Meclis Başkanlığı seçimi 2. turda fireciler Baykal'a oy verdi

Meclis Başkanlığı seçimi 2. turda fireciler Baykal'a oy verdi

TBMM Başkanı seçimi oylamalarının ilk turu tamamlandı. Buna göre en çok oyu 256 oyla AK Parti adayı İsmet Yılmaz aldı. Deniz Baykal'ın 128 oyda kaldığı ikinci turda HDP ve MHP'nin adayları 80'er oy aldı.

Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçiminin ilk iki tur oylaması için saat 15.00'te toplandı. Oylama öncesi Deniz Baykal, yemin etmemiş vekilleri kürsüye davet etti. Vekiller sırayla gelerek yemin etti.

15-06/30/ice3
HDP Adana Milletvekili adayı Rıdvan Turan geçirdiği operasyon nedeni ile bugün TBMM Genel Kurulda yemin ederek yasama faliyetlerine katıldı.

Yeminlerin ardından Baykal, Cumhurbaşkanlığının Bakanlar Kurulu'nun görevi devrettiği konusundaki açıklamasını okuttu. 

15-06/30/ice1

AK Parti'den İsmet Yılmaz, CHP'den Deniz Baykal, MHP'den Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP'den Dengir Mir Mehmet Fırat'ın Meclis Başkanlığı'na aday oldukları anons edildi.

15-06/30/ice2Meclis'in çiçeği burnunda vekilleri başkanı seçmek için tam kadro TBMM'deydi. / FOTO: AA

Meclis geçici Başkanı Baykal, oylamayla ilgili kuralları milletvekillerine anlattı. Ardından Adana vekillerden başlayarak alfebetik sıra ile oylama başladı.

Oylama bitti

Oylamanın bitmesinin ardından sayıma geçildi. Saat 16.30'da açıklanan seçim sonuçlarına göre Meclis Başkanlığı ilk turunda 545 oy kullanıldı. İşte o oylama sonucu:

İsmet Yılmaz: 256 oy

Deniz Baykal: 125 oy 

Ekmeleddin İhsanoğlu: 81 oy

Dengir Mir Mehmet Fırat: 81 oy

Boş oy: 2

Geçersiz oy: Yok

İkinci tura geçildi

İlk turda hiçbir aday 367 veya üstünde oy alamayınca Meclis Başkanlığı için yeniden oylamaya geçildi. İkinci turda da 367 veya üzerinde oy alan aday çıkmazsa Meclis, 1 Temmuz tarihinde yeniden toplanacak.

İkinci oylama

İkinci oylamanın sonuçları 17.30'da açıklandı. 545 vekilin katıldığı oylamanın sonuçları şöyle.

İsmet Yılmaz: 256 oy

Deniz Baykal: 128 oy

Ekmeleddin İhsanoğlu: 80 oy

Dengir Mir Mehmet Fırat: 80 oy

Boş oy: Yok

Geçersiz oy: 1

CHP'nin firecileri geri döndü

İlk tur seçimlerinde 125 oy alan CHP'nin adayı Baykal, ikinci turda oyunu 3 artırarak 128'e ulaştı. Böylelikle oylarını başka adaydan yana kullanan 3 vekil tekrar kendi partisine dönmüş oldu.

Bu arada oylamanın açıklanmasının ardından geçici Meclis Başkanı Baykal, oylamada hiçbir adayın 3'te 2 çoğunluğu sağlayamadığı için sonucun 1 Temmuz'da yapılacak 3'ncü turda aranacağını belirtti. Baykal, daha sonra oturumu kapattı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN