Meclis'te kavga: AK Partili ve CHP'li vekiller birbirine girdi

TBMM’deki İdlib görüşmeleri sırasında CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında yumruklu kavga çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik sözlerine cevap vermek için basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un kullandığı ifadelere AK Parti’li vekiller tepki gösterdi. Genel Kurul’da başlayan sözlü atışma kısa sürede AK Parti ve CHP’li vekiller arasında yumruklu kavgaya dönüştü. Arbede üzerine oturuma 10 dakika ara verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Özkoç hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla resen soruşturma başlattı.

Meclis Genel Kurulu’nda CHP’liler ile AK Partililer arasında arbede çıktı. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç konuşma yaptığı sırada AK Partili vekiller, tepki gösterdi. AK Partili vekiller, Özkoç’a tepki amacıyla sıra kapaklarına vurdu.

Bu sırada AK Partili ve CHP’li milletvekilleri arasında arbede çıktı. Yumruk ve tekmelerin havada uçuştuğu genel kurulda bazı milletvekilleri sıraların üzerine çıktı.

15 dakika kadar süren vekillerin kavgası sonrası, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, gruplarının yerlerine geçmesi için uyardı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç partisinin grup önerisi üzerinde konuşmak için kürsüye geldi.

Özkoç’un TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik ifadelerine tepki gösteren AK Partili vekiller uzun süre sıra kapaklarına vurdu.

TUTANAKLARA YANSIYAN KONUŞMALAR

Tutanaklara şu konuşmalar yansıdı:

BAŞKAN – Önerinin gerekçesini açıklamak üzere Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Sayın Engin Özkoç, buyurun. (CHP sıralarından alkışlar)

CHP GRUBU ADINA ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) – Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) – Saygını kabul etmiyoruz.

ENGİN ÖZKOÇ (Devamla) – Amerika Birleşik Devletleri eğer Orta Doğu’da bir savaş yaratıyorsa, daha önce yarattığı savaşların nedenlerine dayalıdır. Amerika Birleşik Devletleri eğer İslam dünyasını bir düşman olarak tanımlıyorsa “Irak’ta nükleer silah üretiliyor ve biz bu nükleer silahı engelleyeceğiz.” diye defalarca denetim yapıldığı hâlde oraya girip minarelerden ezan okunurken, çocuklar yollarda yürürken… (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) – Önergeyle ilgili konuş!

ENGİN ÖZKOÇ (Devamla) – …Müslüman kadınları evlerde yemek yaparken…

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) – Önergeyle ilgili konuş!

ENGİN ÖZKOÇ (Devamla) – …eğer orada… (AK PARTİ sıralarından “Önergeyle ilgili konuş” sesleri)

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) – Adam ol! Adam ol!

ENGİN ÖZKOÇ (Devamla) – …yukarıdan bombalama sesleri geliyor, o insanlar katlediliyorsa… (AK PARTİ sıralarından gürültüler, CHP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar)

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) – Adilik yapma!

ENGİN ÖZKOÇ (Devamla) – …o zaman bunun bir tek sorumlusu vardır, Amerika Birleşik Devletleri’dir.

METİN GÜNDOĞDU (Ordu) – Önergeyle ilgili konuş!

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) – Onursuzluk yapma!

ENGİN ÖZKOÇ (Devamla) – Amerika Birleşik Devletleri’yle beraber hareket eden İslam dünyasını düşman hâline getiren… (AK PARTİ ve CHP milletvekillerinin birbirlerinin üzerine yürümeleri, gürültüler)

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) – Haysiyetsizlik yapma! Onursuzluk etme!
BAŞKAN – Milletvekilleri, yerlerinize oturun lütfen.

ENGİN ÖZKOÇ (Devamla) – …onunla birlikte bu mücadelenin kaynağı olan insanlara karşı…

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, herkes yerine otursun lütfen.

ENGİN ÖZKOÇ (Devamla) – …bir şekilde, onun yanında bu savaşa katılan herkes bu savaştan sorumludur.

MEHMET ŞÜKRÜ ERDİNÇ (Adana) – Haysiyetli olacaksın! Onurlu olacaksın!

ENGİN ÖZKOÇ (Devamla) – Bunun için bizler ne yaparsak yapalım, ne söylersek söyleyelim, tamam mı… (AK PARTİ ve CHP milletvekillerinin birbirlerinin üzerine yürümeleri, gürültüler)

FEHMİ ALPAY ÖZALAN (İzmir) – Sana yazıklar olsun!

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, yerlerinize oturun lütfen.Birleşime on dakika ara veriyorum.

BİRLEŞİME ARA VERİLDİ, TARTIŞMA KAVGAYA DÖNÜŞTÜ

AK PARTİ ve CHP milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü.

Genel Kurul’a verilen arada AK Parti ve CHP’li vekiller arasında kavga çıktı.

YUMRUKLAR, TEKMELER, UÇAN TEKMELER

AK Parti ve CHP’li vekiller arasında çıkan kavgada yumruklar ve tekmeler konuştu. Bazı vekiller sıraların üstüne çıktı, kimisi ceketini çıkardı. Bazı vekiller de yere düştü. Bazı vekillerin de sıradan atladıkları görüldü. Uçan tekmeler ve yumruklar uzun süre devam etti.

Kavga uzun süre sürdü. Kadın vekiller de kavganın ortasında kaldı.
Özkoç, Genel Kurul Salonunun bir köşesine arkadaşlarıyla gitti. CHP’li bir grup milletvekili Özkoç’un adeta etrafını sardı.

Genel Kurul Salonu’ndaki kavga uzun süre devam etti.

Özkoç, bir süre sonra arkadaşlarıyla Genel Kurul Salonu’ndan ayrıldı ve TBMM’deki makamına gitti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve AK Partili grup başkanvekilleri milletvekillerinden yerlerine oturmasını istedi.

Tansiyonun düşmesi üzerine 28 dakika sonra oturum tekrar açıldı.
Başkanvekili Bilgiç, “Cumhuriyet Halk Partisi grup önerisi üzerindeki görüşmelere devam ediyoruz. Önerinin gerekçesini açıklamak üzere -ki sürenin diğer yarısını kullanacak olan- Sayın Altay’ı kürsüye davet ediyorum” dedi.

ÖZKOÇ’TAN AÇIKLAMA

Özkoç yaşananların ardından açıklamada bulunarak “Ben bir kişinin değil, milyonların sesiyim… Tehditler, yumruklar bizi yıldıramaz… Biz adalete susamış, demokrasiye inancı tam, Türkleriz… Biz lekesizleriz. Ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz!” dedi.,

NUMAN KURTULMUŞ: HUKUK ÖNÜNDE HESABI SORULACAK

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, kavgaya ilişkin yaptığı paylaşımda, “Ülkemizin tam manasıyla varoluş mücadelesi verdiği bu günlerde seçilmiş Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımıza karşı hakaretler sarfeden CHP’nin Grup Başkanvekili eğer akli melekelerini yitirmemiş ise açık bir ihanet içerisindedir. Hukuk önünde hesabı sorulacaktır” ifadelerini kullandı.

ENGİN ALTAY: SÖZ BİZİM DEĞİL, BİZ SÖZÜN ESİRİ OLURUZ

Kavga sonrası Genel Kurul’da açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, şöyle konuştu:

“Ağızdan çıkan sözler çıktıktan sonra söz bizim değil, biz sözün esiri oluruz. Sayın Cumhurbaşkanının dün başlattığı hiç olmaması gereken ve yakışmayan da sözler sarf edilebiliyor. Bu elde değildir. Tecrübeli bir siyasetçi olarak söylüyorum. Bunu ben tecrübemle milimize edebiliyorum. Ki siyasette çok tecrübeli olan sayın Cumhurbaşkanı’na da sorulsa keşke öyle söylemeseydim diyecektir. Eminim. Karşı tarafın da nasıl bir gün önce doğru değilse ertesi gün söylenenin de yakışamadığı doğru olmadığı sözler çıkıyor. Bunları partiler arası bir diyalogla çözmek, toparlamak, bir arka kapı diplomasiyle bu konuda bir mutabakat mümkündür. Nezaket nezaketi, saygı saygıyı doğurur, saygısızlık saygısızlığı doğurur. Böyle baktığınız zaman buna herkes bir gerekçe üretebilir. Ağır tahrik denir, şu denir bu denir. Ama bunlar olmamalı. Bütünüyle olmamalı. Üzüldüm. Bugün burada itiş kakış biraz olabilir, olmamalı da. Aklıma şu geldi, İdlib’de askerlerimiz savaşıyor. Bu konuda partiler arasında grup başkanvekilleri arasında görüşmeler yapılır. Meclis’i çalıştırmak zorundayız. Şuraya bomba düştü bu Meclis çalıştı arkadaşlar. Hepimizin şurasında bir Türkiyem olacak. Hepimiz Türkiye’yiz demeyi bileceğiz. Bu anlayışla herkesin sinirlerine son vererek, törpüleyerek genel kurulun çalışmalarına devamı gereklidir.”

ZENGİN: BİR ŞEY YOKMUŞ GİBİ DAVRANAMAYIZ

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise, “Bir şey yokmuş gibi davranamayız. Herkes derinden üzülüyor bunlara imkan vermemek lazım. Kelimelerle ifade etmek kolay ama bunu eyleme geçirmek lazım. Bu hadiselere sebep olan milletvekili dün çok tehditkar konuştu. Her ne olursa olsun bir ülkenin cumhurbaşkanına ahlaken söylenmeyecek şeyler vardır, hukuken söylenmeyecek şeyler vardır. En çok birliğe beraberliğe ihtiyacımız olan bir zamandayız. Eleştiriye evet ama usul edep dahilide. Herkes ağzından çıkan laflara dikkat etmeli” dedi.

MAHİR ÜNAL’DAN AÇIKLAMA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ise skandal ifadelere sosyal medya hesabından yanıt verdi. Ünal, ”Hem millet önünde, hem hukuk önünde bunun hesabını vereceksiniz.” ifadelerini kullandı.

“MECLİS’TE BÖYLE BİR PROVOKASYON SABIRLARI TAŞIRMIŞTIR”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, CHP’li Özkoç’un sözlerine tepki göstererek, “Bunu hep yaşıyoruz ve maalesef bu sistematik olarak sürdürülen bir süreç. Bunlar bir süreden beri CHP bilinçli olarak zaman ayarlı sabotajdır. Kontrollü darbe, fiyasko söyleminin bir devamıdır. Bir taraftan Türkiye FETÖ ile mücadele ederken FETÖ’nün sözcülüğünü yapan bir Cumhuriyet Halk Partisi. Bu zeminin Cumhurbaşkanımızın Rusya ziyaretinin öncesine de getirilmiş olması Türkiye açısından maalesef son derece üzüntü verici görüntüler. Burada amaç milletin iradesinin tecelli edildiği Meclis’te böyle bir provokasyon sabırları taşırmıştır. İç cephede 9 yıldan beri Esed’e tek kelime etmeyen Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanına yaptığı hakaretlerinin Meclis’imize yansımasını gördük. Bütün bu hakaretlerin yeterli olmadığını düşünmüş ki Meclis’te provokasyonlarına devam etmiştir. Hukuk önünde cevabını vereceklerdir” dedi.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK: TESADÜF DEĞİLDİR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, kavgayla ilgili CNN TÜRK’e yaptığı açıklamada, “Türk ordusu Suriye’de Libya’da olağanüstü görevler içerisindeyken Suriye’de milli güvenliğimizi korumak için operasyondayken en önemli hususlardan bir tanesi milletimizin verdiği destektir. Cumhurbaşkanımız yurt dışına Putin ile görüşmek üzere yarın yola çıkacakken ortaya koyulan bu tavrın zaman ayarlı bir sabotaj olduğunu değerlendiriyorum. Bunlar kesinlikle tesadüf değildir” dedi.

KURTULMUŞ: İHANET İÇİNDE

AK Parti Grup Başkanvekili Numan Kurtulmuş, TBMM'de AK Parti ve CHP'li vekillerin kavgası üzerine sosyal medya üzerinden konu hakkında bir açıklamada bulundu.

Kurtulmuş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ülkemizin tam manasıyla varoluş mücadelesi verdiği bu günlerde seçilmiş Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımıza karşı hakaretler sarf eden CHP'nin Grup Başkanvekili eğer akli melekelerini yitirmemiş ise açık bir ihanet içerisindedir. Hukuk önünde hesabı sorulacaktır" ifadelerini kullandı.

ŞENTOP'TAN AÇIKLAMA

Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise, kavga sonrası basına yaptığı açıklamada Özkoç için şu ifadeleri kullandı:

Bu ifadeleri kullanan zatı kınıyorum. Herkes sorumluluğunun bilincinde olmalıdır. Uzun yıllardır ben de siyaset yapıyorum. Görüşümüzü hakarete düşmeden, ihtiyaç hissetmeden ifade edebiliyorsunuz.

Bir de işin başka boyutu var. Genel başkanlar düzeyinde farklı tartışma vardır. Genel başkana genel başkan yanıt verir. Bu konuda ben bütün siyasi partilere, bu tür kötü ifadelere, hakaretlere, sözlere imkan vermeyeceğimi belirtiyorum.

Başlarken de ifade ettim, herkes düşüncesini ifade edebilir ancak bu tür üsluplar yakışmıyor. Yaşanan olayları görüyorsunuz, bir ifade hürriyeti, basit hakaret olduğunda tahrik edici yönleri var. Herkesi sağ duyuyla hareket etmeye davet ediyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir