘Altın Küre’ alan Spielberg, ödül konuşmasında “Bu hikayeyle yoluma pek çok şey koydum. Kariyerim boyunca bu hikayeyi parça parça anlattım ama hiçbir zaman hikayeyi doğrudan anlatacak cesaretim olmadı” diye konuştu.

Geçen yıl cinsiyetçilik, ırkçılık ve çıkar çatışması tartışmaları nedeniyle her yıl yayımlandığı Amerikan NBC kanalında yayınlanmayan Altın Küre Ödülleri, bu yıl televizyon ekranlarında yeniden canlı yayınlandı. Los Angeles’ta düzenlenen töreni Amerikalı siyahi komedyen Jerrod Carmichael sundu.

Törende, bu yıl sekiz kategoride aday gösterilen, İrlanda iç savaşını anlatan McDonagh imzalı ‘The Banshees of Inisherin’ filmi komedi müzikal dalında ‘En İyi Film’ ödülünün yanı sıra ‘En İyi Senaryo’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’ (Colin Farrel) ödüllerine layık görüldü. Beş ödül için yarışan, Philadelphia’da bir devlet okulunda öğretmenler ve öğrenciler arasında yaşananları anlatan durum komedisi Abbott Elementary ise komedi-müzikal dalında ‘En İyi TV Dizisi’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ (Quinta Brunson) ve ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ (Tyler James Williams) ödüllerini aldı.

VİETNAM VE MALEZYA KÖKENLİ OYUNCULAR TARİH YAZDI

Törende, Daniel Kwan ve Daniel Scheinert tarafından yazılan ve yönetilen Amerikan bilimkurgu filmi ‘Everything Everywhere All at Once’ filminin oyuncularından Ke Huy Quan sinema dalında ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödüle layık görülerek, ödülü kazanan Vietnam asıllı ilk aktör oldu.

11.jpg
Ke Huy Quan

Çocukken Spielberg’in yönettiği ‘Indiana Jones and the Temple of oynayan yıldız Quan, ödülü alırken duygularını “Nereden geldiğimi asla unutmamak ve bana ilk fırsatı kimin verdiğini her zaman hatırlamak için yetiştirildim. Bu gece Steven Spielberg’i burada gördüğüm için çok mutluyum” sözleriyle ifade etti.

Filmin oyuncusu Michelle Yeoh ise sinema, müzikal ve komedi dalında ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülüyle bu ödülü kazanan ilk Malezyalı aktör ve Asya kökenli ikinci kadın oldu. ‘En İyi Animasyon’ dalındaki ödülü ‘Guillermo del Toro’s Pinocchio’ filmi kazandı. Oscar’ın da güçlü adaylarından biri olarak görülen filmin aldığı bu ödül Netflix’e bu kategoriyi kazanan ilk dijital platform ünvanını verdi. Törene ayrıca aktör Sean Penn’in paylaştığı Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy’ video mesajı damga vurdu.

Videoda, Afganistan’daki kadın ayaklanmasının yanı sıra genç Ukraynalıların mücadelesine değinen Zelenskiy, “Savaş henüz bitmedi ama yön değişiyor” ifadelerini kullandı. Dünyaya “Üçüncü dünya savaşı olmayacak” diye seslenen Zelenskiy, Ukrayna’nın zaferinin yaklaştığını, o gün herkesin halkının yanında olması çağrısında bulundu.

Sinemanın efsane yönetmenlerinden Spielberg bu yılki ödülüyle üçüncü kez Altın Küre sahibi oldu.

fddf.jpg
Steven Spielberg

Everything Everywhere at Same Time’dan Michelle Yeoh, sinema, müzikal ve komedi dalında ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülüyle bu ödülü kazanan ilk Malezyalı aktör ve Asya kökenli ikinci kadın oldu.bv.jpg

Michelle Yeoh

Colin Farrel ‘The Banshees of Inisherin’ filmindeki rolüyle ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü aldı.

14.jpg
Colin Farrel

‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü Austin Butler ‘Elvis’ filmindeki rolüyle aldı.

13.jpg
Austin Butler

SUNUCU ŞAKA MI YAPTI GERÇEĞİ Mİ SÖYLEDİ BELİRSİZ

HFPA, bir süredir sinema dünyasında ‘siyahi üyelerinin az bulunması’, ‘çeşitlilikten yana olmaması’ eleştirilerine maruz kalırken, daha önce aldığı üç ödülü iade eden ve bu yılki törene katılmayacağını açıklayan Tom Cruise gibi birçok aktör tarafından protesto edilmesiyle gündemdeydi. Eleştiriler karşısında reform sözü veren HFPA’nın çabası bu yılki törene yansıdığı gözlendi.

12.jpg
Jerrod Carmichael

Töreni sunan komedyen Jerrod Carmichael sahneye çıktığında yaptığı ilk konuşmada, “Size neden burada olduğumu söyleyeceğim, buradayım çünkü siyahım” ifadelerini kullandı. 35 yaşındaki komedyen sözlerine, “Altın Küre Ödülleri geçen yıl yayınlanmadı. Irkçı bir örgüt olduklarını söylemeyeceğim ama George Floyd ölene kadar tek bir siyahi üyeleri bile yoktu, o yüzden bu bilgiyle ne yaparsanız yapın” sözleriyle devam etti. Carmichael, ‘ırkı nedeniyle törenin sunucusu olduğunu’ mizahi bir dille anlatırken HFPA için ‘zor durumdaki beyaz organizasyon’ tanımını kullandı. Sunuculuk için 500 bin dolar aldığını söyleyen Carmichael, şunları kaydetti:

“Size karşı dürüst olacağım, hiç değişmediklerini varsayarak bu işi kabul ettim. Altı yeni siyah üye aldıklarını duydum, onları tebrik ederim. Ama burada olmamın nedeni bu değil. Hepiniz için buradayım. Bu odaya bakıyorum ve birçok yetenekli insan görüyorum. Hayran olduğum insanlar. Kıskandığım insanlar. İnanılmaz sanatçılar olan insanlar. Hollywood Yabancı Basın Derneği’nin geçmişi ne olursa olsun, bu bizim kutlamamız gereken bir akşam ve bence bu sektör böyle akşamları hak ediyor.”

27 DALDA KAZANANLAR

  • En iyi film (Drama)

The Fabelmans

  • En iyi film (Müzikal-Komedi)

The Banshees of Inisherin

  • En iyi dizi (Drama)

House of the Dragon

  • En iyi TV dizisi (Müzikal-Komedi)

Abbott Elementary

  • En iyi mini dizi

Lotus: Sicilya

  • En iyi senaryo

Martin McDonagh, The Banshees of Inisherin

  • En iyi yönetmen

Steven Spielberg, The Fabelmans

  • En iyi İngilizce olmayan film

Arjantin, 1985 (Arjantin)

  • En iyi kadın oyuncu (Drama)

Cate Blanchett, Tár

  • En iyi erkek oyuncu – (TV Dizisi-Drama)

Kevin Costner, Yellowstone

  • En iyi erkek oyuncu (Dizi-Film)

Evan Peters, Monster: The Jeffrey Dahmer Story

  • En iyi kadın oyuncu (Dizi-Film)

Amanda Seyfried, The Dropout

  • En iyi yardımcı kadın oyuncu (Dizi-Film)

Jennifer Coolidge, The White Lotus

  • En iyi yardımcı erkek oyuncu (Dizi-Film)

Paul Walter Hauser, Black Bird

  • En iyi yardımcı kadın oyuncu (Dizi)

Julia Garner, Ozark

  • En iyi yardımcı oyuncu

Ke Huy Quan, Everything Everything All At Once

  • En iyi yardımcı kadın oyuncu

Angela Bassett, Black Panther: Wakanda Forever

  • En iyi yardımcı erkek oyuncu (Dizi)

Tyler James Williams, Abbott Elementary

  • En iyi orijinal müzik

Justin Hurwitz, Babylon

  • En iyi orijinal şarkı

Naatu Naatu, Kala Bhairava, MM Keeravani, Rahul Sipligunj (RRR)

  • En iyi erkek oyuncu (Dizi-Müzikal veya Komedi)

Jeremy Allen White, The Bear

  • En iyi kadın oyuncu (Dizi-Müzikal veya Komedi)

Quinta Brunson, Abbott Elementary

  • En iyi erkek oyuncu (Müzikal-Komedi)

Colin Farrell, The Banshees of Inisherin

  • En iyi kadın oyuncu (Müzikal- Komedi)

Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once

  • En iyi animasyon filmi

Guillermo del Toro’nun Pinokyo’su

  • En iyi erkek oyuncu (Drama)

Austin Butler, Elvis

  • En iyi kadın oyuncu (Dizi-Drama)

Zendaya, Euphoria

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN