Amerika’da yaşayan yazar Ülkü Gözen Stewart, eşi James Oğuz Stewart ile birlikte kurduğu Nasrettin Hoca Vakfı aracılığıyla kültürel çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da eserlerini dünya çapında yayımlamaya devam ediyor. Hayvan sevgisiyle tanınan Stewart, simsiyah kedisi Cafer’i kaleme aldığı “Esmer Kedi Cafer” çocuk kitap serisinin kahramanı haline getirmişti.
Cafer, yalnızca kitap raflarında değil, farklı platformlarda da kendine yer buldu. Washington D.C.’deki Türk Festivali’nde çocuk okurlarıyla buluşarak “patisiyle imza” etkinliği düzenleyen Esmer Kedi Cafer, aynı zamanda hayvan haklarına dair “köşe yazılarıyla” da tanınıyor.

MÜZE VİTRİNİNE GİREN İLK KEDİ
Ünlü kedinin hikâyesi şimdi de bir müzeye taşındı. Doç. Dr. Nurettin Akçakale’nin 2012’de kurduğu ve ünlü isimlerin ayakkabılarını sergileyen “Yaşayan Ayakkabı Müzesi”, bu yıl ilk kez bir hayvanın eşyalarına kapılarını açtı. Üç bacaklı engelli bir kedi olan Cafer’in, dört yerine üç adet hazırlanan ayakkabısı müzenin koleksiyonuna dahil edildi.
Böylece “Türkiye’nin İlk Kedi Köşe Yazarı” unvanına sahip olan Esmer Kedi Cafer, aynı zamanda Yaşayan Ayakkabı Müzesi’ne giren ilk hayvan olmayı da başardı.
STEWART’TAN YENİ BİR MİSYON
Ülkü Gözen Stewart, geçtiğimiz ay 17 yaşına giren Cafer’in adını yaşatmak istediğini belirterek, onu kaybettikten sonra tahnit ettirip eşyalarıyla birlikte bir müzeye bağışlama niyetinde olduğunu açıkladı. Stewart, bu sayede hem çocuklara hem de yetişkinlere hayvan sevgisini ve tüm canlıların yaşam haklarına saygıyı hatırlatmayı hedeflediğini söyledi.
