PEN Pinter ödülü yolsuzluğa direnen yazara

PEN Pinter ödülü yolsuzluğa direnen yazara

PEN Pinter Ödülü'nün bu yılki sahibi Zimbabveli roman ve oyun yazarı Tsitsi Dangarembga oldu. Ülkesindeki yolsuzluğu protesto ederken tutuklanan Dangarembga’nın duruşuna övgüde bulunan seçici kurul, yazarı ‘hepimizin duyması gereken bir umut sesi’ olarak tanımladı.

SALİHA SULTAN | KARAR

English PEN tarafından Nobelli oyun yazarı Harold Pinter'ın anısına verilen PEN Pinter ödülü bu yıl Zimbabveli roman ve oyun yazarı Tsitsi Dangarembga’ya verildi. Geçen yıl ülkesinin başkenti Harare'de ortaya çıkan yolsuzluğu protesto ederken tutuklanan yazar, ödül jürisi tarafından 'hepimizin duyması gereken bir umut sesi' olarak selamlandı. 62 yaşındaki yazar Dangarembya ödüle dair yaptığı açıklamada “Harold Pinter'ın deyimiyle, ülkeme ve toplumuna 'kararsız, şaşmaz bir bakış' atmamın dünya çapında birçok insanda ve bu yıl PEN Pinter ödülünün jürisinde yankı uyandırmasından dolayı minnettarım" dedi. Dangarembga’nın 25 yaşındayken yazdığı ‘Nervous Conditions’ (Sinirsel Durumlar) romanı edebiyat eleştirmenleri tarafından 20’nci yüzyılın en önemli romanlarından biri olarak tanımlanıyor. Dangarembga ödülünü 11 Ekim'de İngiltere’de düzenlenen törende alacak.

2.jpg

ÖDÜL HAKKINDA

PEN Pinter Ödülü, her yıl düşüncelerini ifade ettiği için hapis cezasına çarptırılan bir ‘cesaret yazarı’ ile paylaşılıyor. Ödülün eski kazananları arasında Hanif Kureishi, David Hare, Carol Ann Duffy, Tom Stoppard, Salman Rushdie, Margaret Atwood da bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN