Kurban bayramı namazı kaç rekât nasıl kılınır? Bayram namazı farz mı? İşte bayram namazı kılınışı

Kurban bayramı namazı kaç rekât nasıl kılınır? Bayram namazı farz mı? İşte bayram namazı kılınışı

Yaklaşan Kurban bayramı namazının farz olup olmadığını merak eden Müslüman topluğu, ‘Kurban bayramı namazı kaç rekât ve nasıl kılınır?’ gibi soruların da yanıtını arıyor. Tüm bu gelişmeler ise Diyanet tarafından açıklanmıştı. İşte detaylar…

Kurban bayramını idrak edecek olan Müslümanlar, ‘Kurban bayramı namazı kaç rekât ve nasıl kılınır?’ gibi konu başlıklarını araştırıyor. Ramazan ve Kurban bayramlarında olmak üzere yılda iki defa kılınan bu namaz ile ilgili veriler merak ediliyor. Peki bayram namazı farz mı? İşte faziletleri…

BAYRAM NAMAZI KILINIŞI

İlk başta ‘Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama’ diyerek niyet edildikten sonra namaza durulur. (Bayram Namazı farz değil ‘Vacip’tir) Namazın başında ‘Sübhaneke’ duası okunur. Sübhanekenin ardından eller üç kez tekbir getirilerek kulaklara kaldırıldıktan sonra, birinci ve ikinci tekbirde yana salınır. Üçüncüsünde ise göbek altına bağlanır. İmam ilk başta Fatiha, ardından da zammı sure okur ve birlikte rükûya gidilir.

19-08/07/kurban-bayrami-namazijpgg.jpg

İkinci rekatta, imam ilk başta Fatiha ve bir zammı sure okur. Ardından iki el üç kez tekbir getirilerek kaldırılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükûya gidilir. Kısaca: İki salla, bir bağla, Üç salla, bir eğil diye ezberlenir.

KİMLER KURBAN KESEBİLİR, KİMLER KESEMEZ?

Kurban, keçi, sığır, manda, koyun, dana, inek, boğa, öküz ya da deveyi, Kurban bayramının ilk üç gününde, kurban niyeti ile kesmek anlamını taşır. Kurban, vacip vazifesini yerine getirerek sevaba ulaşmak için kesilir.

Mukim olan, büluğa ermiş, akıllı, hür ve Müslüman kadının ve erkeğin, ihtiyaç eşyasından fazla nisap miktarı malı ya da parası olması durumunda, Kurban bayramı için niyet ederek, belli günlerde, belli bir hayvanı kurban kesmeleri vacip olur. Dinen karı kocadan hangisi zenginse kurbanı o keser, ikisi zengin ise ikisi de keser, ikisi de fakir ise ikisi de kesmez. Durumu olmayanın kurban kesme gibi bir zorunluğu yoktur fakat yine de kesmesi durumunda çok sevap kazanır. Kurban, dünyada vacip vazifesini yerine getirmiş olmak ve ahiretteki sevabına nail olmak için kesilir. Babanın, çocuğu için, çocuğun malından da kurban kesmesi gerekmez. Aklı ermeyen ile bunak, çocuk hükmündedir. Büyük çocuk ve hanımdan izinsiz, onlar adına kurban kesilmez.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN