Venedik’teki Türkiye Pavyonu dış basından övgü topladı

Venedik’teki Türkiye Pavyonu dış basından övgü topladı

Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi sona erdi. 300 bine yakın ziyaretçiyi ağırlayan bienalde yer alan Türkiye Pavyonu, büyük ilgi görerek öne çıkan pavyonlar arasında yer aldı. Türkiye Pavyonu, Financial Times gazetesinin bienal için hazırladığı özel ekte önerilen iki pavyondan biri oldu.

Günümüzün en önemli mimarlık etkinliklerinden biri kabul edilen Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi, 26 Kasım’da sona erdi. 20 Mayıs’tan bu yana devam eden bienal, 285 bini biletli olmak üzere toplamda 300 bine yakın kişiyi ağırlayarak tarihinin en çok ziyaretçi alan ikinci mimarlık bienali oldu. Bienalin ana mekânlarından Arsenale’de yer alan Türkiye Pavyonu, Sevince Bayrak ve Oral Göktaş küratörlüğünde Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi projesini ağırladı. Proje, terk edilmiş binaları dönüştürmeyi odağına alarak, mimarlıkta yaşanan köklü değişimler ile yapay zekâ ve robot gibi yeni teknolojilerin yardımıyla umut dolu öneriler sundu.

Projeye dair küratörlerin görüşlerini içeren sergi videosu ise İKSV YouTube kanalında yayınlandı. Serginin hazırlık döneminde Türkiye genelindeki hayalet yapıları belgelemek üzere yapılan açık çağrı yoğun ilgi gördü. Toplanan 900’ü aşkın bina fotoğrafı ve videosundan oluşan bir seçkiye sergi alanında ve projenin kitabında yer verildi. Bu kolektif arşive ise projenin Instagram hesabından ulaşılabiliyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunda düzenlenen Türkiye Pavyonu, TDışişleri Bakanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla, Schüco Türkiye ve VitrA eş sponsorluğunda düzenlendi. Türk Hava Yolları, havayolu partneri olarak destekledi. Uluslararası medyada geniş yankı bulan Türkiye Pavyonu, Financial Times gazetesinin Venedik Mimarlık Bienali için hazırladığı özel ekte önerilen iki pavyondan biri oldu.

Dünyaca ünlü tasarım ve mimarlık dergileri Wallpaper* ve Azure Magazine’in bienalde görülmesi gereken sergiler listelerine giren Türkiye Pavyonu, aralarında Associated Press, Euronews, Dezeen, Archdaily ve Domus gibi dünyanın önde gelen yayınlarının olduğu pek çok mecrada haber oldu. Öne çıkan haberlere ‘turkiyepavilion23.iksv.org/’ adresinden ulaşılabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN