Mısır, Süveyş Kanalı'nı tıkayan gemiyi alıkoyacak

Mısır, Süveyş Kanalı'nı tıkayan gemiyi alıkoyacak

Süveyş Kanalı'nda kaza yaparak deniz trafiğini durduran dev konteyner gemisi 'The Ever Given' Mısır tarafından alıkonuldu. Mısır, geminin sahibi şirket, zararı karşılayana kadar gemiyi alıkoyacaklarını açıkladı.

Geçen ay Süveyş Kanalı'nda kaza yaparak deniz trafiğini 6 gün boyunca durduran 'The Ever Given' isimli dev konteyner gemisinin yol açtığı zarar tazmin edilinceye kadar Mısır, gemiyi alıkoyacağını duyurdu.

Mısır'ın 'ON' kanalına açıklama yapan Süveyş Kanal İdaresi Başkanı Usame Rabi, geminin sefer veri kayıt cihazını (VDR) deşifre etme işleminin tamamlandığını açıkladı ve kazanın sebebinin teknik arıza olabileceğini söyledi. 

Rabi, göller bölgesine çekilen geminin sahiplerinin kanalın uğradığı zararı tazmin etmeyi reddetmeleri durumunda olayın yargıya taşınacağını açıkladı. Ayrıca zararın net olarak belirlenmesi için çalışmalar yapıldığını belirten Rabi, geminin meydana getirdiği zararın yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu da belirtti.

Süveyş Kanalı'nda meydana gelen kazanın ardından günler boyunca kanalda beklemek zorunda kalan diğer gemilere bazı tazminatlar verilmesine ilişkin düşüncelerin olduğunu dile getiren Rabi, kanalın güvenli bir geçiş yolu olduğunu ve silahlı kuvvetlerin emniyet için daima çalıştığını sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

'The Ever Given' isimli dev konteyner gemisi, kum fırtınası ve kötü hava koşulları nedeniyle görüş mesafesinin düşmesi sonucu 24 Mart'ta Süveyş Kanalı'nda kıyıya çarparak kaza yapmıştı.
Geminin kanalda sıkışarak geçiş yolunu kapatmasıyla kanalın iki yakasında uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol, LNG ve pek çok ürün sevkiyatlarında aksamalar yaşanmıştı.

Süveyş Kanal İdaresi, 6 gün süren çalışmaların ardından 29 Mart'ta dev yük gemisini yüzdürme çalışmalarının başarıyla sonuçlandığını ve kanalın deniz trafiğine açıldığını açıklamıştı.

Bu süreçte Mısır'ın günlük yaklaşık 12-14 milyon dolar zarara uğradığı tahmin edilirken, kazadan sonra göller bölgesine çekilen The Ever Given'ın küresel ticarete verdiği günlük zararın ise 10 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN