Özgürlük için 'derisini satan' bir mülteci

Özgürlük için 'derisini satan' bir mülteci

Sinemalarda bugün 4’ü yerli 9 film vizyona giriyor. Alfred Hitchcock’un varisi olarak kabul edilen Hint yönetmen Night Shyamalan’ın son filmi ‘Zamanda Tutsak’ seyircisine zaman hızla akıp giderken kaybettiklerini sorgulatacak. Tunus’un ilk Oscar adayı ‘Derisini Satan Adam’ filmi de bugün vizyonda. Devrimi savunduğu için ülkesinden kaçan, seyahat edebilmek için vücudunu sanat eserine dönüştüren Suriyeli bir mültecinin özgürlük mücadelesini anlatan filmde her kesimden izleyicisi için çıkarılacak

SALİHA SULTAN

Sinemada bu hafta 4’ü yerli 9 film vizyona giriyor. Haftanın öne çıkan yabancı yapımı ‘Derisini Satan Adam’, Uluslararası Film dalında Oscar adaylığı alan ilk Tunus filmi. Film, 2006’dan bu yana halen çeşitli ülkelerde ‘sergilenen’ Tim’in, yani Belçikalı sanatçı Wim Delvoye’nın yarattığı gerçek bir ‘insan sanat eseri’ hikayesinden esinleniyor.

Sanat, sömürü, kölelik, özgürlük, görünürlük, bir insanın ‘fiyatı’ ve ‘değeri’ni bir aşk hikayesi ekseninde izleyiciye aktaran yapımın yönetmeni Kaouther Ben Hania filmini ‘gerçek dünya meselelerimizi geniş kapsamda ele alan, eşitsiz bir sistemde kişisel özgürlük hakkında bir alegori’ ifadeleriyle tanımlıyor. Başrol oyuncusu Yahya Mahayni, Venedik’te kendisine en iyi oyuncu ödülünü kazandıran filmde sevgilisi zorla evlendirilerek Brüksel’e yollanan Suriyeli mülteci Sam Ali karakterini canlandırıyor.

Sam Ali, Avrupa’ya gidebilmek uğruna dünyanın en çılgın sanatçılarından birinin teklifini kabul eder: Sırtına koskoca bir Schengen vizesi dövmesi yaptıracak ve bir sanat eseri olarak dünyanın her yerine ‘sergilenmek’ üzere seyahat edebilecektir. Hayallerine kavuşan Sam Ali, bir süre sonra etrafındaki herkes tarafından kullanıldığını hissederek gerçek hikayeyle yüzleşecektir.

zamandatutsakt.jpg

HITCHCOCK’UN VARİSİ GERİ DÖNDÜ:

Haftanın öne çıkan diğer yapımı sinemada korku gerilim türünün ‘Ölümsüz’, ‘Altıncı His’, ‘İşaretler’ gibi kült yapımlarına imza atan Hint yönetmen Night Shyamalan’ın senaryosunu da yazdığı son filmi ‘Zamanda Tutsak’. Alfred Hitchcock’un yeni nesil varisi olarak kabul edilen yönetmenin filmi ABD gişesinde ilk hafta sonunda ilk üçe girdi. Bir hayatta kalma hikayesini beyazperdeye taşıyan filmde boşanmadan önce son bir tatil için tropik bir bölgeye giden bir çiftin hikayesi anlatılıyor. Burada hızla yaşlanmalarına neden olan bir kumsalda mahsur kalan aile, zaman dolmadan bu fantastik kumsaldan kaçmanın bir yolunu arayacaktır. Filmde Gael García Bernal, Vicky Krieps, Rufus Sewell gibi oyuncular rol alıyor. Romantik komedi sevenlere hitap eden Josh Lawson imzalı ‘Uzun Aşkın Kısası’ ise sinemada keyifli zamanlar geçirmek için ideal bir yapım. Rafe Spall, Zahra Newman, Ronny Chieng gibi oyuncuların rol aldığı film evlendiğinin ertesi günü uyandığında şok edici bir durumla karşı karşıya kalan genç bir adamın hikayesini konu ediyor. Yine komedi türündeki ‘Gerçek Kahraman’ ise açık dünya oyunu olan Free City’de bir arka plan karakteri olduğunu keşfeden bir banka memurunun sıradışı hikayesini izleyiciye aktarıyor. Shawn Levy’in yönettiği filmde Ryan Reynolds, Jodie Comer, Lil Rel Howery rol alıyor.

bilmemekfilmit.jpg

ÖDÜLLÜ ‘BİLMEMEK’ BUGÜN VİZYONDA:

2 Temmuz’daki açılışından beri yerli sinemanın uzak durduğu salonlarda bu hafta 4 yapım vizyona girme cesaretini gösterdi. Yerli sinemada Leyla Yılmaz’ın Adana Altın Koza’da ‘En İyi Yönetmen’ dahil üç, Ankara’da ‘En İyi Film’ gibi birçok ödül alan filmi ‘Bilmemek’ dikkati çekiyor. Orta sınıf bir ailenin sutopu oynayan ve takımın bir parçası olan tek oğlu olan Umut’un hakkında çıkan eşcinsel dedikoduları ve sonrasını konu alan filmin başlıca rollerinde Emir Özden, Senan Kara ve Yurdaer Okur’un yer alıyor. Türk sinemasında son yıllarda yükselişe geçen yerli korku kültürüne dayanan iki film de bu hafta vizyonda.

Okan Ege Ergüven’in yönettiği ‘Hanzap’ köyde geçen bir cin hikayesini anlatıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Sena Tuğçe Güner, Emin Gümüşkaya, Naci Taşdöğen, Ömer Duran, Fatma Nilgün İslamoğlu gibi isimler bulunuyor. Onur Aldoğan’ın yönettiği ‘Gerçek Cinler’ ise tezi için korkunç olayların yaşandığı bir köye giden ve burada beklenmedik durumlarla karşılaşan Ceyhun’un hikayesini izleyiciye aktarıyor. Bu arada sinemada bu hafta çocuklar unutulmadı. Kendilerinden daha üstte olan bir aileyle birlikte yaşamaya başlayan Crood’ların hikayesini konu edinen ABD yapımı animasyon ‘Crood’lar 2: Yeni Bir Çağ’ macerası, Kovid kısıtlamarı nedeniyle uzun süredir sinemaya gidemeyen çocuklara macera ve eğlence dolu dakikalar vadediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN