Melatonin nedir?

Melatonin nedir?

Epifiz bezi tarafından üretilen bir hormon olan melatonin, beyninizin tam ortasında bulunan bezelye büyüklüğünde bir bezdir. Melatonin, vücudunuzun ne zaman uyuma ve uyanma zamanının geldiğini bilmesine yardımcı olur.

Normalde vücudunuz geceleri daha fazla melatonin üretir. Seviyeler genellikle akşamları güneş battıktan sonra yükselmeye başlar. Sabah güneş doğduğunda düşer. Her gün aldığınız ışık miktarı, artı kendi vücut saatiniz, vücudunuzun ne kadar kazanacağını belirleyin.

MELATONİN NEDİR?

Ayrıca melatonin takviyeleri de alabilirsiniz  Haplar, sıvılar ve çiğnenebilir maddeler hâlinde gelirler. Bunları doğal veya sentetik formlarda bulabilirsiniz. Doğal formlar, hayvanlarda epifiz bezinden yapılır.

MELATONİNİN FAYDALARI NEDİR?

İnsanlar uykusuzluk yaşadıklarında melatonin kullanırlar. Uykuya dalma ve uykuda kalma sorunları çekenler buna ihtiyaç duyar. Ayrıca başka uyku problemleri için de alınır. Bu, gecikmiş uyku fazı bozukluğu denen bir şeyi içerebilir. Eğer bu tarz problemleriniz varsa, gece yarısı 2'den önce uykuya dalmak zordur. Sabah kalkmak da öyle.

İnsanlar, uyku çalışma bozukluğu denen bir durum olan tipik uyku programlarını bozan işleri varsa da deneyebilirler.

Jet gecikmesini tedavi etmek veya önlemek için de kullanılır. Bu, bazılarının zaman dilimleri arasında seyahat ederken yaşadığı yorgun, bitkinlik hissidir.

Doktorlar ayrıca melatoninin şu konularda yardımcı olup olamayacağını görmek için çalışıyorlar:

Alzheimer hastalığı
Kanser
Amyotrofik lateral skleroz (ALS)
Yüksek gece kan basıncı
Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda uyku sorunları

MELATONİNİN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Melatonin genellikle diğer uyku ilaçlarından daha az yan etkiye neden olurken, yine de bazı yan etkileri görülebilir:

Gündüz uykusuzluk
Baş ağrısı
Baş dönmesi
Mide rahatsızlığı
Kaygı
Huysuzluk
"Ağır kafa" hissi
Kısa süreli depresyon
Melatonin takviyeleri, aşağıdaki bazı ilaçlarla birlikte alınması durumunda problemlere sebep olabilir:

Kan inceltici ilaçlar (antikoagülanlar)
Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar ( bağışıklık sistemini baskılayıcılar)
Diyabet ilaçları
Doğum kontrol hapları
Özellikle herhangi bir ilaç kullanıyorsanız veya bir sağlık sorununuz varsa, herhangi bir ek almayı düşünüyorsanız, doktorunuza danışın.

Doğal melatonin formunda bir virüs veya başka sorunlar olabilir. Melatonin kullanıyorsanız, sentetik bir tür seçin.

melatonin-nedirr.jpg

MELATONİNİN ETKİLERİ

İlaçlara ve takviyelere herkes farklı tepki verir, bu nedenle melatonin sizin için işe yarayabilir veya işe yaramayabilir.

Bazı araştırmalar, jet gecikmesine ve gecikmiş uyku fazı bozukluğu, vardiyalı çalışma bozukluğu ve çocuklarda bazı uyku bozuklukları gibi bazı uyku sorunlarına yardımcı olabileceğini söylüyor.

Diğer araştırmalar, uykusuzluğa sahip kişilerin biraz daha hızlı uykuya dalmasına izin verebileceğini gösteriyor. Ayrıca gece boyunca daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir, ancak daha uzun süre olması gerekmez.

Bazı çalışmalarda, melatoninin uyku problemlerine hiç yardımcı olmadığını göstermiştir. Ayrıca uyku ile ilgili olmayan herhangi bir soruna yardımcı olduğunu söyleyecek yeterli araştırma bulunmuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN