LGS tercihleri ne zaman başlayacak ve ne zaman sona erecek? İşte 2020 LGS tercih kılavuzu! (LGS başvuru tarihleri)

LGS tercihleri ne zaman başlayacak ve ne zaman sona erecek? İşte 2020 LGS tercih kılavuzu! (LGS başvuru tarihleri)

'2020 LGS tercih kılavuzu' sayfamızda yer almaktadır. Lise eğitimi için LGS'ye giren öğrenciler, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih döneminin hangi tarihler arasında yapılacağını merak ediyor. MEB'in yayımladığı tercih kılavuzunda 'LGS tercih tarihleri'ne yer verildi. Lise tercih dönemi temmuzun sonunda sona erecekken, merkezi ve yerel yerleştirmelerin sonucu ağustos ayında açıklanacak. İşte detaylar...

'2020 LGS tercih kılavuzu yayınlandı mı?', 'LGS tercihleri ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek?', 'LGS başvuru tarihleri belli oldu mu?', 'LGS yerleştirmeleri ne zaman açıklanacak?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. LGS sonuçlarının 16 Temmuz 2020 Perşembe günü açıklanmasının ardından sınavdan aldığı puanı öğrenen yüz binlerce aday, MEB LGS tercih kılavuzu aracılığıyla lise seçimine başladı. Tercih döneminin ne zaman sona ereceği ve yerleştirme sonuçlarının açıklanacağı tarih merak ediliyor. Detaylar haberimizde...

2020 LGS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

Haziran ayında gerçekleştirilen Liselere Giriş Sınavı sonuçları, 16 Temmuz 2020 Perşembe günü itibariyle sonuc.meb.gov.tr internet sitesi üzerinden erişime açıldı.

LGS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

LGS TERCİHLERİ e-OKUL'DAN NASIL YAPILIR?

Geçtiğimiz yıl adaylar, 'Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar' ekranından en fazla 5, 'Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar' ekranından en fazla 5, 'Pansiyonlu Okullar' tercih ekranından da en fazla 5 olmak üzere toplamda 15 lise tercihinde bulunabildiler.

Tercihler, öğrenci ve velisi tarafından e-Okul üzerinden veya herhangi bir ortaokul, imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden gerçekleştirildi.

LGS e-OKUL TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Geçtiğimiz yıl MEB, LGS kapsamında tercih yapacak öğrenciler için ilk kez bir tercih robotu hazırladı. Tercih rehberi, e-Okul üzerinden tüm veli, öğrenci ve rehber öğretmenlerinin kullanımına açıldı. Öğrenciler bu robotu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebildiler.

Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2019'a ait yüzdelik dilimlerine göre arama yapılabiliyor. Yerleştirmeyle öğrenci alan ortaöğretim kurumları için hazırlanan tercih rehberinde ise öğrencinin kayıt bölgesindeki okullar listelenebiliyor.

MEB LGS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN

LGS TERCİH DÖNEMİ HANGİ TARİHLERDE YAPILACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2020 LGS tercih ve yerleştirme kılavuzunu meb.gov.tr adresinde yayımladı. LGS kapsamında lise tercihleri 20 Temmuz 2020 Pazartesi günü başlayacak ve 29 Temmuz 2020 Çarşamba günü saat 17.00'e sona erecek. LGS merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercih sayısı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 5'ten 10'a çıkarıldı.

Kılavuzda açıklanan takvimine göre, özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri, yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemleri ile kayıtları ise 16 Temmuz 2020 Perşembe günü başlayacak ve 29 Temmuz 2020 Çarşamba günü tamamlanacak.

2020 LGS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

MERKEZİ VE YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Hem merkezi sınav puanı, hem de sınav puanı olmadan yapılacak yerleştirmede kriterlerde bir değişiklik yapılmadı. 2019 yılında yerleştirmede kullanılan kriterler bu yıl da geçerli olacak.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla;

* Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne,
* sırasıyla 8., 7. ve 6. sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,
* 8. sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına,
* tercih önceliğine,
* öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

Yerel yerleştirme ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde tutularak yapılacak.

SINAV PUANI İLE OKUL TERCİH SAYISI ARTIRILDI

Kılavuzda dikkat çeken bir iyileştirme, merkezi sınav puanı ile okul tercihinde tercih edilebilecek okul sayısının 5'den 10'a çıkartılması oldu.

Geçen yıl öğrencilerin 5 okul tercih hakları vardı. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde 5 okul tercihi velileri ve öğrencileri sıkıntıya sokuyordu. Tercih edebilecekleri çok okul olmasına rağmen bu sayı az geliyordu. Bu yıl MEB'in bu sıkıntıda iyileştirmeye gittiği görülüyor. Merkezi sınav puanı ile okul tercihinde öğrenciler artık 10 okul tercih edebilecekler. Bu iyileştirme velileri ve öğrencileri rahatlatacak.

Böylece, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10 okul; pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.

TÜM ÖĞRENCİLERE YEREL YERLEŞTİRME

Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.

ÖZEL OKULA KAYIT YAPANA TERCİH HAKKI YOK

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacak. Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek.

SINAVA GİRMEYEN ÖĞRENCİLERE YEREL YERLEŞTİRME

Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek. Mesleki Eğitim Merkezi de Tercih Edilebilecek İkinci iyileştirme, mesleki eğitim merkezleri ve açık lise tercihlerinin zamanlaması ile ilgili. 2019 yılında bu okullara yönelik tercihler yerleştirmeye esas nakiller tamamlandıktan sonra yapılıyordu. Bu birimlere gitmeye kararlı öğrenciler nakillerin tamamlanmasını beklemek zorunda kalıyorlardı. Kılavuzda yapılan değişiklikle yerleştirmeye esas nakillerde isteyen öğrenciler mesleki eğitim merkezlerini veya açık liseyi tercih edebilecekler.

NİTELİKLİ LİSELER TABAN PUANLARI 2020

2020 yılının nitelikli liseler taban puanları henüz açıklanmadı. 2020 taban puanların açıklanması durumunda sitemizden takip edebilirsiniz.

2019 LİSE TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

LGS LİSE YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

29 Temmuz 2020 Çarşamba günü sona erecek LGS tercihlerinin ardından lise yerleştirme sonuçları 10 Ağustos 2020 Pazartesi günü www.meb.gov.tr adresinden ilan edilecek.

NİTELİKLİ LİSELER (SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN) HANGİLERİ?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı Liselere Giriş Sınavı (LGS) sonuçlarının ardından yüz binlerce öğrenci nitelikli liseler arasından tercihlerini yapacak. Geçtiğimiz yıl açıklanan listeye göre 531 mesleki ve teknik Anadolu, imam hatip, fen, Anadolu ve sosyal bilimler lisesindeki toplam 139 bin 660 kontenjana LGS ile öğrenci alınmıştı.

Anadolu liseleri: 71 bin 494
Fen liseleri: 46 bin 710
Sosyal bilimler liseleri: 12 bin 846
Anadolu imam hatip liseleri: 42 bin 8
Mesleki ve teknik Anadolu liseleri: 40 bin 70

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN