Türkiye’nin sayılı Bizans tarihçilerinden biriydi: Prof. Dr. Melek Delilbaşı vefat etti

Türkiye’nin sayılı Bizans tarihçilerinden biriydi: Prof. Dr. Melek Delilbaşı vefat etti

Türk tarihinin Bizans kaynakları üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan, Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü emekli öğretim üyesi ve eski dekanı Prof. Dr. Melek Delilbaşı 75 yaşında vefat etti. Delilbaşı’nın cenazesi bugün Üsküdar Şakirin Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Türk tarihinin Bizans kaynakları üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi emekli öğretim üyesi ve eski dekanı Prof. Dr. Melek Delilbaşı (75) vefat etti.

1988 yılında Ankara Üniversitesi DTCF’de profesör olan Delilbaşı, aynı fakültede öğretim üyeliği görevini sürdürdü. Tarih Bölümü ile Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı başkanlıklarını yaptı. Ayrıca Orta Doğu Teknik Üniversitesinde ‘Bizans-Osmanlı Tarihi’ dersleri verdi. Telif ve çeviri makaleleri 1983 yılından itibaren Belleten, Turkish Review Quarterly Digest, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bülteni, Association Internationale d’Ètudes du Sud-Est Européen Bulletin, Türk Tarih Kurumu Belgeler Dergisi, Turchia, Tarih Araştırmaları Dergisi, OTAM, Cogito dergilerinde yayımlandı. Alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası birçok bilimsel etkinliğe katılarak bildiriler sundu.

Türk Tarih Kurumu’nun Güney Doğu Avrupa Araştırmaları Merkezi’nin Türkiye Milli Komitesi Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Delilbaşı, Yunanca başta olmak üzere İngilizce, Türkçe ve diğer dillerde yazılmış 848 ciltten oluşan kişisel koleksiyonunu 2018 yılı sonlarında ANAMED Kütüphanesi’ne bağışlayarak kütüphane koleksiyonunun geç dönem Bizans tarihi, Balkan tarihi ve erken dönem Osmanlı tarihi alanlarında gelişmesine büyük bir katkıda bulundu.

Delilbaşı’nın cenazesi bugün Üsküdar Şakirin Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN