Tiyatrodaki ‘hayalet’ o dosyanın peşinde

Tiyatrodaki ‘hayalet’ o dosyanın peşinde

Devlet Tiyatroları dekoratörü Ali Cem Köroğlu’nun ölümüne ilişkin ihmal soruşturması başlatıldı. Ancak DT Genel Müdürü Mustafa Kurt soruşturmaya itiraz etti. Gözler Danıştay’ın kararına çevrilirken dikkat çeken iddialar gündeme geldi. Oyuncular ‘Binanın şartları önleme imkan vermiyor raporu tutuldu’ iddiasında bulunurken oyuncu Atsız Karaduman da “Dosya gizli saklı. Bazı şeylerin üstü örtülüyor” dedi.

SALİHA SULTAN | KARAR

Kovid nedeniyle hayatını kaybeden Devlet Tiyatroları dekoratörü Ali Cem Köroğlu’nun ölümündeki ‘ihmal’ iddiasına yönelik soruşturma dosyası kapanma iddiasıyla gündemde. KARAR’ın edindiği bilgiye göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcılı tarafından yürütülen soruşturmada adı geçen Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ve diğer isimler soruşturma kararına itiraz etti. Köroğlu’nun ölümünde ihmal var mı yok mu sorusunun akıbeti Danıştay’ın birkaç gün içinde vereceği karara kaldı.

KARAR’ın edindiği bilgiye göre İzmir Devlet Tiyatroları oyuncuları Aralık 2020’de Kovid nedeniyle hayatını kaybeden Devlet Tiyatroları (DT) sahne ve kostüm tasarımcısı Ali Cem Köroğlu’nun ölümünde ihmal olup olmadığına dair yürütülen soruşturma için endişeli.

Aylardır Köroğlu’nun vefat ettiği tarihte kurumda Kovid’e karşı yeterli önlem alınmadığını birçok mecrada belirten sanatçılar, Kültür Sanat-Sen’in Nisan 2021 sonunda duyurduğu DT Genel Müdürü Mustafa Kurt, İzmir DT Genel Müdürü Levent Ulukut ve Sanat Teknik Müdür Yardımcısı Hakan Eroğlu ile İzmir DT Müdürlüğü Sözleşmeli Sanatçısı Sıddık Akın Kurt hakkındaki soruşturmanın sümen altı edildiğini, konunun kapatılmaya çalışıldığını iddia ediyor.

İzmir DT’de A kadroda görev yapan ve adının açıklanmasını istemeyen birçok oyuncunun iddiaları dikkat çekici. DT tarafından yürütülen iç soruşturmada yetkili müfettişlerin oyuncuların ve personelin ifadelerini soruşturmaya dahil olan İzmir DT Müdürü Ulukurt’un odasının karşısındaki odada alarak, kendilerine mobing uygulandığını iddia eden oyuncular, virüsün o dönem Kovid pozitif DT Genel Müdürü Kurt’un temaslı eşinin İzmir DT’de sözleşmeli oyuncu olan Sıddık Akın Kurt’u ziyaret ederek oğluna bulaştırdığını, temaslı oğul Kurt’un provalarda çalışmaya devam ettiği, ardından pozitif çıktığı yönünde ifade verdikleri halde, müfettişlerce ‘binanın fiziki şartları önlem almaya imkan vermiyor’ yönünde rapor tutulduğunu iddiasında bulunuyor.

İzmir DT oyuncuları, kendilerini rahatsız eden bir diğer konunun ise, soruşturmaya dahil olan isimlerin soruşturmanın salahiyeti açısından açığa alınmamalarının tuhaflığı olduğunu dile getiriyor.

DT’den iki ay önce emekli olan oyuncu Atsız Karaduman, KARAR’a verdiği bilgide yaşananların kamu vicdanını yaraladığını belirterek, “Soruşturmaya dair birinci itiraf Kültür Sanat Sen’in, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’u ziyaretinde ortaya çıktı. Görüşme sırasında daha müfettişlerin raporu sonuçlanmamış, bakanlığa verilmemişti. Bu hanım o görüşmede ‘o konu kapandı’ dedi” sözleriyle soruşturma hakkında endişesini dile getiriyor.

Karaduman, şu ifadeleri kullanıyor: “İhmal zinciri nedeniyle iki insan öldü. Biri devlet tiyatrolarının Türkiye’deki üç önemli dekoratöründen biri olan Ali Cem Köroğlu, diğeri de birlikte yaşadığı ve DT’deki görevi sırasında kaptığı Kovid’i bulaştırdığı ablası Ayşe Köroğlu.

Dosya gizli saklı, hiç bilgimiz yok ne aşamada. Bazı şeylerin üstü örtülüyor diye düşünüyorum” Sözlerine “Ankara’da tüten bir ocak kapandı” diye devam eden Karaduman, “O iki kardeş birlikte yaşıyorlardı, kimseleri yoktu. Çok büyük bir değeri kaybettik. Biz sanatçılar, tiyatrocular sahnede neyin mesajını veriyoruz? Vicdanın ve ahlakın…

Eğer bu iki insanın kaybı konusunda vicdanı sızlamayan birileri varsa ben onlara zaten sanatçı demiyorum. Bütün bu soruşturma boyunca İzmir ve DT Genel müdürünün görevde kalması zaten bu soruşturmayı sakata getirmiştir. Bakan yardımcısının açıklaması da garabettir. Soma’da mahkemenin verdiği kararı hep birlikte gördük, o aşamaya nasıl gelindi? Nasıl Soma’nın peşi bırakılmadıysa bu işin de peşi bırakılmamalı. Bana sorarsanız bile bile iki kardeş ihmalden dolayı öldüler” görüşlerini aktarıyor.

“SORUŞTURULAN İSİMLERİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRIN’ YAZISI CEVAPSIZ KALDI”

Oyuncuların iddialarını sorduğumuz ve konunun takipçisi olan Kültür Sanat Sen’in Genel Kadın Sekreteri, oyuncu Elif Şeker Saka ise müfettişlerin ‘binanın fiziki şartlarının önlem almaya el vermediği’ yönünde rapor tuttuğunu doğrulayarak, “Müfettişlerin konuyu binanın fiziki koşullarına bağlamaya çalışmış olmalarına rağmen Bakanlık tarafından savcılığa soruşturma izni verildi” diyor.

Soruşturma kapsamındaki isimlerin görevlerinde olduğunu da doğrulayan Şeker Saka, “Biz sendika olarak DT Genel Müdürlüğü’ne soruşturmanın salahiyeti için görevden uzaklaştırılmaları yönünde bir yazı yazdık fakat bir yanıt gelmedi. Normalde devlet memuru hakkında soruşturma açılıyorsa salahiyet söz konusu olduğu için açığa alınma olması gerekiyordu” bilgisini aktarıyor.

İzmir Cumhuriyet Savcılığına Bakanlık tarafından soruşturma izni verilmesini olumlu bir adım olarak değerlendiren Şeker Saka “Bir iç soruşturma başlatıldı fakat henüz bir sonuç alınamadı. Tabii biz bunu bilmek zorunda değiliz sendika olarak ama İzmir Savcısının bu konuda bastırması bizim için olumlu bir durum” diyor.

MÜFETTİŞLER ‘ADI GEÇENLERİN KUSURU YOK’ RAPORU TUTTU

İddiaların ardından telefonla ulaştığımız, Ali Cem Köroğlu’nun vefat ettiği dönemde Kovid testi pozitif çıkan 44 isim arasında yer alan İzmir DT Müdürü Levent Ulukut ise, konu soruşturma aşamasında olduğu için bilgi veremeyeceğini belirterek “Bu konuda art niyetli insanlar var, Kovid’i sanki biz yakalamışız da ağızlarına atmışız gibi davranıyorlar. O yüzden ben bilgi veremem, hukuk müşavirliğimizle görüşebilirsiniz” cevabını verdi.

Ulukut ile görüşmemizin ardından aradığımız Devlet Tiyatroları Hukuk Müşaviri Erkan Keleş ise, müfettişlerin soruşturmada adı geçen kişilerin kusurlu bulunmadığı yönünde rapor tuttuğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: “Soruşturmada şöyle bir durum oldu, çocuğun (Akın Kurt) temaslı olduğu kişilerde test yapıldığında Kovid çıkmadı.

Sorumluluk olmadığına dair bir rapor çıktı. Cumhuriyet savcılığına suç duyusunda bulunulmuş onlar da soruşturma izni istedi, Bakanlık da izin verdi. Ancak buna DT Genel Müdürü ve tiyatro müdürleri itiraz etti. Şu anda hakimler inceliyor. Aslında soruşturma izni verilmemesi gereken bir konu. Sayın Bakan verdi izni, karşı taraf da itiraz etti. Birkaç güne kadar sonucu çıkar. Danıştay itirazı kabul etmezse soruşturma devam edecek.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN