Yakın dönem Türk tarihi çalışmalarıyla tanınıyordu: Bilal Şimşir vefat etti

Yakın dönem Türk tarihi çalışmalarıyla tanınıyordu: Bilal Şimşir vefat etti

Yakın dönem Türk tarihi alanındaki çalışmalarıyla tanınan tarihçi, yazar ve Türk Tarih Kurumu Şeref Üyelerinden Bilal Niyazi Şimşir hayatını kaybetti. Şimşir, Azerbaycan ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesine ilişkin 14 Ocak 1992 tarihli Protokolü Türkiye adına imzalamıştı.

Türk Tarih Kurumu (TTK), emekli diplomat, akademisyen, tarihçi, yazar ve Türk Tarih Kurumu Şeref Üyelerinden Bilal Niyazi Şimşir'in hayatını kaybettiğini duyurdu. Azerbaycan ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesine ilişkin 14 Ocak 1992 tarihli Protokolü Türkiye adına imzalayan Şimşir, 90 yaşındaydı.

TTK'nin sosyal medya sayfalarından paylaşılan taziye mesajında "Vefat haberini üzüntüyle aldığımız şeref üyemiz Bilal Şimşir, deneyimleriyle genç diplomatlara yol gösteren kıymetli bir büyükelçi, üretken bir yazar ve arşivimizin değerli bir bağışçısıydı. Şeref üyemiz Bilal Şimşir’e Allah’tan rahmet; ailesine ve camiamıza başsağlığı dileriz." ifadelerine yer verildi.

BİLAL NİYAZİ ŞİMŞİR KİMDİR?

1957 senesinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra bu fakültede Diplomasi Tarihi Kürsüsünde araştırma görevlisi olarak çalıştı.

1960 senesinde Türk Dışişleri Bakanlığına geçti. Paris, Şam, Londra, Lahey Türk Büyükelçiliklerinde başkâtip ve müsteşar olarak çalıştı.

Türk Dışişleri Bakanlığında, merkezde şube müdürü, daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve genel müdür olarak görev yaptı.

Arnavutluk'ta Tiran Büyükelçiliği, Pekin Büyükelçiliği, Avustralya ve Güney Pasifik ülkelerinde büyükelçi olarak Türkiye'yi temsil etti.

1998 senesinde Türk Dışişleri Bakanlığında 38 senelik hizmetinin ardından emekliye ayrıldı.

Yakın tarih üzerine 52 cilt araştırma kitaplarının ve yaklaşık olarak 160 kadar makalenin yazarıdır. Gizlilik süresi dolan İngiliz belgeleri üzerine yaptığı araştırmalar ve bunlarla ilgili kitapları ile tanınmıştır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN