Mescid-i Aksa'da neler oluyor? İsrail Mescidi Aksa için ne yapmak istiyor?

Mescid-i Aksa'da neler oluyor? İsrail Mescidi Aksa için ne yapmak istiyor?

İsrail Yahudiler için yılbaşı kabul edilen "Roş Aşana" tatilini bahane ederek Filistinliler için Mescidi Aksa'ya girişi yasakladı. Peki Mescidi Aksa'da neler oluyor? Gün gün Mescidi Aksa'da yaşanan İsrail terörü haberimizde.

Yahudi yerleşimciler, Pazar günü asker ve polis eşliğinde Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Cemaati dışarı çıkarıp Mescid-i Aksa’nın kapısına kilit vuran İsrail askerleri Müslümanlara ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile saldırdı. Çok sayıda Filistinli yaralandı. 

Yahudiler için yılbaşı kabul edilen “Roş Aşana" tatili nedeniyle Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişine izin vermeyen İsrail askerleri, Filistinlilere müdahale etti. Yahudi yerlerşimcilerin Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere, İsrail askerlerinin ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etmesi sonucu aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail askerleri gazetecilere dayak attı

Yaralanan Filistinliler çevredeki sağlık ekipleri tarafından sedyelerle Aksa'nın içerisindeki revire taşındı. İsrail askerleri olayları görüntülemek isteyen bazı gazetecileri de darp etti. Aksa avlusunun kapılarında toplanan Filistinliler, “Canımız kanımız sana feda olsun ey Aksa", “Ey Muhammed, ümmetin seni terk etmedi" ve “Kur'an düsturumuz, cihad yolumuz" şeklinde sloganlar atarak İsrail askerlerinin saldırılarına karşı koymaya çalıştı.


Başörtüsünden çekerek sürüklediler!

Görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre, sabahın erken saatlerinde Aksa'nın avlusuna giren onlarca İsrail askeri, geceden camide kalan Filistinli cemaate müdahale ederek dışarı çıkardı. Kıble Mescidi'nin kapısını kilitleyen askerler, mescidin içine de göz yaşartıcı gaz attı. 


Kapıları ve camları kırdılar

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, Mescid-i Aksa'nın kapısını ve avlusunu koruyan ve “Murabıt" olarak tanımlanan Filistinlilerin yasadışı bir yapılanma olduğuna ilişkin kararnameyi geçtiğimiz hafta imzaladı. İsrail yönetiminden yapılan açıklamada, Yalon'un, “Bu yapı İsrail'in Tapınak Dağı üzerindeki egemenliğine zarar veriyor" sözlerine de yer verildi. Mescid-i Aksa Müdürü Ömer Kesvani, kararın Mescid-i Aksa'da namaz kılanların haklarına saldırı olduğunu söyledi. Mescid-i Aksa'da nöbet tutmanın ibadet olduğunu ifade eden Kesvani, “işgal güçleri bütün bunları silah zoruyla yapıyor. Bu kabul edilemez. Mescid-i Aksa Müslümanlarındır" demişti. Murabıtlar, Mescid-i Aksa'yı Yahudi yerleşimcilerin baskınlarına karşı korumak için kutsal mekanda hayatlarını sürdüren kişilerden oluşuyor.

Mehmet Görmez: Vahim teşebbüs

İsrail'in Mescidi Aksa'ya saldırdığı ggün Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, sert bir açıklama yaptı. Görmez, “Olaylar önlenemez boyutlara ulaşmadan işgalciler bu vahim teşebbüsten derhal dönmeli, Mescid-i Aksa behemehal açılmalı, her türlü taksim ve işgal emellerinden sonsuza dek vazgeçilmelidir" dedi. Görmez, “Müslümanların en mukaddes üç mabedi arasında bulunan Mescid-i Aksa'ya sabah namazı vaktinde başlayan İsrail müdahalesi kabul edilemez. Bütün din ve medeniyetlerde kabul edilen mabet masuniyetinin çiğnenerek Mescid-i Aksa'nın işgal edilmiş olmasını şiddetle kınıyorum" diye konuştu. 

Dışişleri Bakanlığı kınadı

Dışişleri Bakanlığı da saldırıyı kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada İsrail'e yasadışı uygulamalara son verin çağrısı yaptı. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Arap Parlamen- tosu, Mısır ve Fas da saldırıyı kınadı.

Yahudiler için yılbaşı kabul edilen "Roş Aşana" tatili nedeniyle Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişine izin vermeyen İsrail askerleri, Filistinlilere müdahale etti.

Yahudi yerlerşimcilerin Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere, askerlerin ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etmesi sonucu aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı.



Yaralanan Filistinliler çevredeki sağlık ekipleri tarafından sedyelerle Aksa'nın içerisindeki revire taşındı. İsrail askerleri olayları görüntülemek isteyen bazı gazetecileri de darp etti.

Aksa avlusunun kapılarında toplanan Filistinliler, "Canımız kanımız sana feda olsun ey Aksa", "Ey Muhammed, ümmetin seni terk etmedi" ve "Kuran düsturumuz, cihad yolumuz" şeklinde sloganlar atarak İsrail askerlerinin saldırılarına karşı koymaya çalıştı.

Mescid-i Aksa’da çatışma çıktı

İsrail askerlerinin dün Mescidi Aksa'da sergiledikleri terör, bugün yani 14 Eylül'de de devam etti. .İsrail polisi, bir grup Filistinlinin, Roş Aşana için Mescid-i Aksa’nın bulunduğu alana gidecek Yahudileri ve turistleri engellemek istediğine dair bilgi aldıklarını belirterek müdahalede bulundu.

Polis saat 06.45’te caminin bulunduğu alana girerken, Filistinlier Mescid-i Aksa’nın içine sığınarak polise taş ve havai fişek attı. İsrail polisi biber gazı ile müdahale ederken, AFP’ye konuşan bir Filistinli, plastik mermi kullanıldığını belirtti. İsrail polisinin cami içine girmediği, taş ve havai fişekleri engellemek için caminin kapısının kapatıldığı açıklandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas olayı ‘polis saldırısı’ olarak nitelerken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yetkililerin karışıklığı engellemek zorunda olduğunu savundu. İslam’da en kutsal üçüncü mekan olan Mescid-i Aksa’nın bulunduğu yer, Yahudiler için ilk tapınakları burada yer aldığı için en kutsal mekan.

İrail geçen yıl da Mescidi Aksa'ya saldırdı

Geçen yıl da İsrail yönetimi "Roş Aşana" nedeniyle Mescid-i Aksa'ya girişlere sınırlama koymuştu. Bazı aşırı Yahudi grupların tatil sırasında Aksa'ya topluca girme yönündeki çağrıları Filistinlilerle, İsrail askerlerini karşı karşıya getirmişti.

Kudüs'te Yahudi yerleşimciler, asker veya polis eşliğinde sık sık Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor. İsrail, bu gerekçelerle zaman zaman Filistinlilerin Aksa'ya girişini kısıtlıyor.

İsrail'in hedefi Süleyman Mabedi'ni ortaya çıkarmak

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğunu iddia ediyor.

İsrail, içerisinde Mescid-i Aksa külliyesinin de bulunduğu Doğu Kudüs'ü 1967'den beri işgal altında tutuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN